ظرفیتهای نهفته ایران با فناوری زمینسلامت رونق میگیرد
فناوریهای نهفته در زمین محدود به علوم پایه و استحصال مواد خام معدنی و منابع زیرزمینی و روزمینی نیست، بلکه با استفاده از فناوری و تکیه به توانمندیهای خلاقانه میتوان زمین را بستری برای ایجاد کسبوکارهای دانشبنیان یا خلاق زمینمحور، به ارتقای سلامتی جامعه کمک کرد.
زمینسلامت و تحقق رویای زندگی سالم
وقتی صحبت از ارتقای سلامت و بهبود زندگی به کمک زمین باشد، مفهوم زمینسلامت حرف اول را میزند، به طوریکه از عناصر مفدی خاکی، ظرفیتهای گردشگری و بستر توسعه فناوریهای پزشکی با استفاده از دانش زمین، در این حیطه میگنجد.
این فناوری، جایی است که زمینشناسی و سلامت عمومی تلاقی پیدا می کنند. همکاری این دو حوزه ریشهای دیرینه دارد اما در سالهای اخیر و با توسعه فناوریهای پیشرفتهای همچون هوش مصنوعی، اطلاعات و ارتباطات مورد توجه جدی قرار گرفته است. از استفاده از فناوریها برای شناخت منابع آب آلوده که منجر به جلوگیری از شیوع بیماریهای همهگیر میشود تا استفاده از علوم زمین برای تغییر سبک زندگی یا منابع حیات، همگی در دایره زمینسلامت قرار میگیرند.
چرا به کارشناسان زمینسلامت نیاز داریم؟
مجموعه ای از دانشها و فناوریها از دانش زیستفناوری، زمینشناسی، پزشکی و هوش مصنوعی بستهای همگرا و هماهنگ را برای توسعه فناوری زمینسلامت عرضه میکنند. این عرصه میتواند شامل زمینههایی مانند نقشهبرداری، سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، هیدروگرافی و نقشهبرداری میشود. دانشجویان این حوزه در سایر کشورها به طور تخصی دورههای آموزشی را میگذرانند و پنج دوره پایه سلامت عمومی، علوم فناوریهای زمین، دوره ارزیابی و پژوهش و نیز برنامه عملی را پشت سر میگذارند.
برای ارتقای پژوهشگران و دانشجویان حوزه زمینسلامت، دورههای تخصصی حل مسئله، دوره های آموزشی در هر دو رشته بهداشت عمومی علوم زمین، برای ایجاد درک عمیقی از سلامت عمومی در اختیار آنان قرار میگیرد.
جغرافیا و ویژگی های اجتماعی به طور فزاینده ای برای سلامت عمومی اهمیت دارد. فعالان فناور در حوزه زمینسلامت، با شناخت دقیق از جغرافیای زمین، مسائل اجتماعی و ارتباطی و درک کافی از ضرورت ارتقای بهداشت، به نابرابریهای حوزه سلامت پایان میدهند.
توسعه فناوریهای زمینسلامت در ایران
اگرچه ایران دارای ظرفیتهای بسیار بالایی در حوزه سلامت و زمین شناسی است اما این ظرفیتها همچنان در کشور تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد و نیازمند توجه در ساحت دانشگاهی و کسب و کار است. در حال حاضر با ایجاد برنامه زیستبوم حمایت از شرکتهای خلاق و اعلام فراخوان دائمی حمایت از طرحهای خلاق و نوآور حوزه زمینشناسی و معدن از سوی طرح توسعه فناوریهای زمینشناسی و معدن معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، زمینه برای رونق گرفتن این عرصه در سطح فناورانه و رسیدن ایدهها به بازار مطرح شده است.
مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
#
Send to friends