system
توانبخشی شناختی حلقه مفقوده حوزه درمان کودکان
 توانبخشی شناختی حلقه مفقوده حوزه درمان کودکان

توانبخشی شناختی حلقه مفقوده حوزه درمان کودکان


زمان مطالعه : 4 دقیقه
کد خبر : 30073
اختلالات شناختی در کودکان مسئله‌ای که اگر در ابتدای کودکی مورد توجه قرار گیرد می‌تواند پیشگیری و درمان و در نتیجه تربیت افراد موفق برای جامعه را به دنبال دارد.


اختلالات شناختی در کودکان مسئله‌ای که اگر در ابتدای کودکی مورد توجه قرار گیرد می‌تواند پیشگیری و درمان و در نتیجه تربیت افراد موفق برای جامعه را به دنبال دارد.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پیمان ابهریان رییس مرکز مغز و شناخت درباره اهمیت ارتقاء توانمندی های شناختی در کودکان اظهار کرد: اختلالات شناختی در کودکان بسیار شایع است و دسته ای از این اختلالات عصبی و تکاملی مبنای شناختی دارند که  در این میان می توان به بیش فعالی و فلج مغزی اشاره کرد. برای نمونه حدود 25 درصد از کودکان در اوایل دوران دبستان اختلالات یادگیری را دارند و اگر اختلالات دیگر را نیز به آن اضافه کنیم به 40 درصد جمعیت کودکان در دنیا و کشورمان می رسد.


اهمیت تشخیص به موقع اختلالات شناختی
وی با اشاره به اینکه اختلالات شناختی مسائلی همچون توجه، تمرکز، حافظه، گفتار و نوشتار را شامل می شود گفت: از سویی اگر این اختلالات به موقع تشخیص داده شوند و توانبخشی شناختی برای آنها انجام داده شود نتیجه گرفته و نه تنها این افراد به زندگی عادی بازمی گردند بلکه می توانند به افراد موفقی در زندگی شخصی و شغلی تبدیل شوند. بنابراین ارزیابی شناختی یا غربالگری شناختی در سنین اولیه در ابتدای کودکی و در نهایت برنامه ریزی برای فعالیت های جامع توانبخشی شناختی دارای اهمیت است تا خدماتی آموزشی و غیردرمانی ارائه شود.
به گفته، وی، با هر یک ریال هزینه در این بخش خدمات پیشگیرانه ای انجام می شود و حدود 20 ریال صرفه جویی در هزینه های بعدی خواهیم داشت ضمن اینکه تحصیل آینده بچه ها را می سازد و در نهایت این افراد آینده کشور را می سازنند. پس این موضوع اهمیت زیادی دارد که باید مدنظر قرار گیرد.
ارتقاء توانمندی های شناختی در افراد سالم
رییس کلینیک مغز و شناخت همچنین ادامه داد: علاوه بر مواردی که ذکر شد این نکته نیز باید مدنظر قرار گیرد که بچه های سالم نیز نیاز به ارتقاء توانمندی های شناختی دارند. با توجه به پیشینه فرهنگی، تاریخی و غنای ژنتیکی کشورمان می توان گفت که افراد با استعداد و توانمندی بالا در کشور وجود دارند که می توانند جزء بهترین ها در دنیا باشند. بنابراین اگر بخواهیم آینده کشور را بر مبنای اصول علمی و علوم شناختی بنا کنیم باید سرمایه گذاری مناسبی بر روی افراد سالم داشته باشیم تا عملکرد شناختی بچه ها با برنامه ریزی ارتقاء پیدا کند. در این صورت آینده بهتری برای این بچه ها و در نهایت جامعه رقم زده ایم. در واقع توانمندسازی شناختی باید در سطوح آموزش های پایه قرار گیرد.
ابهریان با بیان اینکه علوم شناختی نه تنها در ایران بلکه در جهان علمی نسبتا نو است بیان کرد: در گذشته اگر دانش آموزی درس نمی خواند این مسئله را به دلایلی همچون تنبل بودن دانش آموز، سیستم نامناسب و معلم ربط می دادند در حالی که نیازی به این برچسب زدن ها نبود بلکه باید سطح آگاهی  خانواده ها را بالا برد. به علت عدم آشنایی خانواده ها با عملکردهای شناختی این مشکلات بروز می کند. در صورتی که بسیاری از این اختلالات به علت نقص در عملکردهای شناختی است و این عملکردها را می توان با اقداماتی همچون ابزارهای شناختی ساده، بازی های شناختی و تمرین های مداد و کاغذی در سنین مختلف بهبود بخشید.


افزایش اطلاع رسانی‌ها
وی اطلاعات مردم در این زمینه رو به افزایش دانست و گفت: ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی معاونت علمی نیز در برنامه های مختلف همچون هفته آگاهی از مغز فرهنگسازی خوبی در این زمینه می کند همچنین بخش آموزش و ترویج ستاد نییز در حوزه های مختلف برنامه هایی دارد که همکاری با آموزش و پرورش از جمله این اقدامات است بنابراین اطلاع رسانی در سطح مسئولان، مربیان و والدین در حال انجام و رو به رشد است.
این استاد و پژوهشگر درباره علت تاکید روی کودکان نیز ابراز کرد: مغز کودکان به علت اینکه در حال رشد است قابلیت انعطاف پذیری بالایی دارد بنابراین راحت با بازی های ساده سازمان یافته و هدفمند می توان برای ارتقاء عملکردهای شناختی بهره برد. این بازی ها در کشورمان وجود دارد و متناسب با فرهنگمان تغییر یافته است. که خصوصا در دوران طلایی که زمان تشکیل نطفه تا دو سالگی و مرحله کودکی را شامل می شود باید از آنها استفاده کرد. چرا که در این دوران رشد و تکامل مغز سریع است و با برنامه ریزی در این دوره و افزایش توانمندی مغز می توان سرمایه خوبی داشته باشیم.
انتهای پیام/25

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر فونت: