رونمایی از 18 طرح تولید بار اول با ارزش 210 میلیون دلار
با حضور معاون علمی رئیس جمهور رقم‌خورد:

رونمایی از 18 طرح تولید بار اول با ارزش 210 میلیون دلار


زمان مطالعه : 7 دقیقه
کد خبر : 102683
 در روز نخست بیست و نهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران، 18 طرح تولید بار اول با ارزش 210 میلیون دلار با حضور حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، رونمایی شد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، این طرح‌های پیشرفته و فناورانه که به همت شرکت‌های دانش‌بنیان اجرا خواهند شد، گامی بزرگ در راستای افزایش ازدیاد برداشت نفت و حل چالش‌های ناترازی انرژی کشور به شمار می‌روند.

 

هم‌افزایی بین صنعت نفت و زیست‌بوم فناوری کشور

معاون علمی رئیس‌جمهور، دراین مراسم سخنرانی خود را با تبریک ولادت امام رئوف حضرت امام رضا(ع) آغاز کرد و گفت: امضای ۱۶ قرار داد تولید بار اول و دو تفاهم‌نامه اقدامی مغتنم است؛ ابتکار تولیدبار اول از سال ۹۸ با یک مصوبه بالادستی کلیدخورد و مقرر شد تا محصولی که ظرفیت فناورانه قابل قبولی دارد و برای اولین‌بار در کشور تولید می‌شود، با ترک تشریفات از امکان ساخت تولیدبار اول برخوردار شود. 

 

به گفته این مقام مسئول، این امکان در سال ۱۴۰۰ با تصویب قانون جهش تولید دانش‌بنیان ذیل ماده ۱۰ به یک مصوبه قانونی بدل شد.

 

معاون علمی رئیس‌جمهور با بیان اینکه از سال ۹۸ تا ۱۴۰۳ حجم قراردادهای مصوب ۳۰۰ میلیون دلار بوده‌است، تصریح‌ کرد: حجم این قراردادها به انضمام ۱۸ قراردادی که امروز منعقد شد به ۵۰۰ میلیون دلار می‌رسد که سهم وزارت نفت از این عدد، ۴۰۰ میلیون دلار ابلاغیه تولید بار اول است که از این میان ۱۰۳ ابلاغیه به ارزش ۲۹۷ میلیون دلار به قرارداد قطعی منجر شده‌است و این نشان‌دهنده عملکرد درخشان مجموعه وزارت نفت در بهره‌گیری از این ماده قانونی است. از این رو، به نمایندگی از طرف نخبگان کشور و شرکت‌های دانش‌بنیان از مجموعه وزارت نفت تشکر ویژه دارم.

 

افشین ادامه داد: شاید در مجموعه نفت۲۱۰ میلیون دلار رقم بزرگی نباشد اما این عدد برای زیست‌بوم دانش‌بنیان ما عدد قابل‌توجهی است و تحرک و شبکه‌سازی بی‌نظیری را در زیست‌بوم فناوری کشور به همراه خواهد داشت و طی آن می‌توانیم زنجیره فناوری را زنده کنیم.

 

معاون علمی رئیس‌جمهور همچنین خطاب به شرکت‌های دانش‌بنیان عنوان کرد: شرکت نفت از استانداردهای خود کوتاه نمی‌آید اما واقعیت این است که شرکت‌های دانش‌بنیان هم در سال‌های گذشته با ارائه محصولات دانش‌بنیان با کیفیت، امتحان خود را پس داده‌اند و امیدواریم سال آینده، رونمایی این محصولات را در این نمایشگاه شاهد باشیم.

 

افشین با بیان اینکه این طرح‌ها نمونه‌ای برجسته از هم‌افزایی بین صنعت نفت و زیست‌بوم فناوری کشور است، تصریح کرد: کارگروه تولید بار اول با ایجاد بستری برای همکاری مستقیم شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایع بزرگ، نقش کلیدی در تحقق اقتصاد مقاومتی و خودکفایی ملی ایفا می‌کند.

 

او در پایان خاطرنشان کرد: خوشحالیم در سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» به صورت عملیاتی ۱۸ قرارداد را کلید می‌زنیم البته می‌کوشیم تا مابقی قراردادها را بعد از نمایشگاه پیگیری کرده و عدد ۲۱۰ را به ۲۴۰ میلیون دلار برسانیم.

 

همکاری مستقیم شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایع بزرگ با برنامه تولید بار اول

 تورج امرایی معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی و رئیس کارگروه تولید بار اول، دیگر سخنران این مراسم بود و با اشاره به نقش محوری کارگروه تولید بار اول در تسهیل همکاری بین صنعت و شرکت‌های دانش‌بنیان، اظهار داشت: این طرح‌ها نمونه‌ای موفق از اعتماد به توان داخلی و حمایت از نوآوری‌های دانش‌بنیان هستند که می‌توانند الگویی برای سایر صنایع کشور باشند.

 

او ادامه داد: قانون جهش تولید‌ دانش‌‌بنیان‌ در بردارنده ۲۰ ماده قانونی است و هر کدام این مواد ظرفیتی را ایجاد کرده‌اند که در این میان، ماده ۱۰ به موضوع تولید بار اول اختصاص دارد و وزارت نفت، بهترین عملکرد را در فعال‌سازی این ظرفیت را داشته‌است.

 

به گفته این مقام مسئول، براساس ماده ۱۰، چنانچه دستگاهی نیاز به کالای پیشرفته و دانش‌بنیان داشته‌باشد با تایید کار گروه تولید بار اول و دریافت ابلاغیه ترک تشریفات از طریق یک شرکت دانش‌بنیان می‌تواند تولید محصول مورد نظر را کلید بزند.

 

وی با بیان اینکه امروز یک گام بزرگ برای بومی‌سازی ۱۸ دستگاه فناورانه را به کمک دانش‌بنیان‌ها انجام خواهیم داد، گفت: هر یک قرارداد یعنی بومی‌سازی یک کالای راهبردی در کشور و ایجاد اشتغال پایدار و ما در معاونت علمی آمادگی دریافت طرح‌های تولید بار اول از سوی دستگاه‌های مختلف را داریم.

 

کاهش وابستگی به واردات  با فناوری بومی

شاکری معاون وزیر نفت و معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت نیز با تأکید بر تعهد وزارت نفت به توسعه فناوری‌های بومی افزود: این طرح‌ها نه‌تنها به ارتقای بهره‌وری در صنعت نفت کمک می‌کنند، بلکه با کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی، جایگاه ایران را در بازارهای جهانی تقویت خواهند کرد.

 

شاکری همچنین ادامه داد: ۱۶ قرارداد و دو تفاهم‌نامه نوید حرکت شتابان برای اعتماد به شرکت‌های دانش‌بنیان و توسعه کسب و کار در این حوزه است. این اقدام مبتنی بر همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان، معاونت علمی با مجموعه وزارت نفت است.

 

این مقام مسئول، خاطرنشان کرد: امیدواریم به همت شرکت‌های دانش‌بنیان بتوانیم اکثر نیازهای فناورانه را مرتفع کنیم و مفتخریم که اعلام کنیم امروز در خیلی از تجهیزات پیشرفته صنعتی توان صادراتی پیدا کرده‌ایم.

 

گفتنی است 18 طرح تولید بار اولی که امروز به امضا رسید، از حمایت و تایید کارگروه تولید بار اول معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری برخوردارند؛ این قراردادها به درخواست شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت از جمله شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، شرکت ملی گاز، پالایشگاه‌های گاز ایلام و پارسیان، پالایشگاه نفت آبادان و شرکت نفت فلات قاره ایران تعریف شده‌اند. قرارداد اجرای این طرح‌ها با تایید کارگروه تولید بار اول و در قالب «عدم الزام به برگزاری مناقصه» 15 شرکت دانش‌بنیان منعقد شده است.

 

بر اساس بند الف ماده 10 قانون جهش تولید دانش‌بنیان، دستگاه‌های اجرایی می‌توانند برای خرید محصولات دانش‌بنیانی که برای اولین بار در کشور تولید شده و مشابه داخلی ندارند، بدون نیاز به برگزاری مناقصه و با تأیید کارگروه تولید بار اول، اقدام به معامله به صورت عدم الزام به برگزاری مناقصه با شرکت‌های تولیدکننده کنند. این سیاست، زمینه‌ساز توسعه بازار محصولات دانش‌بنیان و تقویت خودکفایی صنعتی کشور شده است.

 

ارزش کل این 18 طرح بالغ بر 210 میلیون دلار برآورد شده و پیش‌بینی می‌شود که اجرای آن‌ها در سال‌های آتی، صرفه‌جویی ارزی 2 میلیارد دلاری را برای کشور به ارمغان آورد. همچنین، هزینه تأمین این تجهیزات و مواد پیشرفته حداقل 30 درصد کمتر از نمونه‌های خارجی خواهد بود، که این امر نشان‌دهنده توانمندی بالای شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در رقابت با بازارهای جهانی است.

 

بر اساس آمار دبیرخانه کارگروه تولید بار اول، تاکنون 187 ابلاغیه تولید بار اول به ارزش 515 میلیون دلار به تأیید این کارگروه رسیده و توسط معاون علمی رئیس‌جمهور ابلاغ شده است. از این تعداد، 155 طرح به ارزش 372 میلیون دلار به قرارداد قطعی بین دستگاه‌های متقاضی و شرکت‌های دانش‌بنیان منجر شده و 58 طرح به ارزش 73 میلیون دلار توسط مجریان دانش‌بنیان تکمیل و تحویل کارفرمایان شده است.

 

در میان دستگاه های اجرایی کشور، وزارت نفت با 122 طرح تولید بار اول به ارزش 394 میلیون دلار پیشرو بوده است. شرکت‌های ذیل وزارت نفت توانسته‌اند 103 طرح به ارزش 297 میلیون دلار را به قرارداد قطعی با شرکت‌های دانش‌بنیان مورد تأیید کارگروه تولید بار اول برسانند. از میان طرح‌های رونمایی شده در نمایشگاه نفت به ارزش ۲۱۰ میلیون دلار، ۱۵۰ میلیون دلار مربوط به قراردادهای قطعی شده و ۶۰ میلیون دلار مربوط به تفاهم‌نامه‌های شکل گرفته است و این یعنی ارزش قراردادهای منعقد شده در امروز بیش از کل قراردادهای تولید بار اول از سال ۹۸ تاکنون در حوزه نفت بوده است.

 

همچنین شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب با 28 طرح تولید بار اول، که همگی به قرارداد منجر شده‌اند، به‌عنوان شرکت برتر وزارت نفت در بهره‌مندی از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان با استفاده از قانون تولید بار اول شناخته شده است.

 

پایان پیام/

#۱۵

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
کاهش هزینه ۳۰ تا ۶۰ درصدی بومی‌سازی اقلام راهبردی در قانون «تولید بار اول»
کاهش هزینه ۳۰ تا ۶۰ درصدی بومی‌سازی اقلام راهبردی در قانون «تولید بار اول»
02/12/07 - 11:18
افزایش ۲.۵ برابری استفاده از ظرفیت «تولید بار اول» در صنعت نفت/درخواست 243 میلیون دلار پروژه در قالب برنامه «تولید بار اول»
افزایش ۲.۵ برابری استفاده از ظرفیت «تولید بار اول» در صنعت نفت/درخواست 243 میلیون دلار پروژه در قالب برنامه «تولید بار اول»
02/08/24 - 11:19
ستاری: سالیانه 450 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی با عدم واردات اقلام بومی‌سازی شده محقق می‌شود
ستاری: سالیانه 450 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی با عدم واردات اقلام بومی‌سازی شده محقق می‌شود
01/05/29 - 09:21
بیشتر بخوانیم