سهم گیاهان دارویی ایران از بازار افزایش یافت و اقتصاد این حوزه را رونق داد
اجرای بندهای سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، که در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، یکی از دهها برنامه راهبردی است که توسط ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دردستور کار قرار دارد.
ستاد، با انجام اقدامات گوناگون، سعی نموده است تا راهبردهایی همچون بازنگری، اصلاح، سادهسازی و روزآمد کردن قوانین، مقررات و استانداردهای مربوطه را به مرحله اجراء برساند.
همچنین برای شناخت بیشتر جامعه از این حوزه و اصلاح نگرش نسبت به جایگاه طب سنتی و ترویج روش زندگی و تغذیه سالم بر اساس آموزههای طب سنتی در کنار اصلاح فرآیندها و ساختارهای نظارت و ارزیابی حوزه این طب، ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی همگام با دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر دستگاههای همکار اقدامات مختلفی را صورت داده است.
از دیگر راهبردهای سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی میتوان به پشتیبانی و حمایت مؤثر از تحقیقات بنیادی، توسعهای و کاربردی اولویت دار در حوزه طب سنتی و توسعه داروسازی سنتی برای پاسخگویی به مصارف داخلی و رفع نیازهای صادراتی اشاره کرد.
این ستاد همچنین با حمایت از ایجاد و ساماندهی نهادهای مؤثر و مؤسسات معتبر مردم نهاد در حوزه طب سنتی و داروسازی سنتی و همچنین تعمیق و گسترش بنیانهای معرفتی و فلسفی طب سنتی، فرصتی برای تعامل فعال و هم افزایی طب سنتی و طب مدرن فراهم ساخته است.
رونق شرکتهای دانشبنیان و خلاق حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی
محمد حسن عصاره دبیر ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری با اشاره به فعالیت بیش از 230 شرکت دانش بنیان و خلاق که تولیدکننده داروها و فرآورده های طب سنتی دارای مجوز هستند، عنوان کرد: در حال حاضر تعداد شرکتهای خلاق حوزه گیاهان دارویی از 44 شرکت فراتر رفته است.
وی، با اشاره به ارائه بیش از 48 خدمت حمایتی به شرکتهای خلاق گفت: با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، ذیل برنامه توسعه زیست بوم شرکتهای خلاق، ظرفیت علمی و نوآورانه نهفته در شرکتهای حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی به کمک زیستبوم ایجاد شده، مورد حمایت قرار گرفت و سهم شرکتهای این حوزه از اقتصاد دانشبنیان افزایش یافت.
عصاره، از فعالیت بیش از 300 شرکت نوآور در زمینه داروهایگیاهی، فرآوردههای طبیعی و سنتی گفت و ادامه داد: در 10 سال اخیر شاهد افزایش 10 برابری صدور مجوز تولید داروهای گیاهی و فرآورده طبیعی به 3733 قلم بودیم. همچنین با تلاشهای صورت گرفته، مجوز تولید فرآورده طب سنتی از 7 محصول به 1471 محصول طی 10 سال اخیر افزایش یافت که گامی مثبت در توسعه محصولات این حوزه به شمار میرود.
وی با اشاره به افزایش تولید و فروش داروهای گیاهی و فرآورده های طبیعی و سنتی به بیش از 2000 میلیارد تومان در سال 98 عنوان کرد: همچنین کاهش 85 درصدی واردات فرآورده های طبیعی در سال 1399 نسبت به سال پیشین بخش دیگری از دستاوردهای این حوزه در بخش کسب بازارهای داخلی و حفظ سرمایههای ارزی است.
عصاره همچنین با اشاره به بازار و گروه هدف چندین میلیاردی دام و طیور و لزوم توجه ویژه به این حوزه، از افزایش 8 برابری صدور مجوز تولید دارو و فرآورده مکمل گیاهی دامی طی 10 سال اخیر به 100 قلم گفت.
حمایت از رویدادهای ترویجی
دبیر ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به ضرورت آگاهیبخشی و فرهنگسازی ظرفیتهای نهفته گیاهان دارویی در جامعه، به اقدامات ستاد در این حوزه اشاره کرد و ادامه داد: برگزاری 4 دوره دو سالانه نمایشگاه و جشنواره ملی گیاهان دارویی، فرآورده های طبیعی و طب سنتی طی 8 سال اخیر و حمایت از برگزاری همایشها، نمایشگاهها، کنگرهها و جشنوارههای تخصصی حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی با موضوعات تخصصی مختلف، بخشی از فعالیتهای ستاد در راستای معرفی ظرفیتها و توانمندیهای کشور در حوزه گیاهان دارویی و طب سنتی بود.
عصاره افزود: رویدادهای گوناگونی چون کنگره ملی گیاهان دارویی، همایش طلای سبز، نمایشگاه هفته سبز، جشنواره فرآوردههای آرایشی بهداشتی طبیعی، نمایشگاه و جشنواره فناوریهای نو و پیشرفته ربع رشیدی تبریز ، نمایشگاه داروهای گیاهی و طب جایگزین ترامدکس، جشنواره «فناوری و نوآوری در زنجیره ارزش گیاهان دارویی» برخی از رویدادهای حمایت شده از سوی ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی به شمار میرود.
وی همچنین به ایجاد زمینهای برای پررنگ شدن نقش گیاهان دارویی در برنامههای ترویجی رسانه ملی اشاره کرد و گفت: تهیه و حضور سالانه در بیش از 100 ساعت برنامههای صدا و سیما همچنین سایر رسانهها، برنامههای چالش و گفت و گو محور، برنامههای اختصاصی و ترویجی گیاهان دارویی و طب سنتی از جمله اقداماتی بود که در راستای ترویج و فرهنگسازی صورت گرفت.
گامهای بلند در راستای صنایع و فرآورده های کشاورزی
دبیر ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، به حمایت از ایجاد مراکز تولید گیاهان دارویی مادری شامل بذر، نشاء و نهال اشاره کرد و گفت: حمایت از سرمایه گذاری 23 شرکت خصوصی برای اجرای طرحهای تولید بیش از 50 طبقه بذری و اندام تکثیری گیاهان دارویی و صنعتی همچنین تولید بذرهای استاندارد و مقاوم با استفاده از فناوریهای نوین از جمله کشت سلول و بافت از اقدامات حمایتی در راستای بی نیازی کشور به واردات بذر به شمار میرود.
عصاره، با اشاره به حمایت ستاد توسعه گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری، از ایجاد بانک اطلاعات گیاهان دارویی و فرآوردههای گیاهی کشور، اظهارکرد: از جمله این برنامهها میتوان به تدوین دارونامه داروها و فرآورده های سنتی ایران، فارماکوپه گیاهان دارویی بومی ایران و بانک اطلاعات گیاهان دارویی وب سایت پرشین هرب با دارا بودن مونوگراف برای هرکدام از گیاهان بومی کشور و مشخص شدن آزمونهای فیزیکی و شیمیایی اشاره کرد.
حمایت از حوزه طب سنتی و دارویی
عصاره همچنین به حمایت از ایجاد سلامتکده نمادین طب سنتی با حضور پزشکان طب سنتی در تمامی جشنواره های ملی گیاهان دارویی و طب سنتی اشاره کرد و ادامه داد: حمایت از سلامتکدهها در راستای ترویج و توسعه ظرفیتهای گیاهان دارویی در حوزه سلامت صورت گرفت و در حال حاضر، 58 سلامتکده طب سنتی در بخش های خصوصی و دولتی سطح کشور فعالیت میکنند.
فعالیت مراکز نوآوری و شتابدهندههای تخصصی
دبیر ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به فعالیت تعداد 110 مرکز رشد و پارک علم و فناوری در حوزه گیاهان دارویی و فرآورده های گیاهی گفت: ستاد با برنامه ریزی توسعه شتابدهندههای تخصصی تلاش کرده است تا زمینه را برای تجاریسازی فناوریهای این حوزه فراهم کند.
عصاره، با اشاره به برنامه ریزی برای راه اندازی مرکز نوآوری و شتابدهی طب ایرانی و داروسازی سنتی با همکاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در حوزه توسعه داروها و فرآورده های طب سنتی افزود: در حال حاضر اقدامات زیرساختی با حمایت بخش خصوصی و سرمایه گذاری 500 میلیارد ریالی با هدف شناسایی و جذب هسته های فناور و صاحبان طرح های فناورانه صورت گرفته و طی چندماه آینده شروع بکار خواهد نمود.
وی همچنین بیان کرد: درحال حاضر شتابدهنده های تخصصی شرکتهای دانشبنیان پرسیس ژن، زردبند، دنی تک در استان های فارس و تهران برای طراحی، تولید، تجاری سازی دانش و فناوری و ارائه محصولات دانش بنیان و خلاق در حوزه طب ایرانی و داروهای سنتی مشغول به فعالیت بوده و حمایت از تاسیس چندین شتابدهنده در استان های مختلف کشور و حوزه های مختلف فعالیت صنعت گیاهان دارویی و طب سنتی در دستور کار آتی قرار دارد.
مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
پایان پیام/
Send to friends