
با حمایت ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو رقم خورد:
تحول صنایع کشاورزی و آبزیپروری با ساخت تجهیزات نانوحباب بومی
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، ظهور تجاری استفاده از فناوری نانوحبابها سبقه طولانی ندارد اما پیشبینیها حاکی از رشد قابل توجه اقتصاد بازار فناوری نانو حباب دارد.
مطابق آخرین ارزیابیها در سالهای اخیر، فروش انواع ژنراتورهای نانو حباب ساز در دنیا به بیش از ۳۳ میلیون دلار رسیده است، حال آنکه مدلهای ارزیابی نشان میدهد که این میزان از فروش تا سال ۲۰۳۰ به بیش از ۸۵ میلیون دلار در سراسر دنیا افزایش خواهد یافت.
ساخت تجهیزات نانوحباب در سال ۱۴۰۳ مورد حمایت ستاد نانو قرار داشت؛ این حبابهای گازی که ابعادشان به کمتر از ۲۰۰ نانومتر میرسد، بهراحتی در سیالات حل میشوند، در ظاهر ناپیدا هستند، اما باطنشان پر از ظرفیتهایی است که میتوانند صنایع مختلف را متحول کنند. از تصفیه آب گرفته تا پزشکی و حتی نفت و گاز. به طور مثال یکی از اولین بخشهایی که نانو حبابها بسیار مورد توجه قرار گرفت، حوزه تصفیه آب بود. با افزایش سطح تماس اکسیژن و آب، فرآیندهای بیولوژیکی در تصفیهخانهها بهبود مییابد. در کشاورزی، نانو حبابها میتوانند مواد مغذی را سریعتر به ریشه گیاه برسانند. در آبزیپروری نیز، اکسیژن بیشتر در آب به معنای رشد بهتر ماهیها و میگوها است.
استفاده از سامانه نانو حباب در بیش از ۱۰۰ گلخانه آبکشتی
حجم فروش تجهیزات نانوحباب در دو سال اخیر حدود ۱,۶۰۰ میلیارد ریال بود و استفاده از سامانه نانو حباب در بیش از ۱۰۰ گلخانه آبکشتی (هیدروپونیک) صیفیجات، منجر به افزایش ۲۰ درصدی در برداشت محصولات گلخانهای و افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی ارزش غذایی محصولات شده است.
بر اساس اعلام ستاد نانو، اگر تمامی این گلخانهها به سامانه نانوحباب مجهز شوند، اینطور پیش بینی میشود که افزایش ۱۵ درصدی برداشت محصول معادل با ایجاد ۱۵۰ هکتار گلخانه جدید خواهد بود.
برای ساخت ۱۵۰ هکتار گلخانه و افزایش ۱۵ درصدی تولید محصولات آبکشت، به سرمایهگذاری ۳ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان نیاز است اما با بهرهگیری از فناوری نانوحباب، میتوان با صرف تنها ۵ درصد از این هزینه، به همان نتیجه دست یافت.
افزایش تراکم آبزیپروری تا دو برابر با نانوحبابها
استفاده از این سامانه در ۱۰ استخر پرورش ماهی در کشور به دلیل بهبود کیفیت آب، توزیع یکنواخت اکسیژن و کاهش تلفات منجر به افزایش تراکم آبزیپروری تا دو برابر شده است.
تولید سالانه محصولات آبزی در ۲۵ هزار مزرعه پرورش آبزی کشور حدود ۵۰۰ هزار تن است که در صورت تجهیز تمام این مزارع به سامانه نانوحباب و با توجه به افزایش صد درصدی تراکم محصول، این تولید به یک میلیون تن خواهد رسید.
پایان پیام
#15
Send to friends