خدمات سنجشی ماهوارهها را بشناسیم
سنجش از دور را می توان تکنولوژی کسب اطلاعات و تصویربرداری از زمین با استفاده از تجهیزات هوانوردی مثل هواپیما، بالن یا تجهیزات فضایی مثل ماهواره نامید.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سنجش از دور علم و هنر بدست آوردن اطلاعات در مورد هر موضوع تحت بررسی به وسیله ابزاری است که در تماس فیزیکی با آن نباشد. مزیت برتر اطلاعات ماهواره ای نسبت به سایر منابع اطلاعاتی، پوشش تکراری آنها از نواحی معین با فاصله زمانی مشخص است. در سنجش از دور، انتقال اطلاعات با استفاده از تشعشعات الکترو مغناطیسی(EMR) انجام می گیرد.
نقطه آغاز علم سنجش از دور مدرن را میتوان از زمان توسعه پرواز دانست. در سال 1858، اولین عکس هوایی توسط گاسپار فیلیکس تورناکون از فراز شهر پاریس بهوسیله یک بالن تهیه شد. در واقع، توسعه صنعت هواپیمایی نقطه عطفی در تاریخ سنجش از دور بهحساب میآید. در سال 1908، ویلبر رایت اولین هواپیمای عکاس را رهبری کرد که شخص دیگری در آن به تهیه عکسهای هوایی میپرداخت. در سالهای آخر جنگ جهانی اول، عکسهای هوایی به صورت گستردهای برای اهداف شناسایی بهکار گرفته شدند. اما جنگ جهانی دوم، دوره جدیدی برای عکسبرداریهای هوایی به همراه داشت. در این زمان بود که پیشرفتهای مهمی در صنعت عکسبرداری حاصل و استفاده از فیلمهای حساس مادون قرمز رایج شد.
با این وجود، بزرگترین تحول و جهش در فناوری سنجش از دور، با توسعه فناوری فضایی در اواخر دهه 50 میلادی رخ داد. ماهوارهها بستری را فراهم میکردند تا حسگرها بتوانند از بالاترین ارتفاع ممکن، با تسلط کامل بر سیاره زمین و در موقعیتهای متوالی، به تهیه و ارسال دادهها بپردازند. از آن پس، ماهوارهها با داشتن مزایایی چون ماموریت بلندمدت و پوشش جهانی به عنوان سکوی متداول حامل سنجندهها مورد استفاده قرار گرفتند.
امروزه فناوری سنجش از دور گسترش بسیار زیادی یافته است. سنجش از دور علاوه بر جایگاه علمی ویژه خود به عنوان ابزاری در دست دانشمندان علوم مختلف، به عنوان یک تجارت گسترده نیز مطرح است و کشورهای بسیاری وارد این حوزه شدهاند. نقطه کلیدی توسعه این فناوری، پیشرفت در ساخت انواع سنجندهها و توسعه علم پردازش دادهها است. در جهان امروز، نقشهبرداری، هواشناسی، اقیانوسشناسی، زمینشناسی و بسیاری از حوزههای مشابه کاملاً وابسته به دانش سنجش از دور هستند.
در آغاز قرن بیست و یکم و با پیشرفت بیسابقه و سریع در حوزه ارتباطات دیجیتالی، سنجش از دور حتی به خانههای مردم عادی نیز وارد شده است. مردم امروزه میتوانند با استفاده از برخی خدمات اینترنتی، تصاویر ماهوارهای موردنظر خود را بر روی رایانه شخصی خود دریافت کنند. حتی امکان دیدن تصاویری از وضعیت خورشید و سیارات منظومه شمسی نیز برای عموم وجود دارد. شاید این پیشرفت را بتوان نشانهای از یک جهش در فناوری سنجش از دور دانست.
ایران با سابقه ای بیش از چند دهه در زمینه سنجش از دور ماهواره ای، یکی از مستعدترین کشورهای آسیا در این زمینه است. استفاده از فن سنجش از دور در ایران از سال 1351 یعنی همزمان با پرتاب اولین ماهواره منابع زمینی(لندست 1) آغاز شد و به صورت طرحی تحت عنوان "طرح استفاده از ماهواره" در سازمان برنامه و بودجه پیگیری شد.
سابقه تهیه عکسهای هوایی سراسری از ایران به دهه 40 برمی گردد. در کشور ما اولین فعالیت متمرکز برای وارد شدن در حوزه سنجش از دور ماهوارهای در سال 1353 به دنبال پرتاب اولین ماهواره منابع زمینی با تاسیس دفتر جمعآوری اطلاعات ماهوارهای در سازمان برنامه و بودجه وقت صورت گرفت که پس از مدتی دفتر مذکور به مرکز سنجش از دور تغییرنام داد. این مجموعه، در سال 1356، در قالب طرح استفاده از ماهواره، اقدام به خرید و نصب یک ایستگاه گیرنده تصاویر ماهوارهای در ماهدشت کرج کرد.
فرآیند سنجش از دور از هفت مولفه تشکیل شده است که شامل منبع انرژی یا روشنایی، تابش و اتمسفر، تعامل با هدف، ثبت انرژی به وسیله حسگر، انتقال، دریافت و پردازش، تفسیر و تحلیل و کاربرد می شود.
انواع سنجش از دور
براساس نوع منبع انرژی مورد استفاده، سنجش از دور به دو دسته سنجش از دور فعال و سنجش از دور غیر فعال تقسیم میشود. سنجش از دور غیرفعال هنگامی مطرح میشود که یک منبع طبیعی انرژی که عمدتاً خورشید است، مورد استفاده قرار گیرند. سنجندههای فعال، امواجی را از خود تولید میکنند و با تاباندن آن به سمت هدف موردنظر و دریافت بازتابش حاصل از آن، به هندسه یا ویژگیهای هدف پی میبرند. انواع سنجندههای راداری یا لیزری نمونه بارز این نوع هستند.
با توجه به محدودههای انرژی الکترومغناطیس به کار رفته و خصوصیات آنها در محدودههای طیفی نوری، حرارتی وماکروویو، سنجش از دور نوری، سنجش از دور حرارتی و سنجش از دور مایکروویو مطرح میشوند. سنجش از دور اشعه ایکس و گاما در مقیاس محدودتری مطرح هستند.
کاربردهای سنجش از دور
اگر از کاربرد قدیمی سنجش از دور در حوزه شناسایی نظامی صرفنظر کنیم، سنتیترین و معروفترین کاربرد سنجش از دور در نقشهبرداری و سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. اصولاً اختراع هواپیما و بهویژه دستیابی بشر به ماهواره، دنیای نقشهبرداری را متحول کرد.
امروزه این امکان وجود دارد که دقیقترین نقشههای جغرافیایی در حداقل زمان ممکن در مقیاسهای محلی و جهانی تهیه شده و تغییرات آن بهطور مداوم ثبت و ضبط شوند. با پیشرفت فناوری سنجندهها و پردازش داده، سنجش از دور علاوه بر نقشهبرداری توانست دنیای هواشناسی را نیز با جهش مواجه کند. امروزه سنجش از دور طیف بسیار وسیعی از کاربردها را پیدا کرده است.
بررسی و شناخت فضای بیکران، پایش محیط زیست، اقیانوسشناسی، رصد و کمک به پیشگیری و مدیریت بلایای طبیعی (سیل، زلزله، سونامی و ...)، کویرزدایی، اکتشاف و استخراج منابع زیرزمینی، امداد و نجات و رصد تغییرات آب و هوای جهان از دیگر زمینههای کاربردهای سنجش از دور هستند.
پایان پیام/23
Send to friends