بهبود کیفیت صنایع‌غذایی به کمک فناوری نانو

بهبود کیفیت صنایع‌غذایی به کمک فناوری نانو


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 35175
فناوری نانو کاربردهای مختلفی دارد که از جمله آنها می‌توان به نقش این فناوری در صنایع غذایی از جمله بسته‌بندی، بهبود رنگ و طعم و همچنین غنی‌تر کردن موادغذایی اشاره کرد.

 

 

فناوری نانو کاربردهای مختلفی دارد که از جمله آنها می‌توان به نقش این فناوری در صنایع غذایی از جمله بسته‌بندی، بهبود رنگ و طعم و همچنین غنی‌تر کردن موادغذایی اشاره کرد.

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از عوامل اصلی فساد انواع مواد غذایی، نفوذ اکسیژن و میکروب‌ها به داخل بسته‌بندی آنها است. در بسیاری از موارد مانند بسته‌بندی چیپس یا پفک، ابتدا گاز خنثی نیتروژن وارد بسته شده و سپس بسته‌بندی انجام می‌شود. در این بسته‌بندی نیاز است نیتروژن از بسته خارج نشود و همین‌طور گازهای عامل فساد مثل اکسیژن نیز وارد آن نشود.

همچنین در بسته‌بندی سبزیجات و به ویژه گوشت نیز بسته‌بندی مناسب اهمیت بالایی دارد. یکی از کاربردهای فناوری نانو در این حوزه، استفاده از فیلرهای )پرکننده های) نانو در بسته‌بندی برای کاهش نفوذپذیری گاز است. در نتیجه‌ی این کار به مقدار قابل توجهی عمر مواد غذایی موجود در بسته‌بندی افزایش می‌یابد. 

یکی از نانوذرات مرسومی که به این منظور به پوشش‌های پلاستیکی مورد استفاده در بسته‌بندی اضافه می‌شود، نانوذرات رس است. همچنین با فناوری نانو امکان کنترل تبادل رطوبت با محیط که عامل مهم دیگری در فساد مواد غذایی است، فراهم شده است.

 

بسته‌بندی هوشمند موادغذایی 

می‌توان در بسته‌بندی مواد غذایی از نانوحسگرها استفاده کرد. این نانوحسگرها با تغییر رطوبت و یا تشخیص فساد یا میکروب در قسمت‌های مختلف بسته‌بندی می‌توانند تغییر رنگ دهند، در نتیجه می‌توان با مشاهده بسته‌بندی از سالم بودن محتوای آن باخبر شد.

 

بهبود طعم، عطر و رنگ غذاها

با استفاده از نانوکپسوله کردن مواد مورد نظر می‌توان طعم، عطر و رنگ دلخواه را به انواع موا دغذایی و نوشیدنی‌ها بخشید. کپسوله کردن معمولا با قرارگیری یک لایه نازک از جنس پلیمر اطراف مواد انجام می‌شود. با این کار ماده مورد نظر که می‌تواند دارای رنگ، عطر و یا طعم خاصی باشد، در اثر واکنش با سایر مواد موجود در غذا یا نوشیدنی یا محیط به مرور کاهش یا حذف

نمی‌شود، تا لحظه مصرف در ماده غذایی یا نوشیدنی باقی مانده و به صورت کنترل شده می‌توان آنها را آزاد کرد.

 

غنی‌تر کردن مواد غذایی

با استفاده از فناوری نانو می‌توان انواع مواد مغذی و آنتی اکسیدان‌ها را کپسوله کرد. با کپسوله کردن موادمغذی و آنتی‌اکسید ان‌ها می‌شود شرایطی را فراهم کرد تا این مواد به تدریج در بخش‌های مشخصی از بدن جذب شوند. همچنین با تغییر ابعاد بسیاری از مواد مغذی و آنتی اکسیدان‌ها و تبدیل آنها به نانو ذرات می‌توان جذب آنها در بدن را افزایش داد.

یکی دیگر از کاربردهای نانوکپسوله کردن این است که مواد غذایی مفید ولی با طعم‌های نامطبوع مانند روغن‌ماهی را بتوان از طریق این کپسو ل‌ها بدون احساس مزه‌ی ناخوشایند به غذا اضافه کرد. این کپسول‌ها در دهان باز نمی‌شوند، در معده یا روده باز شده و مستقیما وارد خون و جذب بدن می‌شوند.

 

دیگرکاربردهای فناوری نانو در صنایع غذایی

بعضی دیگر از کاربردهای فناوری نانو در در حوزه صنایع‌غذایی شامل فیلتر کردن شیر و جابجایی لاکتوز آن با قندهای دیگر؛ آدامس‌های تمیزکننده دندان؛ کاهش چربی و نمک از غذاها با نانوفیلترها و همین‌طور نانوکپسوله کردن آنها؛ استفاده از نانوحسگرها در محیط فرآوری مواد غذایی برای پایش سلامت محیط و مواد غذایی؛ حذف و یا غیرفعال‌سازی عوامل حساسیت‌زا در موادغذایی؛ توسعه صنعت کشاورزی از حیث کودهای نانویی، آفتکش‌های نانویی، بهینه‌سازی مصرف آب و رساندن هدفمند مواد مغذی به گیاهان است.

پایان پیام/29

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم