کیفیت فرآوردههای لبنی با استارتر «ایرانساخت» افزایش یافت؛ ستاری: نوآوری دانشبنیانها میتواند فرهنگ غنی ایران در حوزه پروبیوتیکها را جهانی کند
با تولید این فرآورده راهبردی، زمینه تولید محصولات پروبیوتیک از جمله ماست با کیفیت بالا و عطر و طعم سازگار با سلیقه جامعه فراهم و نیاز به واردات یکی از فرآوردههای فناور راهبردی در صنعت لبنیات تامین شد.
سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، با اشاره به اینکه فناوریهای حوزه مواد غذایی، نیازمند ورود هرچه بیشتر فناوریهای بومی برای رفع وابستگیهای این حوزه است، ادامه داد: در بسیاری از گلوگاههای فناورانه صنایع غذایی، همچنین دام، طیور و آبزیان وابستگیهایی داربم که ورود شرکتهای دانشبنیان میتواند زمینهساز رفع این وابستگیها باشد.
ستاری صنعت طیور را یکی از بزرگترین صنایع کشور و دارای وابستگیهای بسیار زیادی در بخشهای فناور دانست و گفت: تا پیش از تولید این محصول، صنعت لبنیات نیز در شمار صنایع وابسته قرار داشت. اما اکنون با تولید این محصول مهم به دست یک شرکت دانشبنیان که پیش از این نیز دستاوردهای بسیار خوبی در پروبیوتیکها داشته، راه برای کاهش وابستگی صنعت لبنیات هموار شده است.
معاون علمی و فناوری رییسجمهوری با اشاره به ضرورت ورود شرکتهای دانشبنیان به بخشهای فناورانه و نهفته حوزه لبنیات افزود: در حوزه پروبیوتیکها فرهنگی غنی داریم و هر قوم و فرهنگ کشور، سبک و ذائقه منحصر به فردی را تولید لبنیات دارد. این تنوع زیستبوم، ظرفیتی بسیار ارزشمند برای ورود به عرصه جهانی است.
ستاری، از حمایت شرکتهای فناور و دانشبنیان حوزه زیستتخمیری گفت و ادامه داد: کار شرکت زیست تخمیر در شناسایی و ایجاد پایگاه جامعی از ذائقهها و سویههای پروبیوتیکی بسیار ارزشمند است و ورود فناوری به این عرصه زمینهای فراهم میکند تا از این میراث غنی صیانت شود.
رییس ستاد توسعه زیست فناوری با تاکید بر اینکه باید با تزریق نوآوریها به این ذخیره غنی و هزاران ساله، سلامت جامعه و خلق ارزش افزوده در کنار رفع وابستگی ممکن شود، افزود: پروبیوتیک در حوزههای مواد غذایی، دام و طیور و دیگر حوزهها بازار بسیار گستردهای دارند که مغفول مانده است و نیاز داریم تا ظرفیتهای نهفته این حوزه بیش از پیش به دست شرکتهای دانشبنیان شکوفا شود.
ستاری از حمایتهای معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از فعالان این حوزه گفت و ادامه داد: این یک آغاز و مشوق برای شرکت های دانشبنیان و فناور در حوزه فناوریهای لبنیات است. خوشبختانه زیستتخمیر به عنوان یکی از شرکتهای توانمند به این حوزه ورود پیدا کرده و الگویی برای دیگر شرکتهای دانشبنیان این حوزه قرار گرفت. ما نیز با حمایت از تلاشهای شرکتهای دانشبنیان سعی میکنیم فناوریهای وابسته بومی شوند.
گامی بزرگ در تولید یک محصول فناورانه
همچنین مصطفی قانعی در این مراسم، با اشاره به اهمیت بسیار بالای تولید محصولات پروبیوتیک گفت: حوزهای که این شرکت دانشبنیان ورود پیدا کرده است، بخشی بسیار راهبردی در حوزه سلامت به شمار میرود.
قانعی با اشاره به نقش میکروارگانیسمها و باکتریها در سلامت مردم گفت: این باکتریها در سلامت جامعه بسیار تاثیر دارند و بنابه همین حقیقت، دهه آینده متعلق به فناوری پروبیوتیکها است.
دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری، با اشاره به وابستگیهایی که در بخش فناوریهای پیچیده در حوزه طیور، دام و کشاورزی وجود دارد، افزود: در حوزه لبنیات هم بومیسازی شاهراههای اصلی فناوری مدیریت نشده بود. استارترهای لبنی، یکی از همین بخشهای فناورانه این صنعت است که خوشبختانه امروز در دستان فناوران کشورمان قرار دارد.
وی یکی از تلاشهای ارزنده معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری را ورود و حمایت از فناوریهای حوزه پروبیوتیک و دیگر گلوگاههای فناورانه صنایع غذایی دانست و گفت: بومیسازی در این حوزهها، ضمن استقلال اقتصادی کشور، احتمال ابتلا به بیماریها و سرطانهای شایع با حمایت از این فناوری و افزایش سهم جامعه از لبنیات سالم و مواد غذایی پروبیوتیک، کاهش یابد.
تولید لبنیات با سالم و مناسب با ذائقه جامعه
استارتر ماست زیست تخمیر از بهترین و خالصترین باکتریهای تولیدکننده اسید لاکتیک بومی در ایران تولید شده که در صنایع لبنی برای تولید با کیفیت ترین انواع ماست و نوشیدنی های تخمیری مورد استفاده قرار میشود.
این فرآورده پس از گذراندن دوره 3 سال فعالیت فعالان بخش تحقیق و توسعه شرکت زیست تخمیر، تولید و بومیسازی شده است. به واسطه این تلاش ها هم اکنون پلتفرم تولید صنعتی دیگر استارترها نیز فراهم سازی شده است.
استفاده از میکروارگانیسم های تخمیری برای تهیه و تولید فرآورده های لبنی پیشینهای تاریخی دارد که با گذشت زمان و پیشرفت فناوری، امکان تهیه و تولید بهترین و مرغوب ترین محصولات لبنی را که بر سلامت مصرف کننده تاثیر مستقیم دارند، فراهم شده است. سالانه بیش از ۷۰ تن استارتر لبنی وارد میشود و با توجه به هزینههای بالای مواد اولیه و ریسک بالا، در صورتی که استارتر لبنی وارداتی از کیفیت لازم برخوردار نباشد، میتواند خسارتهای سنگینی را به شرکتهای تولید لبنیات و همچنین سلامت جامعه وارد کند.
استارتر کالچر ماست زیستتخمیر که از باکتری های استرپتوکوکوس ترموفیلوس، لاکتوباسیلوس بولگاریوس و بیفیدوباکتریوم لاکتیس به دست آمده از مرغوب ترین میکروارگانیسم های زنده و فعال مورد استفاده در صنعت لبنیات است که به تولید محصولاتی با عطر و قوام بالا منجر میشود.
بر اساس بررسی های معاونت علمی و فناوری در گذشته نیز شرکت «تک ژن زیست» موفق به عقد قرار داد فروش صنعتی استارترهای لبنی شده بود.
گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
پایان پیام/24
Send to friends