با حمایت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی معاونت علمی؛
ماکرو جلبک بهمنظور استخراج هیدرو کلوئید "آگار" پرورش یافت
با حمایت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی معاونت علمی؛ جلبک دریایی "گراسیلاریا کورتیکاتا" از گونههای بومی استان بوشهر است، که استخراج "آگار" ازاینگونه دریایی درنتیجه بهینه کردن شرایط صورت میگیرد.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ استخراج آگار از جلبک گراسیلاریا کورتیکاتا (Gracilaria corticata) برای افزایش راندمان آگار و قدرت ژل از طریق بررسی تأثیر برخی متغیرها مانند زمان خیساندن، دمای خیساندن، نسبت آب-جلبک، دما و زمان استخراج و همچنین یک روش استفاده از سود و دو روش کلاسیک بین سه مکان بوشهر، بندرعباس و چابهار انجام گرفت.
وجود عناصر معدنی "ماکرو و میکرو" موردنیاز انسان و دام و همچنین گیاه است، در پیکره سلولی این گیاهان ترکیبات بیوپلیمری ارزشمندی وجود دارد، همچنین ازلحاظ دارا بودن ترکیبات پروتئینی، اسیدهای آمینه، ویتامینها و هورمونهای گیاهی همچنین آنتیاکسیدانها دارای ارزش غذایی بسیار بالایی هستند، که در چرخه غذایی و هرم انرژی اقیانوسها که 71 درصد کره زمین را در بردارند شامل میشود، لذا بهرهمندی از این عناصر معدنی فواید زیادی دارد.
محمود نفیسی بهابادی مجری این طرح پژوهشی با اشاره بهضرورت فعالیتهای فناورانه در حوزه دریا گفت: کشور ایران و بهطورکلی منطقه خاورمیانه جزء مناطق نیمهخشک و کم آب دنیا محسوب میشود، لذا ضرورت استفاده از آبهای دریایی در چنین شرایطی دوچندان است. آبهای دریایی زمینههای مناسبی برای آبزیپروری و تولید فرآوردههای زیستی محسوب میشود.
مجری طرح کشت و پرورش ماکرو جلبک با اشاره به اقدامات انجامشده در سطح بینالملل اضافه کرد: دریا منابع بسیار عظیمی دارد که بسیاری از جنبههای آن کاملاً ناشناخته است و لزوم انجام این قبیل طرحها ضروری است. در زمینه پرورش جلبکها کارهای زیادی در کشورهای آسیایی جنوب شرقی انجامشده و استخراج آگار نیز صورت گرفته است ولی در کشور ما سابقه کار تجاری ندارد.
وی افزود: مواد استفادهشده در تولید آگارساخت داخل بوده و از آب دریا و شهری در حداقل مقدار لازم استفاده گردیده است و آب تصفیهشده فقط در مرحله استخراج استفادهشده که این امر خود موجب کاهش چشمگیر هزینه تولید آگار گردیده است.
نفیسی گفت: محصول تولیدی (آگار) هماکنون از خارج کشور وارد میشود و مهمترین دستاورد این طرح میتواند قطع وابستگی به واردات باشد نمونه آزمایشگاهی آگار تولیدشده کاملاً اقتصادی و قابلرقابت است و با انجام این طرح قرار است بهصورت پایلوت این تولید انجام شود.
مجری طرح با اظهار اینکه معاونت علمی ریاست جمهوری، استانداری بوشهر و پارک علم و فناوری استان بوشهر حامیان این طرح بودهاند اضافه کرد: با انجام این طرح دانش فنی آن در کشور بومی میشود.
ماندانا زارعی مجری دیگر طرح جلبک بیان کرد: یکی از هیدروکلوئید های صنعتی مهم که از برخی گونههای جلبکهای قرمز استخراج میشود کاراگینان است، که در این طرح از جلبک قرمز بومی خلیج فارس استخراج شده است و خالص سازی، بهینه سازی فرآیند تولید و تعیین خواص رئولوژیک آن انجام شده است.
وی در ادامه گفت: از جمله مهمترین کاربردهای کاراگینان میتوان به کاربرد آن در صنایع مختلف مواد غذایی به عنوان امولسیفایر، طعم دهنده و پایدار کننده، تولید خمیر دندان و انواع شویندهها، حامل دارو و استفاده در تهیه غذای دام و طیور اشاره کرد.
پایان پیام/32
Send to friends