استفاده از سلولهای بنیادی برای مبارزه با بیماریهای شایع در صنعت دامداری
محققان با استفاده از سلولهای بنیادی راهی برای درمان بیماری ماستیت که یکی از پرهزینهترین بیماریهای صنعت لبنیات است به دست آوردند.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونتعلمی و فناوری ریاستجمهوری، ماستیت یکی از پر هزینهترین بیماریها در صنعت لبنیات است. هر مورد از این بیماری میتواند نزدیک به 400 دلار به دامدار خسارت وارد کند و برای سلامتی گاو نیز خطرناک باشد.
ماستیت گاوی معمولا با آنتی بیوتیکها درمان میشود اما از آن جایی که احتمال بروز مقاومت آنتیبیوتیکی وجود دارد، این بیماری میتواند در طولانی مدت به نوک پستانهای گاو آسیب بزند.
آنتیبیوتیکها میتوانند باکتریها را بکشند اما قادر به بازسازی بافت آسیبدیده نیستند. ماستیت گاوی به دلیل التهاب ناشی از باکتری به بافت غدد پستانی گاو آسیب میزند.
باکتری میتواند از طریق تماس با ماشینهای شیردوشی، دستآلوده یا بستری که گاو روی آن میخوابد به نوک پستان وارد شود. این بافت پستانی آسیب دیده میتواند منجر به کاهش شیردهی، مشکلات کیفی و در نتیجه خسارتهای اقتصادی شود.
به همین دلیل ماستیت گاوی یکی از پرهزینهترین بیماریهای در صنعت لبنی محسوب میشود. حدود 97 درصد گاوداریها برای مقابله با ماستیت از آنتیبیوتیکها استفاده میکنند اما در صورت آلودگی و آسیببافتی، این آنتیبیوتیکها قادر به احیای بافت آسیبدیده نیستند.
محققان و دامپزشکان دانشگاه Cornell نشان دادهاند که ترشحات سلول هایبنیادی پستانی گاو میتوانند بهبودی و ترمیم را تحریک کرده و منجر به رشد مجدد بافت آسیب دیده شوند و به مقابله غدد پستانی با باکتریهای مضر کمک کنند.
Daryl Nydam و همکارانش، ترشحات سلولهای بنیادی غدد پستانی گاو را بررسی کردند و مشاهده کردند که سکرتوم این سلولهای بنیادی شامل فاکتورهایی است که در تشکیل عروق خونی جدید و پیشبرد مهاجرت سلولی در زمان ماستیت نقش دارند.
برخی از این فاکتورهای ترشحی از سلولهای اپی تلیالی در برابر آسیب ناشی از سم باکتری ا حفاظت می کنند و برخی از آنها نیز پپتیدهای ضد باکتریایی هستند که نقش مهمی را در کشتن باکتریها بازی میکنند.
این فاکتورهای ترشحی بیشتر در برابر سم تولید شده از باکتریهای گرم مثبت موثر هستند که معمولا به آنتیبیوتیک ها مقاومت نشان میدهند محققین امیدوارند بتوانند در سطح دیگری از مطالعات از ترشحات سلولهای بنیادی برای درمان ماستیت گاوها استفاده کنند.
در همین راستا ستاد توسعه فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بهمنظور رشد هرچه بیشتر سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی در ایران فعالیت دارد.
پایان پیام/29
Send to friends