
خبر خوش معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان به زیستبوم فناوری:
راه اندازی صندوق پژوهش و فناوری بیمه با سرمایه هزار میلیارد تومانی
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی در جمع اهالی رسانه طی سخنانی گفت: بنای ما در معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان استفاده از همه ظرفیت شرکتهای دانشبنیان است. ما بیش از 10 هزار شرکت دانشبنیان داریم که حدود 67درصد این شرکتها نوپا، 24درصد نوآور و 9درصد فناور هستند.
امرایی ادامه داد: بر اساس آخرین ارزیابی که سال گذشته انجام شد، کل درآمد شرکتهای دانشبنیان 1147 همت و درآمد محصولات دانشبنیان حدود 263 همت بودهاست. اگر بخواهیم سهم دانشبنیانها از تولید ناخالص داخلی را درصدگیری کنیم، در سال 1402 درآمد شرکتهای دانشبنیان 2.8 تولید ناخالص داخلی و درآمد ناشی از فروش محصولات دانشبنیان 0.6 درصد بوده است. این عدد با عدد تکلیفی در برنامه هفتم فاصله زیادی دارد و باید آن را ارتقا دهیم. در برنامه هفتم تکلیف شده است که سهم اقتصاد دانشبنیان به حدود 7درصد و تعداد شرکتهای دانشبنیان هم به عدد 30هزار برسد.
فعال شدن کمیته اعتبار مالیاتی از اولویتهای امروز ما است
وی با بیان اینکه پایدارترین منبع و پیش برنده زیستبوم دانشبنیان ظرفیت اعتبارمالیاتی ماده 11 و 13 قانون جهش تولید دانشبنیان است، گفت: با این حال، بسیاری از شرکتها از این قانون مترقی و نقشی که میتواند در پویایی زیستبوم داشته باشد، مطلع نیستند و تعداد کمی برای استفاده از این ظرفیت وارد میدان شدهاند. از این رو، فعال شدن کمیته اعتبار مالیاتی از اولویتهای امروز ما است و میکوشیم شرکتهایی که مستعد اعتبار مالیاتی هستند را به نحوی شناسایی کرده و به آنها برای استفاده از این ظرفیت آموزشهای لازم ارائه شود.
به گفته این مقام مسئول، هدف ماده 11 و 13 این است که شرکتها اعم از دانشبنیان و غیر دانشبنیان که کار تحقیق و توسعه انجام میدهند و یا در شرکت دانشبنیان و در نهادهای مالی زیستبوم فناوری سرمایهگذاری میکنند، از اعتبارمالیاتی برخوردار شوند. این ماده از پیشرانهای موثر قانون جهش دانشبنیان است و پیشبینی ما این است که امسال سقف حجم مصوب پروژههای اعتبار مالیاتی به بالای پنج همت برسد. همچنین در ماده 13 هم که مربوط به دانشگاهها است امسال رشد خوبی داشتهایم و امیدواریم تداوم داشته باشد.
امرایی افزود: بخشی از برنامههای اعتبار مالیاتی به سمت فراخوانهای مسالهمحور پیش رفته است و در این راستا، یک فراخوان در زمینه دارو و یک فراخوان در بحث ناترازی انرژی تحت عنوان «اعتبار انرژی» را در دستور کار داریم.
وی تاکید کرد: با انتشار این فراخوانها از یک طرف شرکتهای دانشبنیانی که میتوانند مجری پروژههای مشمول اعتبار مالیاتی باشند، شناسایی شده و از طرف دیگر دستگاههای بهرهبردار که مسأله فناورانه دارند و میخواهند در این حوزهها از اعتبار مالیاتیشان استفاده کنند هم مشخص میشوند؛ به عبارتی، این فراخوانها، نوعی جهتدهی و هدایت طرفین عرضه و تقاضا به ماده ۱۱ اعتبار مالیاتی است.
این مقام مسئول همچنین بر دیگر برنامههای معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان برای پویاترشدن بحث اعتبار مالیاتی متمرکز شد و گفت: برنامههای ترویجی از جمله این اقدامات است و طی آن گروهی از خود معاونت در قالب یکسری سفرهای استانی، جلساتی را با مسئولین استانی، شرکتهای موجود، پارکهای علم و فناوری جهت شناسایی شرکتهای مشمول اعتبارمالیاتی تشکیل میدهند. جمعبندی ما این است که چند استان را به صورت ویژه هدفگیری کنیم؛ به خصوص استانهای صنعتی مثل اصفهان، آذربایجان شرقی، خراسان و حتی آنجا نمایندهای داشته باشیم تا محقق شدن این ماده تسریع یابد.
امرایی با بیان اینکه از مفاد مهم قانون جهش دانشبنیان، ماده 10 است، افزود: برای این ماده در معاونت علمی، کارگروهی متشکل از نماینده معاونت علمی، وزارت صمت و نماینده دستگاه متقاضی ایجاد شده تا طی آن یک کالای راهبردی و دانشبنیان به کمک توانمندی شرکتهای دانشبنیان که نمونه مشابه داخلی هم ندارد، تولید بار اول شود.
وی ادامه داد: تا به امروز 179 ابلاغیه تولید بار اول به مبلغ 455 میلیون دلار به دستگاهها ابلاغ شده است و از این تعداد ابلاغیه، 134 قرارداد به ارزش 241 میلیون دلار منعقد شده و 54 قرارداد هم خاتمه یافته است.
این مقام مسئول تصریح کرد: برای شتابدهی بیشتر جهت استفاده از ظرفیتهای قانون جهش تولید دانشبنیان، دو برنامه را در دستور کار خود قرار دادهایم؛ نخست، تشکیل کارگروههای ویژه برای شناسایی نیازهای فناورانه صنایع و دستگاههای مختلف و دوم اولویتبندی این اقدام فناورانه است.
طرح تامین مالی برای شرکتهای مجری تولید بار اول در 1404
امرایی با اشاره به اینکه کمبود نقدینگی شرکت دانشبنیان مجری از دیگر مشکلاتی است که ما در معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان در دست بررسی داریم، خاطرنشان کرد: بنا داریم یک طرح تامین مالی برای شرکتهای مجری در سال 1404 برای قراردادهای تولید بار اول طراحی کنیم. منابع این مهم هم از ماده سه قانون جهش دانشبنیان تامین میشود. اهمیت تولید بار اول در این است که ما با هر یک دلاری که در زمینه تولید بار اول هزینه میکنیم، پنج دلار صرفه جویی ارزی را رقم خواهیم زد.
تخصیص 800 میلیارد تومان معافیت بیمه به قراردادهای شرکتهای دانشبنیان
معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان تصریح کرد: حمایت و توسعه از ماموریتهای کلیدی معاونت علمی فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری است و بخش عمدهای از این حمایتها که در معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان پیگیری میشود، شامل بیمه، گمرک، ثبت سفارش و رفع تعهد ارزی است. ما در سال 1403 از حدود 6.6 همت قراردادهای دانشبنیان که دفتر حمایت و توسعه، ارزیابی و تایید کرده مبلغ 800 میلیارد تومان معافیت بیمه به قراردادهای شرکتهای دانشبنیان اعطا کردهایم که این ماده قانونی هم طرفداران زیادی دارد و شرکتهای زیادی از آن استفاده میکنند.
به گفته این مقام مسئول، تاکنون معاونت علمی حدود دو همت به 2500 شرکت، معافیت ضرایب بیمه قراردادهای دانشبنیان اختصاص دادهاست که خود دستاورد مهمی است.
امرایی همچنین بر طرح سرباز امریه متمرکز شد و گفت: ما سالانه حدود 1500 سرباز امریه را برای کار در شرکتهای دانشبنیان شناسایی و همین طور 400 نفر را عنوان جایگزین خدمت، معرفی میکنیم که این هم ظرفیت قابل توجهی است و این مهم را با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح انجام میدهیم که خود کمکی به توسعه نیروی انسانی شرکتهای دانشبنیان است.
راه اندازی صندوق پژوهش و فناوری بیمه با هدف صدور ضمانتنامههای بیمهای
راه اندازی صندوق پژوهش و فناوری بیمه اما خبر خوب امرایی برای زیستبوم علم و فناوری کشور بود و در این زمینه گفت: معاونت علمی با همکاری بیمه مرکزی، بیمه ایران و بخشی از بیمههای خصوصی اقدام به تشکیل یک صندوق به اسم «صندوق پژوهش و فناوری بیمه» کرده که هدف این صندوق، صدور ضمانتنامههایی با کارکرد بیمه است. این صندوق با سرمایه هزار میلیارد تومانی در حال تشکیل است و جلسه هیات موسس آن هم برگزار شده است.
این مقام مسئول همچنین از بهروزرسانی فهرست کالا و خدمات دانشبنیان تا پایان سال هم خبر داد و خاطرنشان کرد: فهرست کالا و خدمات دانش بنیان برای همه آنهایی که میخواهند در زیستبوم علم و فناوری کشور، نقشآفرینی کنند، راهنما است. آخرین ویرایش و به روزرسانی آن 1400 بود اما ما این سند را با توجه به فناوریهای نوظهور و نوپدید مثل فناوری هوش مصنوعی، اقتصاد دیجیتال، انرژی تجدیدپذیر بهروزرسانی کرده و هدفمان این است که حوزههای فناوری با نگاه به فناوریهای جدید اصلاح و بازنگری شوند.
وی ادامه داد: ارتقا سطح محصولات دانشبنیان از دیگر برنامههای ما در معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان است، بنا داریم که هم با حمایت و هم با کیفیتی که در ارزیابیها داریم، درصد محصولات سطح یک دانشبنیان را افزایش دهیم چراکه در حال حاضر، درصد محصولات دانشبنیان سطح دو بیشتر از درصد محصولات سطح یک است.
در پایان امرایی از برگزاری اولین اجلاس موسوم به «اجلاس ایران دانشبنیان» که قرار است شنبه 11 اسفند 1403 برگزار شود، خبر داد و گفت: هدف ما از برگزاری این اجلاس، تقدیر از همه نقشآفرینان و پشتیبانان زیستبوم علم و فناوری کشور است و در خلال این همایش، از گزارش ارزیابی آمایش سالانه دانشبنیان که مبنایی برای تصمیمگیری مدیران، شرکتهای دانشبنیان و پیشرفته در حوزه علم و فناوری خواهد بود، رونمایی خواهیم کرد.
پایان پیام/
#15
Send to friends