سیاهی باسلول های بنیادی رنگی می‌شود

سیاهی باسلول های بنیادی رنگی می‌شود


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 46505
پژوهشگران و محققان کشورمان در زمینه درمان بیماری‌های چشمی رویاهای بسیاری را محقق کرده‌اند. هفت سال از زمان نخستین پیوند چشم با سلول‌های بنیادی می‌گذرد و حالا بیماران زیادی با سلول‌های بنیادین چشم درمان می‌شوند.

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به او گفتند که آسمان آبی و ابر سفید است.کوه قهوه‌ای و بال های پروانه رنگارنگ هستند. اما از وقتی به دنیا آمد تنها سیاهی می بیند. آبی، زرد، قرمز و سبز او جز سیاهی نیست، اما امیدوار است تا روزی سیاهی دیدگانش رنگ ببازد و دنیا را آنچه هست، ببیند.

 چند سالی می شود که دانشمندان به وجود سلول های ویژه ای  در بدن انسان پی بردند که دارای قابلیت نوسازی و تمایز به انواع سلول های بدن را دارد، بله صحبت از سلول‌های بنیادی است. سلول هایی که قرار است در درمان بیماری‌های ارثی و سرطانی نقش ویژه‌ای داشته باشند. در چشم انداز توسعه این علم امکان تولید و ترمیم بافت و بازسازی اعضای بدن و درمان بیماری های سرطانی و ارثی وجود دارد و به نظر می‌رسد دیری نمی پاید که با بهره‌گیری از این علم دیگر از دست دادن بافت و اعضای حیاتی بدن به فراموشی سپرده شود.

سلول های بنیادی سلول های ویژه ای هستند که می توانند بافت های صدمه دیده را احیا کنند دانشمندان بر این باورند که هر عضو داخلی بدن سلول‌های بنیادی خودش را دارد. به عنوان مثال سلول های بنیادی خونی می‌تواند خون، استخوان و حتی پوست بسازد یا اینکه سلول‌های بنیادی می‌تواند قلب فرد آسیب دیده را ترمیم کند و به حالت اولیه باز گرداند .

 

ایران نیز در زمره ۱۰ کشور برتر دنیااست که دانش سلول‌های بنیادی را در اختیار دارد. سلولهایی که دو ویژگی اصلی یعنی قدرت تکثیر و نوع زایی دارند و این که می‌توانند به سلول های دیگر تمایزپیدا کنند.

دانشمندان بر این باورند که ۷۰ بیماری صعب العلاج، بیماری‌های ارثی و سرطانی با دانش سلول‌های بنیادی قابل درمان است. در این میان سلول های بنیادی چشم حائز اهمیت است. بیماری های چشمی و بیماری‌های ارثی و مادرزادی با بازسازی سطح چشم از طریق پیوند سلول های بنیادی یا از طریق پروتزهای قرنیه انجام می‌شود. صحبت از درمان بیماری های چشم است، بسیاری از مردم جهان و ایران با بیماری‌های چشمی دست و پنجه نرم می کنند. بر اساس آمارها نزدیک به ۳۵ میلیون نفر از مردم دنیا نابینای مطلق هستند و حدود ۱۳۵ میلیون نفر کم بینایی دارند و در سال‌های آینده افراد زیادی دچار نابینایی یا کم بینایی می شوند.

رشد روز افزون ایران در حوزه سلول های بنیادی چشم

 پژوهشگران و محققان کشورمان نیز در زمینه درمان بیماری‌های چشمی رویا های بسیاری را محقق کردند. هفت سال از زمانی که نخستین پیوند چشم با سلول های بنیادی می‌گذرد، پزشکان توانستند دختر ۴ ساله ای که با تومور چشمی و درگیری در سه نقطه مغز، مایع مغزی نخاعی و مغز استخوان بود با سلول های بنیادی درمان کنند. در حال حاضر بیماران زیادی با سلول های بنیادین چشم درمان می شوند . به گونه ای که تنها در مراکز دانشگاهی سالیانه تا ۱۰۰ مورد پیوند قرنیه انجام می‌شود. سلول‌های بنیادی در درمان بیماری های قرنیه و شبکیه بسیارگره گشاست. اگر سلول های بنیادی توسط خود فرد دهنده باشد تا ۹۵ درصد میزان پیوند قرنیه با موفقیت انجام می‌شود اما اگرسلول های بنیادی از فرد دیگری باشد این موفقیت به ۷۵ درصد می‌رسد. سلول های درمانی در بیماری های قرنیه و شبکیه کاربرد فراوانی دارد اما در بخش شبکیه به علت هزینه های زیاد بیشتر جنبه پژوهشی دارد.

در این میان ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در کنار سایر بازیگران این حوزه نقش خود را ایفا می کند و در تلاش است تا با برگزاری سمپوزیوم ها، حمایت از شرکت های دانش بنیان، اساتید و فعالان این حوزه و استفاده از ظرفیت های موجود در کشور گام های موثری در این حوزه بردارد.

پایان پیام/25

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم