سبک زندگی را با نوآوریهای فناورانه اصلاح کنیم تا کارآمدی اقدامات کاهش آلودگی هوا ارتقا یابد
چند سالی است که روزهای سرد سال؛ شهرهای صنعتی کشورمان میزبان میهمان ناخواندهای به نام آلودگی هوا هستند که هم مدیران شهری را با چالشهای جدی مواجه کرده و هم آسیبهای غیرقابل جبران آن گریبان شهروندان را گرفته است. معضلی دست پرورده زندگیهای صنعتی و شهری که پایداری محیط زیست را هم به مخاطره انداخته است.
آلودگیهایی که با کمک فناوریهای نوینی چون انرژیهای نو، فرآوردههای شیمیایی فناورانه، وسایل نقلیه خودران و برقی، فناوری هوای مایع و مبدلهای شیمیایی می توان کاهش داد هرچند که برخی معتقدند منشا بروز این آلودگیها؛ توسعه فناوری در شهرهای بزرگ است؛ اما تحلیلگران و کارشناسان بر این باورند که آلودگی هوای شهرها نیز با کمک فناوریهای نوین و نوآوریهای بشری قابل حل و رفع است. فناوریهایی که در برخی کشورها به کار گرفته میشود تا میزان آلایندههای هوا را کاهش دهند.
اما در کنار فناوریهای ذکر شده میتوان به راهکارهای دیگری هم اشاره کرد که در کاهش این معضل موثر هستند. اقداماتی که به حوزه فرهنگسازی و اصلاح سبک زندگی مرتبط است و به اندازه اقدامات اجرایی می توانند ابزاری کارآمد در دست مدیران شهری باشند.
راهکارهایی چون «توسعه سامانه های اشتراک سفر»، «تسهیل استفاده از الگوی حملونقل سبز»، «توسعه پلتفرمهای برنامهریزی سفر با ناوگان حملونقل عمومی درون شهری»، «توسعه سامانههای آنلاین ثابت و پرتابل سنجش و تجزیه و تحلیل آلودگی هوا»، «سامانههای کاهش مصرف و بازیافت انرژی ساختمان» و «توسعه سیستمهای هوشمندسازی ساختمان» که کلید آنها در اختیار فناوران و شرکتهای دانشبنیان است.
تجربیات سایر کشورها نشان میدهد که توسعه فناوری و نوآوری و حتی بکارگیری ظرفیتهای پلتفرمی استارتآپها میتوانند به صورت مستقیم و غیر مستقیم در کاهش شدت بحران آلودگی هوا و مدیریت آن موثر باشد.
معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری
#23
Send to friends