دفتر توسعه اقتصاد

امروزه، شرکت‌ها و مجموعه‌های دانش‌بنیان با حرکت بر لبه دانش و فناوری و با تکیه بر دارایی‌های نامشهود، تبدیل به موتور پیشران توسعه اقتصادی و رفاه اجتماعی در کشورهای توسعه‌یافته و حتی درحال‌توسعه شده‌اند. جمهوری اسلامی ایران، کشوری غنی و مستعد و با فرصت‌های چشمگیر اقتصادی در سرتاسر پهنای 1,648,195 کیلومتر مربعی خود است؛ ورود مغزافزار و دانش روز به زیرساخت‌های جهت‌ساز اقتصاد کشور و نفوذ و رسوخ فناوری و نوآوری در شرکت‌ها و مجموعه‌های اقتصادی بزرگ، می‌تواند گام آغازین در جهت فعلیت‌بخشی به پتانسیل‌های بالقوه در اقصی‌نقاط کشور باشد.

با درنظر گرفتن فاصله بین بایدها و واقعیت‌ها کنونی کشور و با نگاه به اهداف مندرج در سیاست‌های کلان توسعه اقتصادی، کنارهم قرارگیری فناور، تامین‌کننده مالی، پیمانکار و بهره‌بردار و تشکیل کنسرسیوم‌های تخصصی در جهت تعریف و پیاده‌سازی پروژه‌های بزرگ مقیاس و چندحوزه‌ای، می‌تواند راهکاری عملیاتی در راستای تحقق اقتصاد دانش‌بنیان و حل مسائل بزرگ و کلیدی کشور باشد.

علاوه‌براین، فراهم‌سازی زمینه‌های سرمایه‌گذاری‌ کلان و گسترده‌ بخش خصوصی در حوزه اقتصاد دانش‌بنیان و ایجاد ارزش‌افزوده از طریق سرمایه‌گذاری در حلقه‌های پایین‌دستی زنجیره‌های ارزش (عمودی و افقی) محصولات و ارتقای جایگاه تحقیق‌وتوسعه، از دیگر رویکردهای استقرار اقتصاد دانش‌بنیان است که می‌تواند منجر به شکوفایی شرکت‌های دانش‌بنیان زایشی و ظهور کسب‌وکارهای نوپای (استارت‌آپ‌های) اقماری شود. 

افزایش جایگاه و سهم اقتصاد دانش‌بنیان در کیک اقتصادی کشور را می‌توان مستلزم نگاه پروژه‌محور به اقتصاد دانش‌بنیان با در نظرگرفتن اولویت‌های مبتنی‌بر شاخص‌های کلیدی، از قبیل رفع نیازهای گلوگاهی کشور، کاهش ارزبری و افزایش ارزآوری، دانست. از سوی دیگر، توسعه بازار محصولات دانش‌بنیان از طریق هم‌افزایی بین‌نهادی و چندبخشی و بهره‌گیری حداکثری از قوانین و مقررات جاری کشور، از جمله قانون مترقی جهش تولید دانش‌بنیان، از اهمیت بالایی در راستای تسهیل نقش‌آفرینی اقتصاد دانش‌بنیان در ارتقای جایگاه اقتصادی و بهبود رفاه اجتماعی کشور، برخوردار است.

با تکیه‌بر موارد یادشده، "دفتر توسعه اقتصاد" معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری با عنایت به لزوم برنامه‌ریزی و ایجاد تحول در ارتقای جایگاه اقتصادی کشور برپایه اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه بازار دانش‌بنیان، ماموریت‌های اصلی زیر را موردتوجه قرار داده است:

  1. -    توسعه راهکارهای پروژه‌محور با دستگاه‌ها، نهادها و سازمان‌ها برای ایفای نقش حداکثری جهت توسعه بازار محصولات اولویت‌دار؛ مانند الکترودگرافیتی، زنجیره ارزش سیلیکون، آشکارساز ایکس‌ری کانتینری، سوخت شناور، پروژه‌های کاهش ناترازی انرژی و غیره؛
  2. -    ایجاد سازوکار همکاری با 500 شرکت برتر ایران (IMI-500) با هدف توسعه اقتصاد دانش‌بنیان در همکاری با تمامی بخش‌های معاونت علمی؛
  3. -    تعریف و پیاده‌سازی پروژه‌های چند حوزه‌ای؛
  4. -    تعریف پروژه‌های بزرگ مقیاس و تشکیل کنسرسیوم‌های تخصصی در قالب برنامه پیشران؛
  5. -    اولویت‌بندی صنعتی و تمرکز بر توسعه پروژه‌محور اقتصاد دانش‌بنیان جهت الگوسازی پروژه‌های موفق دانش‌بنیان؛
  6. -     بهره‌برداری حداکثری از همه ظرفیت‌های پیش‌بینی شده در قانون جهش تولید دانش‌بنیان و سایر اسناد بالادستی؛
  7. -    تعریف و توسعه بازار دانش‌بنیان در اقتصاد کشور از طریق برنامه‌های ملی اقتصاد دانش‌بنیان؛ مانند برنامه ملی شهرک‌های گلخانه‌ای و شیلاتی، برنامه ملی میکروالکترونیک و نیمه هادی، برنامه ساخت هواپیمای تجاری و غیره؛
  8. -    همکاری در توسعه بازار شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان.

 

  • اولویت‌های حمایتی

براساس ماموریت‌های تعریف‌شده، محورهای زیر در اولویت حمایت‌های دفتر توسعه اقتصاد قرار دارد (این اولویت‌ها حسب شرایط قابل‌تغییر است):

  • توسعه بازار داخلی و صادراتی تولیدات بخش خصوصی و دانش‌بنیان؛
  • حمایت از محصولات/پروژه‌های شاخص دانش‌بنیان با قابلیت ارزآوری بالا و یا کاهش ارزبری؛
  • طرح‌های تکمیل‌کننده حلقه مفقوده زنجیره‌های ارزش صنایع بزرگ و مادر کشور و ارتقاء زنجیره‌های بزرگ اقتصادی؛
  • انتقال فناوری و بومی‌سازی تجهیزات در پروژه‌های گلوگاهی و راهبردی؛
  • پروژه‌های پیشران دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین (لیست پروژه‌های پیشران)؛
  • پروژه‌های بزرگ مقیاس و چند حوزه‌ای در بخش‌های مختلف.

 

  • حمایت‌ها

در راستای اجرای ماموریتها و تحقق اهداف کلان دفتر توسعه اقتصاد، حمایتهای زیر، حسب شرایط و مطابق با رویه‌های معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری پس از ارزیابی و تایید پروژه، قابل استفاده است:

 

  •  تسهیلات و تامین مالی

براساس شرایط و مدل سرمایه‌گذاری پروژه تسهیلات مالی جهت اجرای پروژه‌های موردتایید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری اعطا می‌شود. 

  • تسهیلات از منابع داخلی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری (پژوهانه و یا قابل‌تبدیل به پژوهانه)؛
  • تسهیلات بانکی از منابع تبصره 18 قانون بودجه کل کشور در سال 1401 و صندوق توسعه ملی؛  
  • تسهیلات اهرمی صندوق نوآوری و شکوفایی.
  • اعتبار مالیاتی
  •  

براساس بند ت ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و با هدف حمایت از تعمیق فناوری و استفاده حداکثری از توان شرکت‌های دانش‌بنیان، موارد زیر به عنوان اعتبار مالیاتی با قابلیت انتقال به سنوات آتی به شرکت‌ها و موسسات متقاضی اعطا شده و به همین میزان از مالیات قطعی شده سال تخصیص سرمایه مذکور یا سال‌های بعد کسر می‌شود:

۱ ـ حداکثر سی درصد (۳۰ %) سرمایه‌گذاری مستقیم شرکت‌های پذیرفته‌ شده در بورس تهران و یا بازار اول و یا دوم فرابورس ایران و یا شرکت‌های دارای سرمایه ثبتی به میزان حداقل یک سی‌ام سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی، در شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و فناور.

۲ ـ سرمایه‌گذاری غیرمستقیم شرکت‌های مذکور در جزء (۱) این بند در تأسیس یا افزایش سرمایه صندوق ‌های پژوهش و فناوری موضوع ماده (۴۴) قانون رفع موانع تولید رقابت‌‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور و صندوق‌ها و نهادهای سرمایهگذاری موضوع بندهای (۲۰) و (۲۱) ماده (۱) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران مصوب ۰۱ /۰۹ /۱۳۸۴ که فعالیت آنها در تأمین مالی فناوری و نوآوری و فعالیت‌های دانش‌‌بنیان به تأیید شورای راهبری فناوری‌‌ها و تولیدات دانش‌‌بنیان رسیده باشد. مسؤول نظارت بر اجرای این بند و تعیین مصادیق سرمایه‌گذاری و توسعه سازوکارهای متناسب با زیستبوم نوآوری، شورای راهبری فناوری‌ها و تولیدات دانش‌بنیان است.

  • ترک تشریفات مناقصات

براساس بند الف ماده۱۰ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و به منظور رونق بازار محصولات دانش‌بنیان، در مواردی که به تشخیص بالاترین مقام دستگاه اجرائی متقاضی خرید، محصول دانش‌بنیان برای بار اول در کشور ساخته می‌شود و دارای مشابه داخلی نباشد، با تأیید کارگروهی زیر نظر شورای راهبری فناور‌ی‌ها و تولیدات دانش‌بنیان موضوع ماده (۲) قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات، الزام به برگزاری مناقصه نبوده و موارد مورد معامله موضوع این ماده، با مؤسسات و شرکت‌های دانشبنیان، واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد و پارک‌های علم و فناوری، سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، جهاد دانشگاهی و واحدهای خلاق، بدون انجام تشریفات قانون برگزاری مناقصات انجام می‌شود.

 

 

  • فراخوان‌های همکاری

 

ردیف

عنوان فراخوان

متن اطلاع‌رسانی

1

فراخوان شناسایی شرکت‌های توانمند در اجرای پروژه بومی‌سازی و ساخت دامپ‌تراک معدنی

شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان توانمند جهت مشارکت در پروژه بومیسازی و ساخت دامپ‌تراکمعدنی 150 تن (135 تن متریک) و سیستم رانش الکترومکانیکال AC-ACدعوت به همکاری می‌شود.

با توجه به بهره‌مندی ایران از معادن پرشمار، فرصت‌ها و پتانسیل‌های چشمگیری برای سرمایه‌گذاری در جهت توسعه تجهیزات و ماشین‌آلات حوزه معدن در کشور وجود دارد. دامپ‌تراک (Dump Truck) یکی از ماشین‌آلات سنگین پرکاربرد در معادن کشور است که در حال حاضر تامین آن ارزبری قابل‌توجهی را برای کشور ایجاد کرده است.

از‌ این رو، مرکز راهبری ستادهای ویژه توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری از شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور توانمند دعوت می‌کند تا به ‌منظور مشارکت در بومی‌سازی و ساخت دامپ‌تراک معدنی 150 تن (135 تن متریک) و سیستم رانش الکترومکانیکال AC-AC اقدام کنند.

شرکت‌ها و هسته‌های فناور علاقه‌مند به مشارکت در این پروژه ملی می‌توانند جهت کسب اطلاعات تکمیلی با شماره تلفن 02183532314 تماس بگیرند یا به این  لینک مراجعه کنند. حداکثر مهلت ارسال کاربرگ مشارکت در پروژه تا 31 مردادماه 1402 تمدید شده است.

 

2

فراخوان شناسایی شرکت‌های توانمند در بومی‌سازی و ساخت تجهیزات مربوطه به تامین سوخت پشتیبان SNG

از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان توانمند جهت مشارکت در توسعه و بومی‌سازی فناوری تولید گاز طبیعی سنتزی SNG  دعوت به‌عمل می‌آید.

به منظور تامین امنیت پایدار انرژی کشور و تامین سوخت پشتیبان صنایع به‌ویژه در فصول سرد سال، توسعه و بومی‌سازی  فناوری تولید گاز طبیعی Synthetic (SNG) در اولویت برنامه‌های حمایتی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری با همکاری وزارت نفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفته است. در همین راستا و با هدف بهره‌مندی از ظرفیت‌های علمی و فناورانه موجود در کشور، از شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور توانمند در حوزه ساخت سامانه‌های SNG دعوت به‌عمل می‌آید. رعایت استانداردهای فنی و زیست‌محیطی در اجرای این پروژه مورد تاکید است.

از جمله هدف‌های این پروژه ملی می‌توان به بومی‌سازی و ارتقای فناوری تجهیزات مربوط به سامانه‌های SNG در جهت رشد تولید،  حمایت از فناوران و شرکت‌های دانش‌بنیان در راستای توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و کمک به تامین پایدار انرژی موردنیاز صنایع کشور اشاره کرد.

شرکت‌ها و هسته‌های فناور علاقه‌مند به مشارکت در این پروژه ملی می‌توانند جهت کسب اطلاعات تکمیلی با شماره تلفن 02183532314 تماس حاصل نمایند. حداکثر مهلت ارسال کاربرگ مشارکت در پروژه (دانلود از طریق لینک زیر) تا 31 مردادماه 1402 اعلام شده است.

لینک دانلود کاربرگ معرفی توانمندی‌ها و مشارکت در پروژه

ایمیل جهت ارسال کاربرگ: rastad@isti.ir

3

فراخوان شناسایی شرکت‌های توانمند در احداث و تجهیز مجتمع‌های ایکس‌ری کانتینری بومی در کشور

از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان توانمند جهت مشارکت در پروژه احداث و تجهیز مجتمع‌های ایکس‌ری کانتینری بومی در کشور دعوت به‌عمل می‌آید.

بازرسی کانتینر با بهره‌گیری از اشعه ایکس در مبادی گمرکی، یکی از موثرترین راهکارها برای کنترل کالاهای وارداتی در درون کانتینرها (بدون تخلیه آن) است.  سرعت اسکن، قدرت نفوذ پرتو، وضح و کیفیت تصویر فضا و قابلیت انعطاف سامانه از شاخص‌های کلیدی در تعیین عملکرد دستگاه‌های ایکس‌ری کانتینری است. در کشور ایران نیز، باتوجه‌به مرزهای طولانی کشور ورود مبادی متعدد گمرکی بهره‌گیری حداکثری از این فناوری و بومی‌سازی آن می‌تواند در توسعه و تسریع مبادلات تجاری کشور از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

در همین راستا، مرکز راهبری ستادهای ویژه توسعه اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری درنظر دارد از شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور توانمند به‌منظور مشارکت در توسعه فناوری دستگاه‌های ایکس‌ری کانتینری و تجهیز مبادی ورودی منتخب کشور در جهت رشد تولید و توسعه اقتصاد دانش‌‌بنیان، حمایت نماید.

از جمله هدف‌های این پروژه ملی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احداث و تجهیز مجتمع‌های ایکس‌ری کانتینری بومی در کشور
  • حمایت از توسعه دانش‌بنیان فناوری‌های مرتبط با سامانه‌های بازرسی ایکس‌ری کانتینری در کشور
  • بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت تولید داخل جهت رفع نیازهای کشور در حوزه گمرک

شرکت‌ها و هسته‌های فناور علاقه‌مند به مشارکت در این پروژه ملی می‌توانند جهت کسب اطلاعات تکمیلی با شماره تلفن 02183532314 تماس حاصل نمایند. حداکثر مهلت ارسال کاربرگ مشارکت در پروژه (دانلود از طریق لینک زیر) تا 4 شهریورماه 1402 اعلام شده است. 

دانلود کاربرگ معرفی توانمندی‌ها و مشارکت در پروژه

ایمیل جهت ارسال کاربرگ: rastad@isti.ir (عنوان ایمیل ارسالی: فراخوان ایکس‌ری کانتینری + نام شرکت)

 

4

فراخوان شناسایی شرکت‌های توانمند در اجرای پروژه هاضم بی‌هوازی به ظرفیت 300 تن زباله در روز

 

از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان توانمند جهت مشارکت در پروژه ساخت و راه‌اندازی هاضم بی‌هوازی به ظرفیت 300 تن زباله در روز در شهر شیراز دعوت به‌عمل می‌آید.

این پروژه در راستای اجرای طرح‌های پیشران اقتصاد دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین، به همت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و باهمکاری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور (شهرداری شیراز)، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا)، سازمان برنامه و بودجه کشور و دیگر سازمان‌های ذی‌ربط و با هدف مدیریت بهینه پسماندهای فسادپذیر در مقصد، کاهش میزان دفن پسماندها، تامین امنیت پایدار انرژی و کمک به توسعه پایدار و پیاده‌سازی اقتصاد چرخشی، برنامه‌ریزی شده است.

در اجرای این پروژه، ضمن تامین زیرساخت لازم از سوی بهره‌بردار، تا سقف 1500 میلیارد ریال تسهیلات کم‌بهره به فناور منتخب اعطاء خواهد شد. شرکت‌های علاقه‌مند به مشارکت در این پروژه ملی می‌توانند جهت کسب اطلاعات تکمیلی و دریافت فرم پیشنهاد طرح (RFP)  به وبسایت ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط‌زیست به نشانی ce.isti.ir مراجعه و یا با شماره تلفن 02183532314 تماس حاصل نمایند. حداکثر مهلت ارسال پیشنهاد اجرای پروژه تا 31 مردادماه 1402 اعلام شده است. 

انتظار می‌رود اجرای این پروژه منجر به ایجاد 25 شغل مستقیم و 75 شغل غیرمستقیم شود.

 

 

فراخوان شناسایی شرکت‌های توانمند در اجرای پروژه ساخت و راه‌اندازی زباله‌سوز حرارتی 500 تن در روز

 

از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان توانمند جهت مشارکت در پروژه ساخت و راه‌اندازی ساخت و راه‌اندازی زباله‌سوز حرارتی 500 تن در روز در شهر آمل دعوت به‌عمل می‌آید.

باتوجه به محدودیت‌های دفن مهندسی زباله در استان‌های ساحلی کشور استفاده از روش‌ها و فناوری‌های کاهنده حجم پسماند تحویلی به محل دفن از جمله زباله‌سوزهای حرارتی، گزینه مناسبی برای منطقه یادشده است. در همین راستا و با هدف اجرای طرح‌های پیشران اقتصاد دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین و توسعه پایدار و پیاده‌سازی اقتصاد چرخشی، پروژه ساخت و راه‌اندازی زباله‌سوز حرارتی 500 تن در روز به همت معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و باهمکاری سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور (شهرداری آمل)، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا)، سازمان برنامه و بودجه کشور و دیگر سازمان‌های ذی‌ربط برنامه‌ریزی شده است.

در اجرای این پروژه، ضمن تامین زیرساخت لازم از سوی بهره‌بردار، تا سقف 1500 میلیارد ریال تسهیلات کم‌بهره به فناور منتخب اعطاء خواهد شد. شرکت‌های علاقه‌مند به مشارکت در این پروژه ملی می‌توانند جهت کسب اطلاعات تکمیلی و دریافت فرم پیشنهاد طرح (RFP)  به وبسایت ستاد توسعه اقتصاد دانش‌بنیان آب، اقلیم و محیط‌زیست به نشانی ce.isti.ir مراجعه و یا با شماره تلفن 02183532314 تماس حاصل نمایند. حداکثر مهلت ارسال پیشنهاد اجرای پروژه تا 31 مردادماه 1402 اعلام شده است. 

انتظار می‌رود اجرای این پروژه منجر به ایجاد 70 شغل مستقیم و 300 شغل غیرمستقیم شود.

 


 

  • ارتباط با ما

آقای رضا سلطانعلی‌زاده، دستیار معاون در حوزه توسعه بازار دانش‌بنیان و مدیرکل دفتر توسعه اقتصاد معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری

  • آدرس: تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی، خیابان لادن، پلاک 20
  • کد پستی: 1991745681
  • تلفن:  02183532299
  • فکس: 02183539
  • ایمیل: EDO@isti.ir