دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی با رهبر انقلاب اسلامی
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرساینی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه بزودی درباره مسائل غزه و لبنان با ملت ایران صحبت خواهند کرد، افزودند: اساس مشکلات منطقه، کسانی همچون آمریکا و برخی کشورهای اروپایی هستند که به دروغ دم از صلح و آرامش میزنند؛ و بر همین اساس، تنها راه پایان درگیریها و جنگها در منطقه، کمشدن شرّ این کشورهاست.
رهبر انقلاب در ابتدای این دیدار با اشاره به حادثه شهادت مجاهد کبیر سیدحسن نصرالله گفتند: ما این روزها عزاداریم و بهخصوص بنده جداً عزادار هستم چرا که حادثه فقدان آقای سیدحسن نصرالله ضایعه کوچکی نیست اما با وجود این عزای عمومی در کشور، دیدار با نخبگان را که از قبل برنامهریزی شده بود، به زمان دیگری موکول نکردیم.
حضرت آیتالله خامنهای علت برگزار شدن دیدار نخبگان در وقت مقرر را ضرورت توجه دادن به اهمیت مسئله نخبگان خواندند و افزودند: پیام تشکیل این جلسه این است که اگرچه عزاداریم اما عزای ما به معنی ماتم گرفتن و افسرده شدن و گوشهنشینی نیست بلکه عزای ما از جنس عزای حضرت سیدالشهداء علیهالسلام است یعنی زنده کننده و پیش برنده و شوقآفرین برای کار و پیشرفت است و این پیام باید در دل و جان ما واقعاً نفوذ پیدا کند.
ایشان گفتند: اساس مشکل و عامل ایجاد درگیریها و جنگها در منطقه، حضور آمریکا و بعضی از کشورهای اروپایی است که به دروغ از صلح و آرامش دم میزنند و اگر شرّ آنها از این منطقه کم شود، درگیریها و جنگها خاتمه مییابد و خود کشورها قادر به اداره منطقه و همزیستی با صلح و عافیت هستند.
رهبر انقلاب اسلامی، تحریک صدام برای حمله به ایران و رقم خوردن روزهای تلخ و سخت را نمونهای از جنگافروزی آمریکا و غربیها در منطقه دانستند و افزودند: محبت کنونی بین دو کشور ایران و عراق که اوج تجلی آن در راهپیمایی بزرگ اربعین است، مصداق روشنی است که نشان میدهد عامل اصلی مشکلات منطقه، مدعیان دروغین صلح هستند که باید به توفیق الهی و همت بلند ملت ایران و با کمک از الهامات انقلاب اسلامی و همکاری دیگر ملتها، شر آنها از منطقه کم شود.
حضرت آیتالله خامنهای سپس درباره موضوع نخبگان با تحسین سخنان سنجیده و امیدوارکننده هفت تن از نخبگان و همچنین معاون علمی رئیسجمهور در این دیدار، گفتند: خاصیت ذهن جوان، فعال بودن و در نظرگرفتن اهداف بزرگ است که این بدون تردید قابل تحسین است اما این طرحها و برنامهها باید با پیگیری جدی، بصورت پیشنهادهای عملی و قابل تحقق به دستگاههای مربوط منتقل شود.
رهبر انقلاب در ادامه به سه مسئله متناسب با موضوع دیدار یعنی توجه به واقعیت نخبگی در کشور، حفظ و تکثیر نخبگان و وظایف و مسئولیتهای نخبگان پرداختند.
ایشان در بیان موضوع اول یعنی ضرورت توجه به واقعیتهای نخبگی در کشور، نشناختن داشتهها و ظرفیتها را از آفتهای مهم برای یک کشور دانستند و با تأکید بر ضرورت شناختن آنها در مقابل تلاش بدخواهان برای کتمان یا انکار تواناییها گفتند: بعضیها همچنان مثل ۱۰۰ سال قبل فکر میکنند و با انکار توان علمی حاضر به پذیرش این واقعیت نیستند که در فضا و زیستبوم کنونی کشور ممکن است اتفاقات بسیار بزرگ و حیرتآوری برای دنیا رخ دهد.
حضرت آیتالله خامنهای، نخبگی و زمینههای نخبهسازی را از مهمترین داشتههای کشور برشمردند و افزودند: مهمترین زمینه برای نخبهسازی بهره هوشی است و ایران در زمینه بهره هوشی جزو کشورهای پیشرو دنیا است.
رهبر انقلاب، توجه به نخبگی و نخبهپروری در دوره طاغوت را کاملاً مغفول دانستند و گفتند: پس از انقلاب به تواناییهای گوناگون نخبگان توجه شد اما این توجه باید با وارد کردن بیشتر آنها به میدان در بخشهای مختلف از جمله آب، نفت، گاز، انرژی هستهای، نانو و دانشهای جدید مانند هوش مصنوعی مضاعف شود که این کار هم جزو وظایف معاونت علمی رئیسجمهور است و اساساً تشکیل بنیاد نخبگان با هدف شناسایی نخبگان و استفاده از آنها برای انجام کارهای مهم بود.
حضرت آیتالله خامنهای، حفظ و تکثیر نخبگان و جلوگیری از فرار و خروج آنها از کشور به امیدهای واهی را در گرو احساس اثرگذاری نخبه برای کشور دانستند و افزودند: نخبهای که با در بسته فلان پژوهشگاه یا دستگاه دولتی مواجه شود، احساس بیاثری میکند و برای امرار معاش ناگزیر به کارهایی می شود که دیگر نخبه نخواهد بود.
ایشان با تأکید بر ضرورت وجود سازوکار مشخص برای مراجعه نخبگان و عرضه تواناییهای خود گفتند: معاونت علمی در این زمینه نیز میتواند حلقه وصل باشد. البته همه دستگاههای دولتی و حکومتی باید از نخبگان استفاده و این احساس را در نخبگان ایجاد کنند که وجود آنها مؤثر و مورد استفاده است.
رهبر انقلاب با اشاره به خروج برخی نخبگان از کشور با هدف رشد و استمرار تحقیقات علمی به علت وجود زمینههای آن در بعضی کشورها، فراهم کردن امکانات تحقیق و رشد علمی را ضروری خواندند و تأکید کردند: عرصه دیگر نقشآفرینی نخبگان تشکیل اندیشکدهها به عنوان مجمع نخبگان هر رشته علمی است که در این زمینه نیز معاونت علمی، حلقه وصل آنها با مراکز ذیربط است،ضمن آنکه دیوانسالاریها هم که برای روحیه ظریف نخبگان، واقعاً مهلک است باید حذف شوند.
ایشان در بیان محور سوم از مسائل مربوط به نخبگان، یعنی مسئولیتها و وظایف آنان افزودند: مسئولیت نخبگان بیش از آحاد مردم است چرا که بیش از دیگران از نعمتها و تفضلات الهی مانند علم، آبرو و ثروت برخوردار هستند.
حضرت آیتالله خامنهای مسئولیت نخبگان در قبال خیزش علمی کشور را بسیار مهم دانستند و خاطر نشان کردند: خیزش علمی در دورهای مطرح و با اقبال دستگاهها و دانشگاهها همراه شد که نتیجه آن افزایش سرعت رشد علمی کشور بود که البته همان زمان هم گفته شد اما این سرعت رشد قدری دچار افت شده است.
ایشان با اشاره به تحولات سریع علم در دنیا، نخبگان را به جهاد برای خیزش علمی فراخواندند و تأکید کردند: کشور به خیزش و نهضت جدید علمی نیاز دارد که این، وظیفه نخبگان است البته مراکز علمی و پژوهشی هم در این زمینه مسئول هستند اما عامل اصلی فرد نخبه است. رهبر انقلاب اسلامی ایجاد نهضت و خیزش جدید علمی را جهاد نخبگان برشمردند و با تأکید براینکه حرکت و خیزش جدید علمی موجب تفوق یافتن بر رقیبان و بدخواهان خواهد شد، گفتند: یکی از نتایج برتری علمی و فناوری این خواهد بود که دست دشمن از ضربه زدن به مردم غزه و ضاحیه بیروت کوتاه و مانع آتشافروزیهایی خواهد شد که دل مردم و جوانان را میسوزاند.
ایشان در توصیه بعدی با اشاره به فاصله زیاد تعداد شرکتهای دانشبنیان با میزان پیشبینی شده در برنامه هفتم، ضرورت افزایش شرکتها را مورد تأکید قرار دادند و گفتند: البته این افزایش نباید با پایین آوردن نشان افتخار شرکتهای دانشبنیان و به شکلی انجام شود که شرکتها واقعاً دانشبنیان نباشند بلکه باید سختگیریهای لازم در زمینه ارزیابیها انجام شود.
در این دیدار، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان نیز با بیان اینکه «امروز فناوری به مولفه اصلی قدرت در دنیا تبدیل شده است و ایجاد زنجیره تأمین و قرار گرفتن در لبههای فناوری اهمیت راهبردی دارد»، گزارشی از برنامههای آتی این معاونت به منظور حرکت در مسیر افزایش اقتدار فناوری از جمله در زمینه تدوین برنامه جامع هوش مصنوعی بیان کرد.
آینده در دستان علم نافع است
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور در ابتدای سخنان خود با اشاره به جنایت اخیر صهیونیست ها در ترور دبیرکل حزب الله لبنان و جمعی از فرماندگان مقاومت منطقه گفت: همه ما در این چند روز از یک حادثه بزرگ و جبران ناپذیر متأثریم. شهید سیدحسن نصرالله برای همه ما نمادی از آزادگی و حریّت و مرد تحولات بزرگ بود و در سختیها نهراسید. ما راه او را ادامه میدهیم و غم بزرگ را با کاری بزرگ جبران میکنیم.
وی با اشاره به اینکه جامعه نخبگانی همواره این نگاه راهبردی را از بیانات مقام معظم رهبری الهام گرفته و مسیر آینده علمی را مبتنی بر حل مسائل کشور و نیازهای واقعی جامعه طراحی کرده است، افزود: یک دستگاه اجرایی ممکن است درگیر مدیریت حال یا گذشته باشد اما آینده در دستان علم نافع است. اینجاست که معاونت علمی به عنوان معاونت آینده کشور نقش آفرینی میکند.
رییس بنیاد ملی نخبگان بیان کرد: تاریخ به ما میگوید قدرت علمی از عناصر مختلفی تشکیل شده است یک زمان سرزمین و جمعیت عامل اصلی قدرت محسوب میشد؛ سپس اقتصاد و تولید صنعتی نقش تعیین کننده ای پیدا کرد؛ اما امروزه فناوری پرچمدار اصلی قدرت کشورها است.
افشین با تأکید بر اینکه فناوریهای نوین همچون هوش مصنوعی ارتباطات و زیست فناوری همان عناصری هستند که آینده ملتها را رقم میزنند، افزود: حوادث اخیر نیز نشان داد که تسلط بر فناوریهای پیشرفته و ایجاد زنجیره تأمین اهمیتی راهبردی دارد و معاونت علمی موظف و مصمم است این راه را دنبال کند.
معاون علمی رییسجمهور با اشاره به نبرد بین کشورها بر سر فناوریهای پیشرفته مانند جنگ تراشهها، عنوان کرد: این جنگ بر سر تسلط بر آینده اقتصاد و امنیت جهان است. نیمه رساناها به ویژه در حوزههایی مانند هوش مصنوعی، قلب تپنده این رقابتاند. هر تراشه هر قطعه از فناوری قدمی در پیشرفت یا عقب ماندگی ملت هاست.
وی با بیان اینکه برخی از کشورها در حال انحصار کردن بخشهایی از فناوری هستند تا از این طریق نه تنها اقتصاد، بلکه اقتدار سیاسی و نظامی خود را تثبیت کنند، ادامه داد: این وضعیت نشان میدهد که در دنیای امروز، فناوری نه تنها یک ابزار بلکه قدرت اصلی به شمار میآید.
افشین در ادامه افزود: نکتهای که به آن توجه داریم این است که فناوری صرفاً علم نیست؛ آنچه که اهمیت دارد لبههای فناوری است؛ جایی که علم به عمل تبدیل میشود و از آن نوآوری و محصولاتی تولید میشود که قدرت کشور را افزایش میدهد. لبههای فناوری همان مرزهای قدرت اند؛ جایی که تفاوت میان کشورهای پیشرو و دیگر کشورها مشخص می شود.
اجرای برنامه ملی هوش مصنوعی در پنج محور
معاون علمی رییسجمهور با اشاره به درک و همراهی جامعه نخبگانی و فناور با توصیه های مکرر رهبری مبنی بر این که حرکت علمی باید منجر به اقتدار فناورانه برای کشور شود، ادامه داد: پیشرفت کشور در زمینه هایی مانند نانو و زیست فناوری نشان داد که ایران میتواند در حوزههای دیگر هم در جایگاهی درخشان قرار گیرد. تأکیدات شما ما را به مسیری هدایت کرده است که امروز با برنامه ملی هوش مصنوعی، به صورت عملیاتی خدمت شما آمدهایم.
افشین ادامه داد: هوش مصنوعی دارای ابعاد مختلف علمی، فلسفی، کلامی فقهی و حقوقی است. در این برنامه تلاش شده است همه ابعاد مساله دیده شود و این برنامه شامل پنج محور اصلی است.وی نخستین محور برنامه ملی هوش مصنوعی را تقویت زیر ساختهای فناورانه عنوان کرد و گفت: در این مسیر تلاش کردیم به جای سرمایه گذاریهای پراکنده معاونت علمی به عنوان سیاستگذار و تسهیلگر رابطی بین بخش خصوصی و دولتی برای سرمایه گذاری متمرکز در زیر ساخت باشد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان، تربیت نیروی انسانی متخصص در این حوزه را دومین محور برنامه ملی هوش مصنوعی برشمرد و افزود: در حال حاضر در بیش از ۳۰ رشته سرفصل های آموزشی و پژوهشی در زمینه هوش مصنوعی توسط استادان برتر کشور تدوین و از مهرماه در دانشگاههای کشور در حال تدریس است؛ در پایان دی ماه مستندات ارزشمند علمی در این حوزه به زبان فارسی به صورت برخط در اختیار همه دانشجویان قرار خواهد گرفت و البته این شروع کار است.
افشین، محور سوم را ایجاد یک سکوی هوش مصنوعی بومی متن باز توسط یکی از دانشگاههای معتبر کشور دانست و گفت: این سکوی متن باز کمک میکند که تمام تحقیقات کشور بر روی این سکوی ملی انجام شود و دانش فنی در کشور متمرکز شود.
وی با اشاره به حوزههای کاربردی هوش مصنوعی در موضوعات مختلف به عنوان چهارمین محور این برنامه ملی گفت: در صورت فراهم شدن زیر ساخت این بخش پیشرفت زیادی خواهد کرد.
وی افزود: مرحله پنجم بررسی ابعاد فلسفی، فقهی و حقوقی این فناوری نوظهور است که توسط مراکز علمی و حوزوی انجام خواهد شد.
معاون علمی رییسجمهور با تأکید بر اینکه نگاه ما در مسیر آتی نگاهی واقع بینانه است، ادامه داد: طبعاً در این راه چالشهایی خواهیم داشت. ممکن است با مشکلات و محدودیتهای شدید مواجه شویم اما به تعبیر شهید بزرگوار حسن طهرانی مقدم فقط انسانهای ضعیف به اندازه امکاناتشان کار میکنند. این جمله چراغ راه ماست و ما معتقدیم که امکانات و محدودیتها نمیتوانند سد راه اراده نخبگان ما شوند. باور داریم که این ملت باهوش با رهبری و هدایت شما قادر است با توسعه ای شتابان بر مشکلات امروز پیشی بگیرد.
وی افزود: ایران اسلامی علاوه بر حوزههای گوناگونی که اقتدار خود را در آن اثبات کرده، به زودی به اقتدار علمی و فناوری خواهد رسید و این اقتدار به کمک دیگر مؤلفههای بازدارندگی کشور در خواهد آمد. در راه رسیدن به این اقتدار و بازدارندگی و در جهت امتثال اوامر حضرتعالی از هیچ تلاشی دریغ نخواهیم کرد.
در ادامه این دیدار، همچنین هفت نفر از اعضای بنیاد ملی نخبگان شامل میلاد لطفی، دانشجوی دکتری روابط بینالملل، حجت میانآبادی، دکتری مدیریت آب، سید علی مدنیزاده، دکترای اقتصاد و دارنده نشان برنز المپیاد جهانی ریاضی سال ۲۰۰۰، رسول لوایی، دکتری توسعه کشاورزی و دارنده جایزه تحصیلی بنیاد ملی نخبگان ، سجاد انتشاری، دکتری مدیریت منابع آب و دارنده جایزه تحصیلی بنیاد ملی نخبگان و مریم رضاپور، دکتری مهندسی صنایع و رتبه اول دوره دکتری و حنانه خرمدشتی، دانش آموز پایه دوازدهم دبیرستان فرزانگان۲ و دارنده نشان طلای المپیاد جهانی نجوم و اختر فیزیک سال ۲۰۲۴ به بیان نظرات و پیشنهادهایی درخصوص مسائل مختلف کشور پرداختند.
ضرورت تحول دیپلماسی علمی کشور با بهبود فرایند جذب دانشجویان نخبه منطقهای و بینالمللی؛ ایجاد بستر افزایش کاربرد هوش مصنوعی در حوزههای دارای اولویت نظیر «انرژی»، «امنیت غذایی»، «لجستیک» و «سیاستهای پولی»؛ حل تعارض منافع در سیاستگذاریهای حوزه آب؛ استفاده از ابزارهای قدرت نرم و ظرفیت سازمانهای همکاری منطقهای برای بهبود دیپلماسی آبی؛ تحقق اهداف برنامههای توسعه و اسناد بالادستی با توانمندسازی نظام حکمرانی کشور و بسیج نخبگان؛ ارتقاء سرمایههای انسانی با تجهیز نخبگان به مهارتهای اداری و تصحیح فرایند جذب نخبگان در ادارات، رفع تورم ساختاری و قوانین با حذف شوراهای موازی و ایجاد کمیتههای راهبر پیشرفت؛ اصلاح فرایند سنجش کنکور با رفع سایه سنگین نمرات نهایی برای ورود به دانشگاه؛ ارائه الگوهای نخبگانی و ترویج سبک زندگی علمی برای نوجوانان؛ کاهش محدودیت سنی برای شرکت در المپیادهای علمی؛ ایجاد امنیت غذایی از محل مدیریت ضایعات غذایی و ضرورت حضور حلقههای میانی برای اجرای الگوی عملیاتی تبدیل سواحل مکران به پایتخت اقتصادی کشور از جمله محورهای مطرح شده از سوی نخبگان حاضر در دیدار امروز با رهبر انقلاب اسلامی بود.
انتهای پیام
Send to friends