پرویز کرمی
مشاور و رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی
توسعه علمي و فناوري كشور در گرو حمايت از شركتهاي دانشبنيان
بر اساس قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان «شرکت یا موسسه دانش بنیان، شرکت یا موسسه ای است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی (شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود».
شرکت های دانش بنیان به جهت ارزش افزوده بالایی که ایجاد می کنند، نقش ویژه ای در رشد کشور در زمینه های علمی، فناوری و نیز اقتصادی بر عهده دارند. بفرموده رهبر معظم انقلاب، شرکت های دانش بنیان یکی از بهترین مظاهر و مؤثرترین مؤلفه های اقتصاد مقاومتی به شمار می روند. از این رو از وظایف بنیاد ملی نخبگان است که از یک سو به رشد و شکل گیری شرکت های دانش بنیان کمک کند و از سویی دیگر استعدادهای برتر و نخبگان را به سمتی سوق دهد و هدایت کند که محل رشد آنها در مراکزی مانند شرکت های دانش بنیان باشد.
با توجه به مزیت نسبی کشورمان در خصوص نیروهای متخصص و ظرفیت انسانی موجود، تغییر جهت اقتصاد مبتنی بر منابع طبیعی، به اقتصاد دانشبنیان تنها از مسیر ساماندهی و راه اندازی این شرکت ها می گذرد.
ثروت زایی از علم و فناوری، ایجاد اشتغال پایدار، ارزش افزوده و تولید و صادرات کالاهای دانشبنیان به عنوان اهداف توسعه این شرکت ها به حساب می آیند.
خوشبختانه با اقدامات خوب و حمایتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و بنیاد ملی نخبگان، شرکت های دانش بنیان در حال گسترش هستند و این واقعیت امیدبخش، امیدواری در زمینه تبدیل ایده به محصول و توسعه اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی در قبال تحریم ها را در کشورمان بیشتر می کند.
طبق آمار در خردادماه 1391، تعداد شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک ها و مراکز رشد حدود 3000 شرکت و آمار شرکت های خارج از پارک، در حدود 6000 شرکت برآورد می شود. برابر با آمار فوق، تعداد 17 هزار نفر متخصص در این شرکت ها مشغول به کار هستند.
براساس افق برنامه 20 ساله کشور، مقرر شده است، بیش از 50 هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال شوند و این تعداد در افق برنامه پنجم توسعه کشور به 20 هزار شرکت خواهد رسید.
بنیاد ملی نخبگان جزو اولین نهادهایی است که با درک شرایط و شناخت عمیق و با اعتقاد به کارگشایی شرکت های دانش بنیان در اقتصاد ایران به سمت ایجاد، حمایت و ارتقای آنها هم از جنبه ارائه تسهیلات و هم وضع قوانین و مقررات به منظور ایجاد محیطی پویا و مطمئن برای رشد و نمو نخبگان کشور حرکت کرده است.
بنیاد ملی نخبگان پیرو بند 4 مصوبه «راهکارهای بهبود وضعیت نخبگان و استعدادهای برتر» شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر ارائه و تدوین بسته های حمایتی جهت تصویب شورای عالی در زمینه جذب و فراهم شدن بسترهای اشتغال و کارآفرینی دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی در بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان با هدف ساماندهی بازار اشتغال دانش آموختگان و استعدادهای برتر در حوزه تخصصی، به منظور بهرهمندی از توانایی آنان در شرکت های دانش بنیان، ارتقای شرکت های دانش بنیان با جذب منابع انسانی نخبه و افزایش زمینه نوآوری و خلاقیت و زمینه سازی برای بکارگیری استعدادهای برتر و نخبه، یکی از تسهیلات خود به نام شهید تهرانی مقدم را تصویب و به مورد اجرا گذارده است. از این پس برای آگاهی بیشتر خوانندگان در هر شماره از نشریه سرآمد به به معرفی یکی از تسهیلات بنیاد می پردازیم.
حمایت از شرکت های دانش بنیان