با توجه به در اختیار داشتن ذخایر عظیم نفت و گاز ؛
خلیج فارس گلوگاه انرژی کشور است
دریای خزر و خلیجفارس با در اختیار داشتن ذخایر عظیم نفت و گاز از یکسو و قرارگیری عمده کشورهای تولیدکننده نفت جهان در اطراف خلیجفارس از سوی دیگر، بهعنوان گلوگاه انرژی جهان شناخته می شود.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ ژئوپلیتیک چندگانه، ایران را به پل ارتباطی مهمترین مناطق تأمینکننده انرژی جهان در قرن 21 تبدیل کرده و سبب افزایش اهمیت ژئوپلیتیک ایران در میان دو منطقه حساس انرژی جهانی یعنی حوزه خزر و خلیجفارس شده است، این منطقه که حدفاصل بین خلیجفارس و دریای خزر را شامل میشود را در اصطلاح "بیضی انرژی" جهان مینامند. در این بیضی انرژی حدود 80 درصد ذخایر انرژی جهان قرار دارند و ایران ازنظر ژئوپلیتیکی در قلب این منطقه قرارگرفته است.
نرگس امراللهی عضو هیئتعلمی دانشگاه هرمزگان با اشاره به مزیت جغرافیایی آبهای ایران بیان کرد: قرار گرفتن در مسیر کریدور ترانزیتی شمال- جنوب دیگر مزیت برجسته ایران است، که باعث برقراری ارتباط ترانزیتی کشورهای اروپایی، روسیه، آسیای میانه و قفقاز با جنوب و جنوب شرقی آسیا و نیز کشورهای خاور دور و اقیانوسیه میشود. همچنین ارتباط کشور افغانستان به آبهای آزاد از طریق محور ترانزیتی شرق کشور برقرار میشود.
وی در ادامه افزود: در حدود 90 درصد از صادرات و واردات ایران از طریق حملونقل دریایی انجام میگیرد و کل صادرات نفتی نیز از طریق خلیجفارس و تنگه هرمز صورت میپذیرد.
صنعت گردشگری و توریسم
امراللهی با اشاره به صنعت گردشگری و توریسم ساحلی خاطرنشان کرد: در ارتباط با گردشگری دریایی و صنعت توریسم نیز با توجه به خط ساحلی طولانی و مجاورت با آبهای گرم، کشور ایران میتواند از جاذبههای گردشگری مطرح در سطح جهانی بوده و گردش مالی بالایی را به خود اختصاص دهد.
استاد دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه هرمزگان بابیان اینکه جوامع مرجانی و جنگلهای مانگرو به ترتیب دومین و سومین بیوم غنی زیستی دنیا به شمار میروند گفت: در حوزه محیطزیست دریایی میتوان به وجود زیستگاههای آبسنگهای مرجانی، جنگلهای مانگرو، بسترهای علفی، زیستگاههای جلبکی، پهنههای گلی جزر و مدی، سواحل شنی و ماسهای، کرانههای سنگی، نصب رودخانههای دائمی و دهها خور بزرگ و کوچک اشاره کرد.
وی تصریح کرد: لاکپشتهای دریایی، پستانداران دریایی، پرندگان آبزی، انواع ماهیها، بیمهرگان دریایی، میکرو جلبکها و ماکرو جلبکهای دریایی از گونههای جانوری و گیاهی شاخص در خلیجفارس و دریای عمان میباشند. تنوع اکوسیستمهای آبي و وجود گونههای متنوع جانوری و گیاهی پتانسیل لازم را برای مطالعات زیست فنآوری در این منطقه فراهم آورده است.
توسعه فناوریهای دریایی
امراللهی بابیان اینکه توسعه بهرهبرداری از دریا مستلزم توسعه فنآوریهای دریایی است اظهار کرد: بهکارگیری علم و فنآوری، علاوه بر توسعه کمی بهرهبرداری از دریا در زمینههای گوناگون ازجمله صنعتی، اقتصادی، پژوهشی، نظامی، گردشگری و ...، باعث افزایش کیفیت استفاده و نیز کاهش هزینههای بهرهبرداری نیز میشود.
این استاد حوزه دریا در ادامه اضافه کرد: توسعه فنآوری از یکسو نیازمند توسعه دانش و از سوی دیگر عامل تسریع توسعه علم و دانش در کشور است و درنتیجه سرمایهگذاری بر روی فنآوریهای دریایی باعث جهش علمی قابلتوجهی در کشور میگردد که پیامدهای مثبت اقتصادی و اشتغالی را نیز به همراه دارد.
پایان پیام/32
Send to friends