احداث سدهای زیرزمینی راهکار مناسبی برای تامین آب در کشور است
معاون توسعه فناوری معاونت علمی:

احداث سدهای زیرزمینی راهکار مناسبی برای تامین آب در کشور است


زمان مطالعه : 4 دقیقه
کد خبر : 14496
معاون توسعه فناوری معاونت علمی، گفت: احداث سدهای زیرزمینی می تواند یکی از راهکارهای مناسب برای تامین آب کشور باشد.

معاون توسعه فناوری معاونت علمی، گفت: احداث سدهای زیرزمینی می تواند یکی از راهکارهای مناسب برای تامین آب کشور باشد.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، علی وطنی معاون توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در بازدید از پارک علم و فناوری وردیج گفت: در این مکان سدهای زیرزمینی با هدف تولید آب، استفاده بهینه از منابع طبیعی و توسعه کشت و تکثیر گونه‌های گیاهی و استفاده از این فضا برای تولید اقتصادی و گردشگری پایدار احداث شده است.

وی افزود: معاونت علمی در راستای اجرای اهداف، راهبردها و اقدامات ملی در قالب سند توسعه ملی آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست قصد دارد با همکاری وزارت جهاد کشاورزی و با اجرای پایلوت طرح احداث سدهای زیرزمینی در مناطق کوهستانی و اراضی شیبدار نشان دهد که مدیریت آب امکانپذیر است.

وطنی با اشاره به اینکه، یکی از مشکلات آب در مناطق کوهستانی سرازیر شدن آن به سطوح هموار است، گفت:  در این طرح پایلوت سعی کرده ایم آبهای سرازیر شده را از طریق احداث تعدادی سدهای زیرزمینی ذخیره کنیم .

وی تصریح کرد: دلیل انتخاب سدهای زیرزمینی به جای سدهای سطحی این است که در سدهای سطحی آب های ذخیره شده تبخیر شده و از بین می رود ولی در سدهایی که در زیرزمین احداث می شوند این مشکل مرتفع شده و ذخیره آب بهینه تر و کارآمدتر خواهد بود.

معاون توسعه فناوری معاونت علمی با بیان اینکه یکی از چالش های موجود در محیط زیست فرسایش خاک و هدرروی آب است، بیان کرد: کمبود آب در کشور معضلی است که برای همگان قابل لمس و درک است؛ اما فرسایش خاک که بر اثر سیلاب های فصلی ایجاد می شود نیز چالش مهمی در محیط زیست است که پوشش گیاهی منطقه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.

وی خاطرنشان کرد: در این سدهای زیرزمینی مناطقی وجود دارد که در زمان بارندگی های فصلی آب های روان شده را جمع‌آوری کرده و به صورت ثقلی به نقاط دیگر منتقل می کند و به کارگیری فناوری، مخازنی نیز وجود دارد که برای آبیاری انواع گونه های گیاهان دارویی و درختان سازگار با اقلیم منطقه تعبیه شده است.

 

وطنی با بیان اینکه اینکه مهم ترین شاخصه این طرح کمک به زیرساخت استفاده از فناوری است، گفت: تلاش می کنیم این طرح با کمک وزارت جهاد کشاورزی در سایر عرصه ها و نقاط کشور به صورت پایلوت اجرایی شود که این کار به تشکیل شرکت های دانش بنیان در حوزه های مختلف گیاهان دارویی، زیست فناوری و استفاده از دیگر فناوری ها نیز کمک بزرگی می کند.

وی افزود: احداث سدهای زیرزمینی یکی از شاخص های مهم اقتصاد مقاومتی و اجرایی شدن شعار اقدام و عمل است و این کار می تواند به نقش و جایگاه فناوری تاکید کند که با فناوری می توان بر محدودیت منابع آبی مدیریت بر منابع نیز غلبه کرد.

به گفته معاون توسعه فناوری معاونت علمی، با فناوری احداث سدهای زیرزمینی می توان منابع آب کشور را مدیریت و آبهای سطحی را در آنها ذخیره کرد و در محل های مناسب و در فصول کم آبی از این آب های جمع آوری شده استفاده کرد.

 

وطنی در خصوص احداث پارک علم و فناوری در منطقه وردیج گفت: این طرح در پارک مذکور در یک عرصه 500 هکتاری توسط ستاد توسعه آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست اجرا شده و از نظر جغرافیایی توانایی این را دارد که در نقاط دیگری از کشور نیز اجرا شود.

وی اظهار کرد: در این طرح، انواع درختان میوه و گیاهان دارویی نیز پرورش می یابد و این عرصه برای کسانیکه علاقه مند به سرمایه گذاری های خطرپذیر هستند بسیار مناسب خواهد بود و میلیون ها هکتار عرصه برای این کار در کشور وجود دارد.

وطنی با اشاره به اینکه در قبال منابع ملی کشور وظیفه بزرگی بر دوش مسوولان کشور است، بیان کرد: ما در برابر منابع ملی و نیروی انسانی کشور دو وظیفه مهم داریم، یکی پاسداری و حفاظت از آنها و دیگری فراهم کردن زمینه اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی در این عرصه است تا با کمک آنها بسته توسعه پایدار و اقتصاد مقاومتی را فراهم کنیم.

وی در خصوص هزینه آب تامین شده در سدهای زیرزمینی، گفت: آبی که در این سدها جمع آوری می شود 50 برابر کمتر از هزینه آبی است که در حال حاضر از طریق سدهای سطحی تامین می شود و همین موضوع نشان می دهد ورود به این فناوری نیاز به هزینه هنگفت نیز ندارد.

معاون توسعه فناوری معاونت علمی، خواستار یک عزم ملی برای استفاده از این فناوری در کشور شد و هم افزایی و استفاده از ظرفیت های دستگاه های مختلف در این زمینه را مهم ترین راهکار برای توسعه فناوری سدهای زیرزمینی در کشور دانست.

وطنی تصریح کرد: اگر این فناوری در داخل کشور بومی شود به جای صادرات خام مواد اولیه از جمله گیاهان دارویی یا سایر محصولات کشاورزی، محصولات دانش بنیان و فناوری های حاصل از این کار بزرگ را به سایر کشورها صادر کنیم.

 

پایان پیام/23

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم