system
شکوفایی زیست‌بوم دانش‌بنیان در حاشیه کویر
شکوفایی زیست‌بوم دانش‌بنیان در حاشیه کویر
گزارشی از بخش نخست سفر معاون علمی و فناوری رییس جمهوری به کاشان؛

شکوفایی زیست‌بوم دانش‌بنیان در حاشیه کویر


زمان مطالعه : 12 دقیقه
کد خبر : 44864
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری گفت: شهرستان کاشان از ظرفیت‌های خارق‌العاده‌ای برخوردار است که در فرهنگ و تاریخ ریشه دارد. این ظرفیت ها امروز در پیوند با نوآوری شرکت های دانش بنیان و استارتاپی، کاشان را به بخش خلاق و فرهنگساز زیست بوم دانش بنیان بدل کرده است.

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اینجا کاشان است؛ شهری آباد در میانه کویر. جایی که روح بالنده ایرانی، از آستین اش سر بر آورده و گل افشان کرده است این خاک لم یزرع را. اینجا انسان مسلمان و موحد ایرانی، قرن هاست که با خشونت طبیعت بازو به بازو شده است و همچنان استوار، آینده شکوفاتری را رقم می زند. کاشان بی هیچ پول نفت و مفتی، خاک کویرش را آباد کرده است. همت و خلاقیت، رسم دیرین اینجاست و گوشه ای ثمراتش، بهشت های افسانه ای است که دست ها و مغزهای کاشانی با تار و پود عشق، فرش کرده اند و دنیا را مبهوت. حالا، اینجا، امروز، در نخستین روزهای تابستان عرق ریزان 1398، کاروان علم و فناوری، آمده اند که از تازه های زیست بوم این اقلیم پرگوهر در حاشیه کویر، بازدید کنند.

واحدهای دانش بنیان و فناور استانی خود را آماده کرده اند و با فراهم کردن مقدمات میزبانی به سبک سنتی که زاییده تفکر تاریخی و فرهنگی این دیار است، به دیدار سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و دیگر همراهان وی می آیند تا آخرین دستاوردهایشان را ارائه دهند و از دغدغه ها و پیشنهادهایشان برای رونق تولید دانش بنیان بگویند.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در این سفر و پس از بازدید چند شرکت دانش بنیان، از ظرفیت های بومی تاریخی و فرهنگی کاشان، به عنوان پشتوانه ای برای رونق صنایع خلاق و دانش بنیان کشور گفت و ادامه داد: کاشان دارای پیشینه ای غنی است که در فرهنگ و تاریخ این کشور ریشه دارد. اکنون به مدد پیوند نوآوری کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپی که توسط جوانان دانش آموخته و خلاق ایجاد شده است، به یک بخش اثرگذار و جدایی ناپذیر از زیست بوم دانش بنیان بدل شده است.

 

رونق دانش بنیان به یک محیط کسب و کار جدید نیاز دارد

ستاری، مهم ترین اولویت برای رونق کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپی را آمادگی محیط استان برای میزبانی از نوآوری های جوانان خلاق دانست و افزود:  آن چیزی که برای توسعه اقتصاد دانش بنیان در اولویت قرار دارد ایجاد یک محیط مناسب است؛ قطعا بودجه و مسائل مالی، در اولویت های پنجم و ششم این رشد اقتصادی جای دارد.

وی، تفکری که بر مسایل مالی تکیه دارد، ناشی از تفکر نفتی دانست و گفت: آن ضرورتی که در اقتصاد دانش بنیان اهمیت دارد، وجود زیست بومی است که انگیزه و آمادگی لازم را در سرمایه گذار بخش خصوصی برای حضور در حوزه‌های فناورانه ایجاد کند.

به گفته معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، هم دلی و همراهی جامعه برای استقبال از ایده های خلاقانه جوانان دانش آموخته و پای میدان آمدن بخش خصوصی، لازمه شکوفا کردن نوآوری و خلاقیت های سرمایه انسانی به عنوان گران بهاترین ثروت این کشور است.

رییس بنیاد ملی نخبگان از حمایت کسب و کارهای دانش بنیان و استارتاپی گفت و ادامه داد: در رابطه با بودجه و حمایت ها نیز خوشبختانه اتفاقات خوبی رخ داده است و بودجه های اشتغال به خوبی تخصیص داده شده است. 

ستاری با تأکید بر ضرورت ایجاد زمینه مناسب توسط بخش های گوناگون برای ترغیب بخش خصوصی به سرمایه گذاری روی ایده های جوانان گفت: ارزش سرمایه گذاری بخش خصوصی و اثرگذاری آن در حوزه  دانش بنیان ده ها برابر ارزشمندتر از حضور پول دولت در این حوزه است و قطعا با توجه به شناخت سرمایه گذار بخش خصوصی از نیاز جامعه و بازار، در اولویت های صحیح و کارآمد صرف خواهد شد.

 

رشد جوانان خلاق و نوآور کاشانی شتاب گرفته است

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در دومین بخش سفر به شهرستان کاشان و در دیدار آیت‌الله عبدالنبی نمازی، امام جمعه و نماینده ولی فقیه در کاشان گفت: منشأ و ریشه توسعه پایدار در ویژگی‌های بومی نهفته است و توسعه باید از محیط بومی بجوشد.

 

ستاری در ادامه اظهار کرد: هنگامی می توانیم به توسعه پایدار دست یابیم که از خلاقیت های جوان تحصیل کرده و نوآور در محیطی دانش محور استفاده کنیم. پایه و محور پیشرفت و توسعه کشور منابع خام و نهفته در زمین نیست بلکه ارزنده ترین دارایی کشور، نوآوری و خلاقیت های نهفته در ذهن جوانان است.

 

وی با یادآوری مزیت های بومی کاشان از جمله فرآوری گل محمدی و فرش بافی، بر اهمیت این ویژگی های بومی در توسعه تاکید کرد و گفت: فرش دستباف کاشان، هنر و خلاقیت و پیشینه درخشان تاریخی دارد که با همراهی و به یاری آمدن فناوری های پیشرفته، صنعتی پایدار، درآمدزا و توسعه یافته خواهد شد. همچنین گل محمدی و گلاب گیری یکی دیگر از صنایع تاریخی و بومی کاشان است که فناوری های نو می تواند در پیشرفت و خلق ارزش افزوده بالا، به این حوزه یاری برساند. عطر، مثال خوبی از ارزش افزوده ایجاد شده به دست نوآوری است و ارزش افزوده یک شیشه چند گرمی عطر به واسطه نوآوری چندین برابر درآمدهای ارزی بشکه های نفتی است.

 

ستاری با بیان این که نوآوری، راه خام فروشی و نفت محوری را به پایان می رساند و اشتغال و ارزش افزوده بالا را به ارمغان می آورد اظهار کرد: این مهم به مدد شرکت های دانش بنیان و استارتاپی ممکن می شود. باید بستر و زمینه مساعد برای مستقر شدن این شرکتها در کاشان فراهم شود تا ویژگی های تاریخی و بومی این شهرستان در پیوند با نوآوری این کسب و کارها، اشتغال و ارزش افزوده خلق کند.

 

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، با تأکید بر این که زیست‌بوم مهم ترین لازمه درخشش و پرورش نوآوری جوانان است و هیچ گاه به اندازه امروز در آموزش و پرورش هزینه نکرده ایم گفت: ما در طول تاریخ دانشمندان درخشان و برجسته ای چون ابن هیثم و فارابی ها را پرورش داده ایم زیرا به زیست بوم خود توجه داشته ایم، اما هرگاه زیست بوم خود را به دست فراموشی سپرده ایم با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کردیم.

 

ستاری، پرورش یافتن نهال صنعتی بومی با توانمندی طراحی و بهینه سازی را ماحصل حضور و نقش آفرینی جوانان خلاق با شرکت های دانش بنیان و استارتاپی شان دانست و گفت: جوان های خلاق و فناور کاشانی توانسته اند جرثقیل هایی را به ارزش ده میلیارد تومان در داخل کشور تولید کنند و ما  را از واردات این محصول بی نیاز کرده اند.

 

تلاش معاونت علمی و فناوری در رونق علم ارزنده است

آیت الله نمازی در این دیدار با اشاره به این که جوشش علم و دانش یک جامعه را به تعالی می بخشد، عنوان کرد:  هرچیزی که از درون بجوشد پایدار است و هرچه که از بیرون بجوشد ناپایدار است. همان گونه که به درستی اشاره کردید، توسعه و پیشرفت نیز باید درونی بوده و از دل جامعه بجوشد.

وی با بیان این که جوشش درونی علم و نوآوری ریشه ای دینی و الهی دارد گفت: خداوند متعال دارای صفاتی است که متعلق به ذات حق است و از اولین صفات خداوند علم و قدرت لایزال او است. انسانی که وابسته به این ذات مقدس باشد، ابدی است و اگر از دنیا برود نام و یاد او در تاریخ ماندگار خواهد شد.

نماینده ولی فقیه در کاشان، با اشاره به این که سازگاری و همراهی با علم راه توفیق و ماندگاری بشر است، افزود:  علم سلطان است و خداوند خطاب به انسان ها می فرماید اگر می توانید در لایه های دانش نفوذ کنید و پرده های علم را کنار بزنید. این کار جز با دانش و اراده انسان شدنی نیست. خزائن علم نزد خداست و اگر دریچه های علم الهی گشوده شود، این چشمه سرشار الهی بشر را سیراب می کند. انسان به صورت تدریجی و به اذن خداوند بر درهای علم آگاه شده است. و انسان باید با علم بر مسیر سعادت حرکت کند.

به گفته نمازی سیاست استکباری تلاش کرده است تا این فاصله میان دانش و علم کشورمان را با پیشرفت های دنیا افزایش دهد اما این مسیر به کمک جوانان و هدایت های رهبری، شتابان و رو به جلو پیموده شده است.

آیت الله نمازی با اشاره به دستاوردهای علمی و فناوری بعد از انقلاب اسلامی، حرکت معاونت علمی و فناوری در این راستا را ارزشمند دانست و گفت: خوشبختانه پس از انقلاب اسلامی حرکت در مسیر علم به طور شتابان و با گام های گسترده ای آغاز شده و این حرکت ارزشمند ذیل نگاه های ارزنده رهبری است. این اقتدار و توانمندی به ویژه در حوزه نظامی به برکت علم است و خداوند به شما توفیق بدهد که به موفقیت هایی دست یابید تا در سایه  اسلام، عزت و اقتدار و نصرت ملت ایران افزایش یابد. آیت الله نمازی در این دیدار با اشاره به این که جوشش علم و دانش یک جامعه را تعالی می بخشد، عنوان کرد:  هرچیزی که از درون بجوشد پایدار است  هرچه که از بیرون بجوشد ناپایدار است و همان گونه که به درستی اشاره کردید، توسعه و پیشرفت نیز باید درونی بوده و از دل جامعه بجوشد.

 

وی با بیان این که جوشش درونی علم و نوآوری ریشه ای دینی و الهی دارد گفت: خداوند متعال دارای صفاتی است که متعلق به ذات حق است و از اولین صفات خداوند علم و قدرت لایزال او است. انسانی که وابسته به این ذات مقدس باشد، ابدی است و اگر از دنیا برود نام و یاد او در تاریخ ماندگار خواهد شد.

نماینده ولی فقیه در کاشان، با اشاره به سازگاری و همراهی با علم راه توفیق و ماندگاری بشر است افزود:  علم سلطان است و خداوند خطاب به انسان ها می فرماید اگر می توانید در لایه های نفوذ کنید و پرده های علم را کنار بزنید. این کار جز با دانش و اراده انسان شدنی نیست. خزائن علم نزد خداست و اگر دریچه های علم الهی گشوده شود، این چشمه سرشار الهی بشر را سیراب می کند. انسان به صورت تدریجی و به اذن خداوند بر درهای علم آگاه شده و انسان باید با علم بر مسیر سعادت حرکت کند. سیاست استکباری تلاش کرده است تا این فاصله میان دانش و علم کشورمان را با پیشرفت های دنیا افزایش دهد.

 

آیت الله نمازی با اشاره به دستاوردهای علمی و فناوری بعد از انقلاب اسلامی، حرکت معاونت علمی و فناوری در این راستا را ارزشمند دانست و گفت: خوشبختانه پس از انقلاب اسلامی حرکت در مسیر علم به طور شتابان و با گام های گسترده ای آغاز شده و این حرکت ارزند ذیل نگاه های ارزنده رهبری است. این اقتدار و توانمندی به ویژه در حوزه نظامی به برکت علم است و خداوند به شما توفیق بدهد که به موفقیت هایی دست یابید تا در سایه  اسلام، عزت و اقتدار و نصرت ملت ایران افزایش یابد.

 

بومی سازی جرثقیل‌های 50 تنی با توانمندی داخلی

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در نخستین بخش از سفر یک روزه به شهرستان کاشان از یک شرکت دانش بنیان تولیدکننده تجهیزات صنعتی سنگین و نیمه سنگین بازدید کرد.

شرکت دانش بنیان اندیشه صنعت مدار که تجهیزات و ماشین آلات صنعتی سنگین و نیمه سنگین  را تولید می کند برای نخستین بار در کشور توانسته است کشنده هایی با ظرفیت بالای 50 تن را بومی سازی کند.

این شرکت دانش بنیان توانسته است برای نخستین بار در کشور با تولید کشنده های متحرک بالای 50 تن،  کالای دانش بنیان تحریمی را در مدار بومی سازی و تولید داخلی قرار دهد.

 

رونق فناوری با ترکیب سولفور

شرکت دانش بنیان سولفور شیمی کاشان، دیگر میزبان معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و همراهانش بود. تولید ترکیبان سولفوری و سولفیدی مانند سولفیت سدیم ، متابی سولفیت سدیم از تولیدات این شرکت دانش بنیان به شمار می رود. فناوران این شرکت، با استفاده از دانش فني داخلی نخستین تولید کننده سولفیت سدیم و متابی سولفیت سدیم مطابق با استانداردهای جهانی در ایران به شمار می روند.

هزاران تن از محصولات تولیدی این شرکت در صنایع مختلف از جمله صنایع پتروشیمی ، پالایش ، تصفیه آب و فاضلاب ، غذایی ، نساجی ، دارویی و غیره استفاده شده و کشور را از وارد کردن این فرآورده ها بی نیاز کرده است.

 

بی نیازی از واردات با تولید روغن های صنعتی و نظامی با دانش فنی داخلی

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری از یک شرکت توانمند در تولید شوینده و روان کننده پیشرفته صنایع هوایی، دریایی و نظامی دیدن کرد.

پاکیان کویر با تکیه بر متخصصان داخلی توانسته است بخش قابل توجهی از نیاز کشور به روان کننده ها از جمله روغن های هیدرولیک موتورجت، سلاح ها، صنایع توربین و تجهیزات آبی را با کیفیتی هم پای نمونه وارداتی، در داخل کشور بومی سازی کند.

 

بازدید از مرکز رشد واحدهای فناور سلامت

ستاری در ادامه این سفر، به مرکزرشد واحدهای فناور سلامت دانشگاه علوم پزشکی کاشان رفت و از دستاوردهای فناوران مستقر در این مرکز دیدن کرد.

24 واحد فناور در این مرکز رشد به ثبت رسیده است که تعداد 10 واحد در این مرکز استقرار دارد که در حوزها های گوناگون سلامت و پزشکی از جمله تولید کیت های دی‌ان‌ای، برنامه های کامپیوتری دیجیتال سلامت، تولید لامل و مولاژهای بافت‌شناسی، نرم افزارهای آموزشی و تجهیزات پزشکی فعال هستند

در حال حاضر 24 محصول مختلف توسط واحدهای فناور این مرکز رشد تولید شده است که 8 محصول موفق ثبت پتنت شده است و اکثریت این واحدها توسط اعضای هیات علمی دانشگاه ها و دانشجویان راه اندازی شده است.

 

سفر کاروان علم و فناوری با بازدید از واحدهای فناور دانشگاهی، بررسی ظرفیت های سرمایه گذاری فناورانه در حوزه صنعت فرش و بومی سازی تجهیزات و مشاین آلات صنعتی فرش بافی و نیز حضور در شورای اقتصاد مقاومتی شهرستان کاشان ادامه خواهد یافت.

پایان پیام/24

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم

تغییر اندازه فونت:

تغییر فاصله بین کلمات:

تغییر فاصله بین خطوط:

تغییر نوع موس:

تغییر فونت: