مهاجرت نخبگانی؛ وضعیتی که قرمز نیست/ بررسی یک ادعا
​ حقایق و مغالطه‌ها پیرامون مهاجرت ایرانیان به خارج از کشور/1

مهاجرت نخبگانی؛ وضعیتی که قرمز نیست/ بررسی یک ادعا


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 46385
منازعات حاشیه‌ای پیرامون پدیده مهاجرت در کشور، در بیشتر اوقات چنان سایه‌ای سنگین بر این موضوع انداخته است که خود به چالشی بزرگ‌تر نسبت به اصل پدیده مهاجرت و پیامدهای گوناگون آن، بدل شده است.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری، پدیده مهاجرت (بخصوص جوانان و تحصیل‌کردگان) در ایران در طول دهه‌های گذشته همواره یکی از موضوعات جدی و همواره داغ و پرطرفدار در جامعه ایران بوده؛ زیرا با در نظر داشتن ساختار هرم جمعیتی جامعه ایران که بخش مهمی از آن را جوانان تشکیل می‌دهند، این موضوع همواره کانون توجهات اساسی بوده است.

با این‌حال به نظر می‌رسد مسائل و مباحث حاشیه‌ای، اظهارنظرهای مغرضانه و جهت‌دار پیرامون پدیده مهاجرت در کشور، آن را به یک بحران چالش‌برانگیز در سپهر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران تبدیل کرده است؛ درواقع، این منازعات حاشیه‌ای در بیشتر اوقات چنان سایه¬ای سنگین بر موضوع مهاجرت در ایران انداخته است که حواشی مهاجرتی خود تبدیل به چالشی بزرگ‌تر نسبت به اصل پدیده مهاجرت و پیامدهای گوناگون آن شده است.

نتیجه به حاشیه رفتن متن و تمرکز بیهوده بر مسائل حاشیه¬ای در عرصه مهاجرت¬های بین¬المللی در ایران این شده است که در حال حاضر با یک وضعیت آشفته و نابسامانی روبرو هستیم که نه‌تنها کمکی به حل معضلات این حوزه نمی‌کند بلکه باعث عمیق‌تر شدن مشکلات این حوزه و همچنین از دست رفتن اندک فرصت¬های موجود در این حوزه نیز گردیده است.

در همین راستا کافی است تا یک نگاه اجمالی بر مطالب نشر یافته در این حوزه بی‌اندازیم تا متوجه شویم حجم و تنوع مطالب و اظهارنظرهای غیرعلمی و غیرسازنده در این حوزه هزاران برابر محتویات علمی، پژوهش¬های آماری کمی و کیفی، مستندات و گزاراشاتی است که می¬بایست در این حوزه پیرامون زمینه¬ها و انگیزه¬های انواع مهاجرت، اثرات و تبعات، فرصت‌ها و تهدیدات مهاجرت برای جامعه ایرانی تولید و نشر می¬گردید و برای حل مسائل مرتبط با این پدیده به کار گرفته می¬شد.

در این راستا، تلاش می‌شود در قالب ارائه مطالب پیوسته ادعاهای مطروحه بررسی و پاسخ داده شود.

یکی از ادعاهای طرح‌شده این است: «مرداد ۱۳۴۴ نتایج بررسی مهاجرت که توسط سازمان ملل انجام‌شده بود، ایران را از لحاظ مهاجرت اتباع به کشورهای دیگر در ردیف پنج کشور پایین جدول نشان می‌داد (نزدیک به صفر)»

این در حالی است که با مراجعه به داده‌های بانک جهانی در حوزه مهاجران خارج از کشور در دهه  1960 میلادی (دهه 40 شمسی) ایران رتبه 76ام را در بین 232 کشور از نظر تعداد مهاجران در خارج از کشور را داراست، به عبارت دیگر به ازای هر هزار نفر جمعیت کشور، 7.8 نفر در خارج از کشور به سر می‌برده‌اند.

داده‌های مربوط به مهاجران کشورها، در پایگاه داده سازمان ملل از سال 1990موجود است. داده‌های مربوط به دهه 60 میلادی توسط بانک جهانی استخراج و در دسترس قرار گرفته است. از سوی دیگر، طبق داده‌های بانک جهانی در دهه 1960(دهه 40 شمسی) تعداد مهاجران ایرانی در کشورهای دیگر برابر با 171,478 نفر بوده است. به‌عبارت‌دیگر به ازای هر هزار نفر جمعیت ایران 7.8 نفر در خارج از کشور به سر می¬برده¬اند.

اضافه می‌شود، رتبه ایران در تعداد مهاجران خارج از کشور بین 232 کشور در دهه 40 شمسی 76 ام بوده است و علاوه بر آن، نرخ خالص مهاجرت ایران در 65-1960 بر اساس داده‏های سازمان ملل متحد، برابر با (0.07-) به ازای هر هزار نفر  است. این نرخ از تقسیم تفاوت مهاجران ورودی به مهاجران خروجی به جمعیت کشور به دست می‌آید؛ لذا از داده‌های موجود در پایگاه داده¬ی سازمان ملل در سال 65 نمی¬توان تعداد دقیق مهاجران ایرانی در خارج از کشور را تخمین زد چراکه مهاجران ورودی به ایران هم در آن لحاظ شده است.

 


در ادامۀ این مطلب آمار رسمی در قالب جدول(کلیک کنید) ارائه می شود.


منبع: «پرونده مهاجرت گیت ایران»

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم