فناوری نانو در آتشنشانی
رشد فناوری نانو موجب شده است تا این علم بتواند به کمک آتشنشانان و فعالیتهای آنان بشتابد تا زین پس با مشکلات کمتری مواجه شوند.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محققان کشورمان به کمک فناوری نانو موفق به تولید ژل ضد حریق و آتش شدهاند. این ژل بهواسطه ایجاد یک لایه مقاوم به انتقال حرارت و جاذب حرارت بر روی سطوح بهعنوان یک محافظ و عایق موقت و مقطعی قوی برای جلوگیری از خطرات و آسیبهای حاصل از حرارت و یا شعله مستقیم عمل میکند.
بدینصورت که لایه سطحی ژل ضد آتش و حرارت، حرارت را از شعله گرفته و به دلیل ظرفیت بالایی حرارتی مقدار بیشتر حرارت را در خود نگه میدارد و پس از اشباع شدن، حرارت اضافهتر را به لایه زیرین خود انتقال میدهد. لازم به ذکر است که لایههای نامبرده به ضخامت چند مولکول کنار هم چیده شدهاند و این چرخه تا انتهای ضخامت لایه ژل موجود بر روی سطح اتفاق میافتد.
باقیمانده ژل را پس از اتمام کار میتوان جمعآوری کرد و در ظرف مخصوص نگهداری کرد و برای استفاده مجدد بکار برد. همچنین بهتنهایی با آب شستوشو داد یا با یک پارچه پاک سطح موردنظر را از ژل پاک کرد. در مواردی که امکان پاک کردن و جمعآوری اضافه ژل مقدور نباشد ژل فوق پس از گذشت ۲۴ ساعت و در معرض هوا قرار گرفتن به صورت یک لایه فوق نازک ) ۲ تا ۳ میکرون( و به صورت نامرئی بر روی سطح باقی خواهد ماند. این ژل در همه مکانهایی که شعله و یا حرارت ناشی از آن برای انسان و یا وسایل پیرامون آن خطرساز باشد کاربرد دارد.
لباسهای ضد حریق
ضد حریق کردن الیاف به معنای شعلهور نشدن در هنگام آتشسوزی است. بهعبارتدیگر الیاف ضد حریق در هنگام آتشسوزی بدون شعلهور شدن جمع میشوند. از جمله مواد سازنده این لباسها میتوان به نانوذرات دیاکسیدتیتانیوم و نانورس اشاره کرد. ماندگاری و دوام بیشتر این محصولات، مزیتی است که باعث برجسته کردن این محصولات نسبت به محصولات بدون کاربرد فناوری نانو شده است.
لباسهای سبک
با استفاده از فناوری نانو میتوان لباسهای آتشنشانی سبک تولید کرد. وزن لباسهای کنونی که از الیاف آرمیدی ضد حریق و الیاف دیگر ساخته شده است به ۵ کیلوگرم میرسد، قابلیت تنفس کمی دارد و به دلیل خطرات گرمازدگی، آتش نشانها نمیتوانند با آن بیش از حدود نیم ساعت در محل شعله بمانند.
به عنوان نمونه تنها در ژاپن سالانه ۱۰ آتشنشان پس از قرار گرفتن در معرض شعله و حرارت بیش از ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد میمیرند. با استفاده از فناوری نانو، لباسی برای آتش نشانها میتوان ساخت که ضمن داشتن قابلیت تنفس بیشتر، ۲۰ تا ۳۰ درصد سبکتر از لباسهای موجود است. وزارت صنایع اقتصاد و تجارت ژاپن به همراهی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی آن کشور، این لباسها را تولید کردهاند
پایان پیام/29
Send to friends