نگاهی به چالشهای توسعه کشت گلخانه ای ؛
نوآوری لازمه توسعه پایدار گلخانهها
مدتها است زنگ خطر بحران آب در ایران به صدا درآمده است این جمله را زیاد شنیده ایم که «جنگ آینده جنگ آب است» در این میان سرنوشت و آینده کشاورزی به عنوان یکی از اصلیترین و بزرگترین مصرفکنندههای منابع آب شیرین جهان چه خواهد شد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،در ایران به گفته مقامات رسمی مختلف ٩٠ درصد از منابع آبی کنترلشده کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود کشت محصولات مختلف یکی از اموری است که تمام کشورها به آن نیازمند هستند بنابراین می توان کشاورزی را تامین کننده غذا و بقای حیات تمدن ها دانست.
در این راستا توسعه کشت گلخانهای از سیاستهای اصلی اقتصاد مقاومتی در حوزه کشاورزی است بهدلیل مزایایی که کشت گلخانهای نسبت به کشتهای سنتی دارد، کشورهای مختلف جهان بهطور گستردهای به تأسیس گلخانهها روی آوردهاند. برای احداث گلخانه مهمترین شرط این است که منطقه احداث گلخانه، آبوهوایی متعادل داشته باشد. در ایران باوجود داشتن چنین آبوهوایی، هنوز کشاورزی گلخانهای آنچنان که باید رونق نگرفته است و ما در این زمینه عقب هستیم.
بنابراین میتوان گفت ریسک بالای کشاورزی در کشور به علت بارندگی کم و نامنظم و وضعیت بحرانی منابع آب زیرزمینی مشکل مهمی است که حل آن تنها از طریق جایگزین کردن روشهای جدید کشاورزی امکانپذیر خواهد بود، راه حل این مشکل برای سودآوری مناسب برای کشاورزان کمزمین و افزایش عملکرد محصولات کشاورزی باکیفیّت بالا، توجه به کشت گلخانهای است.
کشت گلخانهای تأثیر به سزایی در افزایش تولید محصولات کشاورزی ایفا میکند و این امر در حالی است که تکنولوژی تولید محصولات گلخانهای و توسعه واحدهای کشت گلخانهای به افزایش بهرهوری، رشد اقتصادی در محصولات کشاورزی، خوداتکایی و ایجاد اشتغال پایدار میانجامد و راهبردی برای ارزآوری و تولید ثروت در بخش کشاورزی است.
در این نوع کشت میتوان به آینده و افزایش تولیدات کشاورزی امیدوار بود چون بهرهگیری از این روش سبب میشود میزان عملکرد در کشت گلخانهای نسبت به کشت روباز بیشتر شود اما از سویی هزینه اولیه راهاندازی کشتهای گلخانهای زیاد است.
بنابراین با کشت گلخانه ای می توان راندمان مصرف آب را افزایش داد حتی با به کار بردن فناوری می توان میزان سوخت را نیز کاهش داد در یکی از گلخانه های کشور مسئولان گلخانه با اختراع روشی نوین میزان مصرف سوخت در گلخانه را کاهش داده به طوری که در مناطقی مثل ورامین نیاز به استفاده از هیچ سوختی نیست.
گلخانهای بدون مصرف انرژی فسیلی
حمید امیر سیدی مسئول این گلخانه درباره فناوری استفاده شده در این گلخانه بیان کرد: این سامانه ثبت اختراع شده و با کاربرد آن با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه مصرف سوخت های فسیلی به کمترین میزان رسیده و حتی در برخی نقاط مثل ورامین و جیرفت نیاز به استفاده از سوخت دیگری نیست.
سیدی ادامه داد: به عنوان مثال با نصب این سامانه در گلخانه ای در استان البرز مصرف سوخت از 360 هزار لیتر گازوییل برای یک هکتار در سال به 40 هزار لیتر رسید. در این سامانه تونل هایی در زیر زمین حفر شده و با استفاده از انرژی خورشیدی و زمین گرمایی انرژی گلخانه تامین میشود. البته گلخانه با پوشش دو جداره و عایق هوابندی شده که خود این مسئله نیز باعث کاهش مصرف سوخت می شود.
در واقع از طریق این سامانه تونل هایی به قطر یک متر در زیر زمین حفر می شود که با استفاده از دریچه هایی و روزنه هایی با گلخانه در ارتباط است که باعث تهویه طبیعی گلخانه می شوند. در مواقعی که گلخانه گرم باشد آب در داخل روزنه ها اسپری شده و هوا با دمایی حدود 18 درجه وارد گلخانه و باعث خنک شدن آن میشود البته در این روش مصرف آب کمتر از 20 درصد در سیستم های مرسوم است. همچنین این سامانه تنظیم دما در گلخانه را انجام داده و دما را برای گیاه مورد نظر متعادل می کند. در مواقعی که نیاز به هوای گرم در گلخانه است نیز هوا از طریق برخورد با دیواره های تونل و دریافت انرژی زمین گرم شده و از طریق دریچه ها این هوای گرم وارد گلخانه می شود.تحقیقات ما نشان داده که زمانی که بین ساعات 2 تا 7 صبح دما منفی بیست درجه سانتی گراد باشد با فعال بودن سامانه این دما به مثبت یک درجه می رسد. البته با فعال بودن این سامانه مصرف سم بسيار كم و در بعضى سموم پر مصرف تا حد صفر كاهش مییابد.
بر این اساس می توان گفت، کشت گلخانهای تأثیر به سزایی در افزایش تولید محصولات کشاورزی ایفا میکند و این امر در حالی است که تکنولوژی تولید محصولات گلخانهای و توسعه واحدهای کشت گلخانهای به افزایش بهرهوری، رشد اقتصادی در محصولات کشاورزی، خوداتکایی و ایجاد اشتغال پایدار میانجامد و راهبردی برای ارزآوری و تولید ثروت در بخش کشاورزی است. در این نوع کشت میتوان به آینده و افزایش تولیدات کشاورزی امیدوار بود چون بهرهگیری از این روش سبب میشود میزان عملکرد در کشت گلخانهای نسبت به کشت روباز بیشتر شود اما از سویی هزینه اولیه راهاندازی کشتهای گلخانهای زیاد است.
بر اساس این گزارش ، ستاد توسعه فناوری های تجدید پذیر معاونت علمی در راستای توسعه پایدار گلخانه ها اقداماتی را دردست بررسی دارد که اجرایی می شوند .
انتهای پیام/25
Send to friends