دهقانی:
ارتقای بهرهوری با نوآوری فناورانه دانشبنیانها، راهکار تحقق رشد تولید بدون تورم است
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور از ضرورت ارتقای بهرهوری به ویژه در دستگاههای دولتی به کمک نواوری فناورانه شرکتهای دانشبنیان برای رشد تولید و مهار تورم گفت.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاستجمهوری، روح الله دهقانی، صبح امروز در همایش ملی رشد تولید و مهار تورم با الگو و نقشه راه حکمرانی دانش بنیان در سطح منطقه که با مشارکت وزارت نفت و کانون تولیدکنندگان صنعتی اقتصاد دانشبنیان و با حضور اوجی، وزیر نفت و علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و بیش از یکصد شرکت دانشبنیان برگزار شد با اشاره به ضرورت افزایش بهرهوری به عنوان تنها راهکار افزایش تولید توام با عدم افزایش تورم گفت: برای افزایش تولید، راههای مختلفی داریم از جمله این که مواد اولیه وارد کنیم، وام بدهیم و ... که جزو روشهای سنتی برای افزایش تولید است اما روش های سنتی و استاندارد برای افزایش تولید در کشور ما عموما تورمزا هستند؛ مثلا افزایش تولید با افزایش تعداد کارخانهها و حجم تولید عمدتا به تورم می انجامد، اما آن چه که باید الگوی مهار تورم قرار گیرد، افزایش بهرهوری است.
وی با بیان این که مقام معظم رهبری به درستی و دقت بر ضرورت افزایش تولید بدون افزایش تورم و از سوی دیگر بر اهمیت نقشآفرینی دانشبنیانها در این عرصه تاکید دارند، افزود: دقت در بیانات، تاکیدات و رویکردهای مقام معظم رهبری طی بیست سال گذشته و نامگذاری سالهای مختلف به وضوح نشان دهنده وجود یک منطق بالادستی و جریان مشخص رهبری برای رسیدن به یک نقطه روشن است. به ویژه شعارهای دهه اخیر که عمدتا رویکرد اقتصادی دارند.
دهقانی با بیان اینکه مهمترین نیاز برای افزایش تولید بدون تورم، افزایش بهرهوری است: تنها سرمایهگذاریای که تورم ایجاد نخواهد کرد افزایش بهره وری است و
آن چه که سطح بهره وری را مشخص می کند صرفا فناوری است. موتور جیمز وات در زمان خودش، یک موتور بهره ور بود اما اکنون این موتور در شمار تولیدات بهره ور نیست. موضوعی که نشان می دهد بهره وری، امری قیاسی و نسبی است.
به گفته وی اگر بپذیریم تنها راه بهرهوری، توسعه فناوری است، نگاهمان به فناوری و اقتصاد دانشبنیان از یک موضوع تشریفاتی و لوکس به یک موضوع ضروری و محوری تغییر میکند و به تبع آن دستگاه ها هم این موضوع را نه یک موضوع غیر اولویت دار بلکه یک ضرورت حیاتی خواهند دید.
دهقانی با تاکید بر این که فناوری مد نظر در ارتقای بهرهوری محدود به فناوری های سخت افزاری و تجهیزات پیشرفته نیست عنوان کرد: فناوری در تمامی بخش های چرخه تولید، عرضه، فروش و فناوری های تکنیکی در این زمره قرار دارند.
گاهی در نگاه به فناوری دچار کوررنگی میشویم و صرفا فناوریهای سخت را فناوری می بینیم در حالی که مدیریت، تامین مالی و توزیع و سایر حوزه ها نیز فناوری هستند.
وی با اشاره به ضرورت حل معضل بهره وری در دستگاه های دولتی افزود: باور نمی کنم تحقبق به معنای دقیق آن در هیچکجا جز بخش خصوصی واقعی و معنادار باشد. بخش خصوصی مدام با تحقیق و پژوهش به دنبال این است که افزای بهره وری بدهد و
مجموعه های دولتی باید به سمت ارتقای بهرهوری بروند و باید در گام نخست نظام پاداش و تشویق و روندهای پیچیده اداری را اصلاح کنند.
اگر میخواهیم ارتقای بهره وری را تحقق ببخشیم باید به سراغ بخش های دولتی برویم و در سازمان ها و دستگاهی دولتی نیز می بایست اول به سراغ اصلاح ساختار سازمان ها و تحول در رویکرد پیچیده و بروکراتیک دولتی برویم.
ما در حالی هشت دهم درصد سهم تحقیق و توسعه داریم که تنها دو دهم درصد آن واقعی است و بقیه همین حمایت های معمول است.
باید سهم تحقیق و توسعه را در دستگاه ها افزایش دهیم. قانون جهش تولید دانش بنیان یک قانون مترقی است که به خوبی ابزارها را برای ارتقای سهم دستگاه ها از تحقیق و توسعه مورد توجه قرار داده است.
دهقانی با بیان این که رقابت تنها بر محور فناوری و نواوری اتفاق می افتد و نوآوری فناورانه شرکت ها است که برتری و موفقیت را تحقق می بخشد، ادامه داد: دنیای امروز در میدان فناوری رقابت می کند و باید با نگاه به آینده و رویکرد حکیمانه، توسعه فناوری های آینده مدنظر باشد تا در سال های آینده در فناوریهایی که سرنوشتساز و تعیینکننده هستند از قافله پیشرفت عقب نمانیم.
#۲۴
Send to friends