system
شکوفایی اقتصاد دریایی درگرو بهره‌مندی از تفکر گروهی
 شکوفایی اقتصاد دریایی درگرو بهره‌مندی از تفکر گروهی

شکوفایی اقتصاد دریایی درگرو بهره‌مندی از تفکر گروهی


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 38415
*علی حسین صابری


   *علی حسین صابری                                             
نخبگان و متخصصان حوزه صنایع دریایی باید با طرح‌‎های ابتکاری، کم‌هزینه و بومی، از پتانسیل کشور استفاده کنند تا زمینه شکوفایی اقتصادی و اشتغال‌زایی را فراهم آورند، با توجه به اهمیت حوزه‌هایی مثل حمل‌ونقل دریایی، صنایع فراساحل، صنایع دریایی نظامی، انرژی‌های تجدید پذیر، ساخت و تعمیر کشتی، شیلات و صنایع وابسته، دریا می‌تواند باعث توسعه منطقه و رونق اقتصادی در استان‌ها مجاور و کل کشور شود.
بسیاری از کشورها علاقه دارند به دریا وصل شوند و در این راه تلاش و هزینه زیادی صرف می‌کنند اما کشور ما با داشتن حدود5800 کیلومتر خط ساحلی و قرار گرفتن در کنار خلیج‌فارس، دریای عمان و دریای مازندران، یک کشور دریایی است.

صنعت گردشگری و توریسم به‌خصوص دربازید از جزایر زیبای خلیج‌فارس می‌تواند موجب رونق اشتغال و کارآفرینی شود. منابع زیردریایی مثل نفت و گاز منابع مشترک با کشورهای همسایه هستند که در این زمینه باید تلاش کرد سهم و حق خود را از این منابع استخراج‌کنیم؛ در کف دریا آبزیان سرشار از منابع مثل، ماهی، میگو، مرجان، جلبک، صدف و مروارید سرمایه‌هایی هستند که استفاده بهینه و درست از آن‌ها در تأمین مواد غذایی داخل و حتی در صادرات نقش اساسی داشته باشد.
علاوه بر نفت و گاز معادن زیردریایی هم می‌تواند درآمدزایی برای کشور ایجاد کند. اگر در تمام این حوزه‌ها چه در آب‌های سطحی و چه در آب‌های عمقی، فعال و با برنامه باشیم، در این برهه که کشور با کمبود درآمد ارزی مواجه است، توسعه صنعت محصولات شیلات و استفاده از منابع غذایی آبزیان در کنار بخش‌های کشاورزی و خدماتی می‌تواند از طریق صادرات و کسب درآمد، زمینه‌ساز اشتغال‌زایی، توسعه مناطق محروم سواحل دریا به‌خصوص در شهرهایی مثل آبادان و خرمشهر شوند.

در بخش حمل‌ونقل دریایی تعداد کشتی‌ها ملکی امارات در همسایگی و در ترکیه بیش از کشور ما است و به همین مقدار سهم ما هم در حمل‌ونقل و جابجایی کالا نسبت به این کشورها کمتر است. در رابطه با شیوه پرورش آبزیان مفیدی مثل ماهی و میگو، کشورهایی مثل امارات پیشتاز هستند. در ارتباط با صنعت توریسم و گردشگری هم استفاده ما از دریا بسیار ناچیز است؛ بنابراین نخبگان و متخصصان در زمینه صنایع دریایی باید با طرح‌‎های ابتکاری، کم‌هزینه و بومی، از این پتانسیل کشور استفاده کنند تا زمینه شکوفایی اقتصادی و اشتغال‌زایی را فراهم آورند چراکه ورود افراد نخبه و متخصص می‌تواند با ابتکار و خلاقیت بهر‌ه‌وری را افزایش دهد.

 فعالیت در تمام صنایع و حوزه‌های مربوط به دریا در جهان مدرن امروزی بدون دانش و تکنولوژی مثمرثمر نخواهد بود. ما نمی‌توانیم با روش‌ها و ابزارهای قدیمی در بهره‌برداری از حوزه‌های مرتبط با دریا، با کشورهای پیشرفته رقابت کنیم؛ در چنین شرایطی شرکت‌ها دانش‌بنیان برای رفع این موانع و افزایش بهره‌وری می‌توانند با خلق ابزارهای جدید و کارآمد، روش‌های تسریع فرآیندهای کاری و ابداع شیوه‌های نوین، وارد این حوزه‌ها شوند و امید است با افزایش این شرکت‌ها، تنوع بیشتر فعالیت‌های آن‌ها و دستیابی به فناوری روز، سهم اقتصاد کشور را از مزیت‌های دریا بیشتر کنند.

اینکه صرفاً یک خط طولانی ساحلی در کنار دریای عمان و خلیج‌فارس داشته باشیم کافی نیست؛ باید تلاش کرد با خلق و استفاده از فناوری‌های پیشرفته از حوزه‌های دریایی نهایت استفاده برده شود.


* رئیس بنیاد نخبگان استان خوزستان

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر فونت: