پیوند تخصص فناوران به نیاز پژوهشگران

پیوند تخصص فناوران به نیاز پژوهشگران


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 72509
حسین قدیری*

تحریم‌ها مانع دسترسی پژوهشگران به سیستم‌های تصویربرداری پیشرفته پرتوی ایکس شده بود. اما این تجهیز آزمایشگاهی را با توان داخلی تولید کردیم.

دستگاه میکرو سی‌تی که یکی از دستگاه‌های پیشرفته تصویربرداری محسوب می‌شود در زمینه تصویربرداری از موجودات زنده کوچکی چون موش‌های آزمایشگاهی کاربرد دارد. این تجهیز کاربردی در خدمات آزمایشگاهی و پژوهشی به دلیل وجود تحریم‌ها در دسترس نبود. اما با تلاش فناوران کشور، این دستگاه در کشور تولید شد.

همچنین نوع دیگر این دستگاه موسوم به میکرو سی‌تی صنعتی یا غیر مخرب نیز در تصویربرداری از نمونه‌هایی که زنده نیستند کاربرد دارد. هر دوی این خدمات در مجموعه آزمایشگاه سیستم‌های تصویربرداری پیشرفته پرتوی ایکس در دسترس پژوهشگران قرار دارد.

این تجهیز فناورانه یکی از دستگاه‌هایی است که مورد استفاده پژوهشگران است و تصویری با کیفیت در اختیار آنها قرار می‌دهد. تصویربرداری میکروسی‌تی 20 سالی است که در دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. این تجهیز فناورانه پیش از شروع تحریم‌ها از بازارهای جهانی خریداری می‌شد اما امروز به دلیل وجود تحریم‌ها، تامین این دستگاه از کشورهای دیگر امکانپذیر نیست. به همین دلیل متخصصان داخلی دست به کار شدند تا آن را بومی‌سازی کنند.

این تلاش منجر به تولید دستگاه تصویربرداری میکروسی‌تی در کشور شد. کاری که اجازه نداد ایران از دنیا عقب بماند و نیاز پژوهشگران و فناوران را به شکلی کاملا بومی تامین کرد. سرعت پیشرفت ایران در این زمینه بسیار بالا است.

تصویربرداری میکرونی از فسیل‌ها، استخوان‌ها، اندام‌های داخلی حیوانات کوچک، داربست‌های فیزیکی و غیره از جمله امکانات این تجهیز آزمایشگاهی است. این دستگاه در اختیار پژوهشگران، اساتید و دانشجویان قرار گرفته است. پژوهشگرانی در حوزه‌های مختلف آناتومی، مهندسی بافت، زمین‌شناسی، مواد دندانی، نفت، متالورژی، رشته‌های مرتبط با علوم پایه، مهندسی شیمی و غیره از این خدمات بهره‌مند شده‌اند.

این تجهیز کاربردی به پژوهشگران کمک کرده است تا بتوانند مستندات علمی خود را با اطمینان بیشتری ارائه کنند. استناد به نتایج دستگاه تصویربرداری میکرونی کاملا علمی و قابل قبول است به همین دلیل هر روز بر تعداد استفاده کنندگان از این دستگاه افزوده می‌شود. کاری که به ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی منجر شده و ایران را از وابستگی به بازارهای جهانی خلاص کرده است.

*مدیر مجموعه آزمایشگاه سیستم‌های تصویربرداری پیشرفته پرتوی ایکس عضو شبکه آزمایشگاهی فناوری‌های راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

 

 

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم