بهبود شاخص پایداری مراتع؛ رویشگاههای طبیعی با 3 روش ملی حفظ میشود
«توسعه کشت و اهلی سازی گیاهان دارویی»، «ایجاد کارگاههای محلی فرآوری و بسته بندی گیاهان داروئی» و «تقویت مشارکت مردم محلی» راهکارهایی است که در اشتغالزایی و ارتقاء معیشت مرتعداران روستائی موثر است. این اقدامات موجب کاهش فشار بر طبیعت و بهبود شاخصهای پایداری مراتع شود. همچنین تقویت مشارکت مردم محلی در حفاظت از رویشگاه های طبیعی را نیز به دنبال دارد.
تاریخ گواهی میدهد که حدود 3 هزار سال قبل از میلاد مسیح در ایران استفاده از گیاهان دارویی رواج یافته است. گیاهانی بومی و برآمده از آب و خاک کشور که به درمان بیماران کمک میکرد. اما یکی از طلائیترین و شاخصترین ادوار علم پزشکی در ایران با نظریهها و تلاشهای دانشمندان بزرگی چون "ابوریحان بیرونی، زکریای رازی و ابوعلی سینا" شکل گرفت.
ایران در ارتباط با گیاهان دارویی یکی از غنی ترین کشورهای دنیا به حساب میآید خصوصا اینکه گونههای اندمیک و انحصاری ایران به عنوان مزیت نسبی کشور دارای اهمیت ویژه و منحصر بفرد هستند. اما در این حوزه چالشهایی چون «کمبود امکانات برای حفاظت و نظارت کافی بر بهره برداری از طبیعت»، «عدم وجود ردیف مستقل و تخصیص اعتبارات مجزا به این بخش»، «قاچاق بی رویه محصولات مرتعی کشور» و «وضعیت نابسامان عطاری ها از نظر خرید محصولات غیرمجاز بهره برداری شده» وجود دارد که باید راهکارهای فناورانه و ملی برای جبران آنها بیابیم.
ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای رونق دادن به کشت و تولید گیاهان دارویی، 5 دسته «توسعه اقتصادی و تجاریسازی»، «توسعه فرهنگی»، «توسعه منابع انسانی»، «توسعه علم و فناوری» و «توسعه زیستمحیطی» تعریف کرده است تا در قالب این برنامه 5 گانه، مسیر توسعه صنعت گیاهان دارویی و داروهای گیاهی را تسهیل کند.
برای این کار از ظرفیت و توان دانشی و تخصصی نهادهای دولتی و شرکتهای دانشبنیان و خلاق نیز بهره می گیرد.
مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
#23
Send to friends