پلی میان دانش و صنعت کشاورزی
سالانه میلیاردها دلار برای واردات نهادههای کشاورزی و دامی هزینه میکنیم در حالیکه میتوان با اجرای طرحهای دانشبنیان این هزینهها را کاهش داد.
در ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، پروژههای مرتبط با نهالهای باغبانی، دام و طیور، کودهای زیستی و آفتکشها، زیستدریا و آبزیان، واکسن و بهداشت حوزه دام و طیور مورد حمایت قرار میگیرد. در هر یک از این حوزهها پروژههایی به ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارسال میشود که بعد از بررسیها و تائید، مورد حمایت قرار میگیرند تا به محصول تبدیل شوند.
طرحهای اولویتدار امنیت غذایی ستاد توسعه زیستفناوری در چند بخش تامین مواد اولیه دارویی و واکسن و انواع کیتهای تشخیصی خلاصه میشوند و تاکنون طرحهای زیادی در این حوزهها به ستاد آمده و مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت برخی از آنها به محصول تبدیل شدهاند.
تامین خوراک دام نیز یکی از اولویتهای ما در ستاد توسعه زیستفناوری است. جهاد کشاورزی از ستاد درخواست کرده است تا به این حوزه ورود کنیم و از شرکتهای فعال حوزه خوراک دام حمایتهای مادی و معنوی داشته باشیم. در این حوزه شرکتهایی هستند که میتوانند ۱۰۰ میلیون دلار از واردات کودهای شیمیایی به کشور جلوگیری کنند.
از این رو در صدد برآمدیم تا از شرکتهای این حوزه حمایت کنیم. کشور ما سالانه ۴.۳ میلیارد دلار برای واردات انواع خوراک دام و طیور هزینه میکند که بخش عمده آن شامل بیش از دو میلیارد دلار واردات ۹ میلیون تن ذرت، ۷۰۰ میلیون دلار انواع کنجاله و ۶۰۰ میلیون دلار جوی دامی است.
اگر ۱۰ درصد این میزان را بتوان با اجرای این طرحهای دانشبنیان جایگزین خوراک دام تامین کرد، میتوان انتظار داشت که واردات بخشی از نهادههای دامی در سال اول به ارزش حداقل ۳۰۰ میلیون دلار کاهش یابد و این شروعی برای پوشش بخش عمده این محصولات و تولید آن خواهد شد. در بخش کودها نیز پروژههایی به ستاد توسعه زیست فناوری آمدهاند و در حال اجرا هستند.
بخش عمده ای از کودهای شیمیایی فسفاته و پتاسه مورد استفاده در کشور وارداتی است. واردات این کودها سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون دلار برای کشور هزینه دارد. این در حالی است کودهای زیستی به طور میانگین میتوانند جایگزین ۳۰ تا ۵۰ درصد مصرف کودهای شیمیایی شوند. اگر بتوانیم کودهای زیستی را جایگزین کودهای شیمیایی کنیم، سود زیادی عاید کشور میشود و محیط زیست نیز کمتر آسیب میبیند.
*مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
Send to friends