تصفیه آب با نانولولههای کربنی
برای نخستین بار، فرایند تصفیه آب بهصورت بهینه با استفاده از نانولولههای کربنی با قطر دهانه کمتر از یک نانومتر میسر شده است. به نظر میرسد این غشاها بخش مهمی از فرآیند تصفیه آب در آینده خواهند بود.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نانولولههای کربنی میتوانند آبهای شور را به آب آشامیدنی تبدیل کنند. این نانولولهها، مولکولهای آب را بهصورت یک ردیف فشردهی زنجیری درآورده و علاوه بر این، یونها را نیز تصفیه میکنند.
در این فیلترها سرعت انتقال آب به میزان قابلتوجهی افزایش مییابد. این نانولولهها میتوانند در تصفیه آب دریا نیز گزینشپذیری بالای خود را نسبت به یونها حفظ کنند.
در اوایل سال 2018 میلادی، برای نخستین بار بود که در یک کار تحقیقاتی، مقادیری استثنایی برای گزینشپذیری و بازده انتقال فرایند تصفیه آب گزارش شد. این پژوهش منجر به ارائه نوعی از نانولولههای کربنی شد که علاوهبر تصفیه بهینهی آب، ساختارهایی را برای جداسازیهای صنعتی و مدارهای پیشرفته حتی در فناوریهای رایانهای نیز معرفی میکرد.
نیاز به آب آشامیدنی یک نیاز جهانی است. برای پاسخگویی به این نیاز، محققان بهطورجدی در حال بررسی نسلهای جدید غشاهای تصفیه آب با مصرف بهینهی انرژی هستند. غشاها باید جریانهای بالا را تنظیم کنند و همزمان نسبت به فیلتر یونها نیز گزینشپذیر باشند
آکواپورینها (Aquaporins)، کانالهای آبی بیولوژیکی هستند که در غشاهای سلولی تعبیه شدهاند، آنها سلولهای زنده را بهصورت گزینشپذیر و با تنظیم جریان در داخل و خارج سلول، زنده نگه میدارند بهطوریکه تابهحال چنین روشی در خارج از محیط بیولوژیک و طبیعی سلولها، اجرا نشده است.
دلیل عملکرد بسیار مؤثر آکواپورینها این است که دیواره این کانالها، آب را دفع میکند. (یعنی آبگریزند.) آنها قطری زیر نانومتر دارند و با ایجاد فشارهای محدودکننده باعث میشوند تا مولکولهای آب در یک مسیر خطی قرار بگیرند.
در ابتدای کار به نظر میرسید که نانولولههای کربنی در ارزیابیهای انجام شده، بهاندازه کافی نازک نیستند، ولی آزمایشگاه ملی لورنس لیورمور ایالات کالیفرنیا آمریکا نشان داد که این نانولولههای کربنی با قطری زیر نانو، میتوانند آب را با سرعتی شش برابر بیشتر از آکواپورینها انتقال دهند. قابلذکر است که یک تار موی انسان 100 هزار نانومتر است.
نانولولههای کربنی بسیار نازک نیز مانند مشابه زیستی خود (یعنی آکواپورینها) با اعمال فشار به مولکولهای آب، آنها را در یک ردیف قرار میدهند که این اتفاق در نانولولههای بزرگتر رخ نمیدهد زیرا آب از منافذ لولهها عبور میکند.
افزایش جریان آب در این نانولولهها نسبت به آکواپورینها ناشی از تفاوت در نحوه تولید دیوارههای هر کانال است. درحالیکه دیوارههای هر دو لوله (پورینها و نانولولهها) آبگریز هستند، اما دیوارههای آکواپورین با اسیدهای آمینه که با مولکولهای آب نیز برهمکنش دارند، پوشانده شده است.
در مقابل، دیواره نانولولههای کربنی بهصورت اتمهای صاف و هموار بوده و با مولکولهای آب، برهمکنش ندارد. در نتیجه، آب آزادانهتر جریان مییابد. همچنین برای دو برابر کردن سرعت آب در این نانولولهها میتوان از برخی افزودنیهای خاص نیز استفاده کرد.
از ویژگیهای جذاب این ساختارهای کربنی، تصفیه کارآمد یونهای آب است. دهانه نانولولههای کربنی دارای بار منفیست؛ بنابراین بهصورت خارقالعادهای نانولولهها میتوانند نمکهای موجود در آب دریا را که دارای بار مثبت هستند، هدایت کنند.
با پیشرفت روزافزون غشاهای تصفیه آب، استفاده از فناوری نانو در آنها نیز بسیار چشمگیر شده است. شرکتهایی که در راستای تصفیه آب در ایران فعالیت دارند هم میتوانند با استفاده از نانولولههای کربنی، بازده محصولات خود را در فرآیند تصفیه آب بالا ببرند.
ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بهمنظور هرچه بیشتر فناوریهای نانویی در ایران فعالیت دارد.
پایان پیام/29
Send to friends