نماینده دانشجویان بازگشته به کشور در دیدار با مقام معظم رهبر انقلاب اسلامی مطرح کرد:
بازگشت یک هزار نفر از دانشجویان ایرانی دانشگاههای برتر دنیا در دوسال اخیر
شب گذشته در دیدار صمیمانه صدها نفر از دانشجویان دانشگاه های مختلف با رهبر معظم انقلاب، سیدمهدی خلیق رضوی نماینده دانشجویان بازگشته به کشور در خصوص وضعیت نخبگان بازگشته به ایران، سخنرانی کرد.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سیدمهدی خلیق رضوی نماینده دانشجویان بازگشته به کشور و دکترای مغز و علوم شناختی از دانشگاه کمبریج انگلستان، شب گذشته در دیدار با رهبری وضعیت نخبگان بازگشتی به کشور را مورد بررسی قرار داد.
وی افزود: در ابتدا قصد دارم گزارش مختصری از اوضاع عمومی کشور را که در این مدت از نزدیک لمس کرده ام بازگو و تاثیر آن بر روی فضای کارآفرینی و نخبگان را بررسی کنم. در نهایت هم متخصری در مورد چالشهای سربازی نخبگان صحبت می کنم.
به گفته خلیق رضوی، واقعیت ماجرا در مورد اوضاع عمومی کشور این است که ایران بیشتر از اینکه از تحریم های خارجی ضربه بخورد از سوء مدیریت داخلی و مفاسد اداری و مالی ضربه می خورد. به طور مثال متاسفانه مسئله اقتصاد و بانکداری ایران مبتنی بر ربا است.
وی همچنین تصریح کرد: از ضررهای واضح این نوع بانکداری با سود ۱۵ درصد، بر روی اکوسیستم کارآفرینی و سرمایه گذاری غیر ربوی است و متاسفانه تاثیر فرهنگی بدی که این نوع سیاست گذاری بانک ها روی افراد جامعه گذاشته است در دراز مدت که سود بانک کمی کاهش یابد مشخص می شود.
رتبه یک لیسانس دانشگاه تهران ادامه داد: چون مردم به سودهای کلان عادت کرده اند پس از کاهش سود بانکی، پول ها و سرمایه های خود را از بانک ها بیرون می کشند و در بخش مسکن، ارز و غیره سرمایه گذاری می کنند که این کار باعث ناپایداری اقتصادی شده و به کارآفرینی کشور ضربه می زند.
وی همچنین بیان کرد: حل این مسئله در درجه اول نیاز به فرهنگ سازی دارد و در درجه دوم اصلاح برخی تعاملات و قوانین بانکداری کشور ضروری است به نحوی که بانک ها به سمت سرمایه گذاری های خطر پذیر ترغیب شوند به جای دادن وام به مردم.
دارنده 30 مقاله علمی در ژورنال های علمی و بین المللی در ادامه با اشاره به مفاسد ادرای و مالی از قبیل ارتشاء، باندبازی و پارتیبازی و غیره، گفت: متاسفانه رواج برخی بی اخلاقی ها و عدم مسئولیت پذیری ها مفاسد مالی و اداری ایجاد می کند.
محقق پسادکترای دانشگاه MIT آمریکا، در بخش دیگری از سخنرانی خود تصریح کرد: اگر این معضل اصلاح نشود، موجب سرخوردگی نخبگان خواهد شد. در مقابل، اگر این مسائل اصلاح شود، می توانیم یک زیست بوم و فضای سالم برای کار علمی یا فعالیتهای اقتصادی در کشور ایجاد کنیم که این مساله خود به خود افرادی را که مهاجرت کردند به بازگشت ترغیب خواهد کرد و نخبگان داخلی هم مهاجرت نمی کنند.
رتبه یک دانشگاه تهران ادامه داد: قسمت بعدی صحبتم برمی گردد به چالشهای سربازی برای دانشجویان، اساتید خارج از ایران و یا کسایی که به ایران بازگشتند و یا قصد بازگشت دارند.
به گفته وی، اگرچه نخبگان و نیروهای مسلح تلاشهای خوبی برای اصلاح و بهبود شرایط سربازی کرده اند؛ ولی طبق تجربه های تلخی که اخیرا داشتم و تجربه سایر دوستان، تا زمانی که تصمیم گیرنده نهایی و متولی اصلی کار، نهاد نظام وظیفه باشه که به درک کاملی از مسائل مربوط به نخبگان و دانشجوبان نرسیده، این اصلاحات چندان مثمر ثمر نخواهد بود.
این دانشجوی برتر، همچنین تصریح کرد: به نظر بنده به عنوان راهکار نیاز است که اختیارات مربوط به نخبگان از نظام وظیفه به بنیاد ملی نخبگان یا بخش نخبگان نیروهای مسلح محول شود چون درک بهتری از این مسائل دارند.
وی معتقد است؛ اگر این فضای سالم برای فعالیت علمی و اقتصادی ایجاد شود، خود به خود افراد جذب خواهند شد، به عنوان مثال طبق آماری که بنده دارم در دو سال اخیر به واسطه تسهیلاتی که معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فراهم کرده و در قالب طرح ایرانیان غیر مقیم، حدود یک هزار نفر از ۱۰۰ دانشگاه برتر دنیا به ایران بازگشتند.
پایان پیام/29
Send to friends