سعید سرکار:
جایزه مصطفی(ص) به ایجاد زیرساخت های توسعه علم و فناوری کمک می کند
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی درباره نتیجه برگزاری جایزه مصطفی (ص) گفت: برگزاری جایزه مصطفی (ص) و اقداماتی مشابه آن باعث تدوین سیاست هایی می شود که دولت های جهان اسلام را به ایجاد زیرساخت های توسعه علم و فناوری در کشورهای اسلامی ملزم می کنند.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر سعید سرکار، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی، درباره دستاوردهای دانشمندان جهان اسلام و نقش آن ها تولید و ترویج علمی گفت: امروزه توسعه علم و فناوری در دنیا شتاب بیشتری نسبت به گذشته دارد. جهان اسلام از دیرباز تاکنون به مقوله علم توجه خاصی داشته است اما متاسفانه در برهه ای از زمان از توسعه علمی غفلت کرد، جایگاه خود را در عرصه علمی تا حدودی از دست داد و به نوعی عقب ماندگی دچار شد.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی باید امیدوار بود که این عقب افتادگی جبران شود که رسیدن به این مهم ملزومات خاص خود را می طلبد و یکی از این ضرورت ها برگزاری جایزه مصطفی (ص) است که توسعه علم در کشورهای اسلامی را هدف قرار داده است و این اقدام، پیامی برای متخصصان و دانشمندان جهان اسلام دارد که باید شرایط رشد و توسعه علمی را در کشورهای خود ایجاد کنند.
رئیس مرکز تحقیقات علوم و تکنولوژی پزشکی بیمارستان امام خمینی(ره) با اشاره به اهمیت تعامل میان کشورهای اسلامی و تدابیر صورت گرفته در حوزه نانو بیان کرد: علاقه مند هستیم در این زمینه همکاری خوبی میان کشورهای اسلامی شکل گرفته یا تقویت شود. برای مثال سازمان اکو دفتری در تهران تاسیس کرده است تا بتوانیم همکاری های علمی و فناوری و هماهنگی های لازم با این حوزه نوظهور را بهتر پیش ببریم.
وی همچنین خاطر نشان کرد: از طرف دیگر در جلسه سازمان کنفرانس اسلامی اهمیت تعامل میان دانشمندان کشورهای اسلامی در حوزه فناوری نانو مطرح شده و کشورهای اسلامی خوشبختانه با هماهنگی و همگرایی بیشتر رشد خوبی را تجربه کرده اند.
سرکار با اشاره به رتبه علمی برخی از کشورهای اسلامی در دنیا عنوان کرد: زمانی ایران و ترکیه تنها نمایندگان جهان اسلام میان ۳۰ کشور برتر دنیا از نظر توسعه علمی در حوزه نانو بودند اما امروزه ۵کشور ایران، عربستان صعودی، ترکیه، مالزی، مصر و پاکستان در میان این کشورهای برتر دنیا از این نظر خود را معرفی کرده اند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر شرایط مناسبی برای همکاری در زمینه علمی و تبادل فناوری وجود دارد، افزود: امیدواریم شرایطی فراهم شود تا دانشمندانی فراتر از مرزهای جغرافیایی داشته باشیم و آن ها مطمئن باشندکه می توانند به دور از دغدغه های سیاسی، تعامل های علمی و فناوری خود را دنبال کنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، برگزاری جایزه مصطفی(ص) را در ایجاد تعامل کشورها و استحکام روابط کشورهای اسلامی موثر دانست و گفت: جایزه مصطفی (ص) به گونه ای مطرح شد که دانشمندان جهان اسلام متوجه شوند به توسعه علم و فناوری توجه خاصی وجود دارد و این جایزه بیشتر به دنبال معرفی دانشمندانی است که اثر و خدمت ویژهای ارائه کرده اند که بر کیفیت زندگی مردم تاثیر داشته است.
وی با بیان این که جایزه مصطفی (ص) می تواند رقابت سازنده و سالمی را در جهان اسلام میان دانشمندان برقرار کند، ادامه داد: برگزاری جایزه مصطفی(ص) و دعوت از دانشمندان طراز اول جهان اسلام شرایطی آشنایی و تعامل بیشتر دانشمندان با یکدیگر را فراهم میکند و این اتفاق مقدمه ای است برای همکاری و هماهنگی در آینده علمی جهان اسلام. امیدواریم جایزه مصطفی (ص) صرفا به اعطای چند جایزه ختم نشده و برنامه های متنوع و جامعی تدوین شود تا دانشمندان جهان اسلام، در شرایطی مناسب بتوانند ایده های خود را اجرایی کنند و توسعه دهند.
سرکار ادامه داد: لازم است منابع خاصی برای همکاری میان کشورهای جهان اسلام به ویژه میان دانشمندان طراز اول جهان اسلام فراهم شود و بانک توسعه اسلامی و سایر کشورهای اسلامی صندوقی برای توسعه علمی و فناوری اسلام ایجاد کنند که با حمایت و تامین منابع مالی بتوانند با همکاری یکدیگر پروژه مشترکی در راستای ارتقای کیفیت زندگی مردم آغازکنند.
وی خاطر نشان کرد: باید بپذیریم که تاکنون توجه کافی به مقوله رشد علمی در کشورهای جهان اسلام صورت نگرفته است. این در حالی است که ما ظرفیت های سیاسی بالایی داریم و به همین دلیل هریک از مسلمانان وقتی جایگاه مناسبی را در کشورهای پیشرفته به خود اختصاص می دهند، به عنوان برترین های علمی جهان خودشان را معرفی می کنند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی، با اشاره به نقش تعامل و تعاون میان کشورهای جهان اسلام در کاهش هزینه های رشد و توسعه علمی گفت: برگزاری جایزه مصطفی (ص) و اقداماتی مشابه آن باعث تدوین سیاست هایی می شود که دولت های جهان اسلام را به ایجاد زیرساخت های توسعه علم و فناوری در کشورهای اسلامی ملزم می کنند. لازم نیست هر کشوری تمام امکانات لازم با هزینه زیاد را به تنهایی تامین کند. بنابراین همانطور که کشورهای اتحادیه اروپا به دلیل همبستگی شان، به صورت اشتراکی بر توسعه و ترویج علمی سرمایه گذاری می کنند و زیرساخت ها را در خدمت دانشمندان اتحادیه قرار می دهند، در کشورهای جهان اسلام نیز می تواند چنین همکاری ها و تفاهم هایی صورت بگیرد.
پایان پیام/29
Send to friends