موفقیتی دیگر رقم خورد و محققان تجهیزات پیشرفته نوری برای مطالعات علوم اعصاب ساختند
این اقدام با حمایت ستاد توسعه علوم و فناوریهای علوم شناختی معاونت علمی و فناوری انجام شد. حمید لطیفی عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: مطالعه، طراحی و ساخت این تجهیزات از سال 94 در این دانشگاه آغاز شد و هم اکنون سیستمهای تجاری روشهای تصویربرداری و کنترل نوری سیستم های عصبی که به طور کامل با اتکا بر توانمندی های محققان داخلی و همگام با آخرین پیشرفت های علمی در دیگر دانشگاه های دنیا طراحی و تجاری سازی شده اند.
وی ادامه داد: همزمان با هفته پژوهش و آغاز به کار نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ایران ساخت، از دستگاه های میکروسکوپ لیزری هم کانون (کانفوکال)، تصویربرداری Brain surfer ، تصویربرداری اسپکلی لیزری، میکروسکوپ نوری صفحه نازک و اپتوژنتیک با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رونمایی شد.
این محقق با بیان اینکه دستگاه تصویربرداری Brain surfer به منظور برآورده کردن نیاز محققان علوم اعصاب برای مطالعه عملکردی مغز و سلول های عصبی طراحی شده است، گفت: از این دستگاه از دو روش پایه برای تصویربرداری استفاده می شود. به طوری که درمرحله نخست تصویربرداری با بهره گیری از رنگدانه های فلورسنت می توان تغییر فعالیت سلول های عصبی را در سطح نسبتا وسیعی از مغز ضبط کرد، همچنین این روش قادر است پاسخ سلول های کشت شده به محرک های خارجی را نیز ثبت کند.
لطیفی همچنین بیان کرد: در روش دوم تصویربرداری با استفاده از سیگنال ذاتی سطح مغز صورت می گیرد و در این روش با تصویربرداری در طیفی خاص، مصرف اکسیژن توسط سلول های عصبی اندازه گیری شده و می توان نواحی فعال مغز را مشخص کرد.
به گفته وی، هر دو روش به محققان کمک می کند تا درک بهتری از نحوه ی فعالیت مغز و یا مجموعه ی سلول های عصبی کشت شده داشته باشند.
لطیفی همچنین گفت: میکروسکوپ لیزری هم کانون (کانفوکال)، نمونه بومی شده از یکی از مدرن ترین میکروسکوپ های روز دنیا است و این دستگاه قادر است تصاویری با قدرت تفکیک (رزولوشن) بالاتر و تضاد (کنتراست) بهتر به صورت سه بعدی (3D) از نمونه های زیستی ارائه کند و محققان قادرند از وجوه مختلف یک نمونه تصویر داشته باشند و درک بهتری از حجم و شکل هندسی فضایی آن به دست آورند و از سوی دیگر با استفاده از این دستگاه می توان از تغییر و تحول نمونه زیستی به صورت پی در پی تصاویر تهیه کرده و به صورت فیلم نمایش داد.
محقق دانشگاه شهیدبهشتی در بخشی دیگر با اشاره به دستاوردهای محققان دانشگاه شهید بهشتی افزود: سیستم تصویربرداری اسپکلی لیزری عمدتا به منظور مشاهده و بررسی جریان خون دربافت و رگ های سطحی مخصوصا غشای مغز و پوست مورد استفاده قرار می گیرد.
مدیرگروه پیشران نوروفوتونیک بیان کرد: این روش برای بررسی روند بهبود زخم، بیماری های پوستی مانند سرطان، تشخیص رگ های گرفته شده درحین جراحی عصبی، شبکیه چشم و بیماری های مربوط به شبکیه، رگزایی،انتقال املاح در گیاهان، نرخ رشد باکتری ها و دهها زمینه دیگر مورد استفاده می شود.
گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
پایان پیام/
Send to friends