با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی انجام شد؛
استخراج ماده اولیه مورد نیاز صنایع غذایی و دارویی از جلبکهای خلیج فارس
1700 کیلومتر سواحل جنوبی ایران که واجد گستره وسیعی از پوششهای جلبکی است، میتواند به عنوان یک پتانسیل توانمند در تولید انواع گونههای جلبکهای دریایی در نظر گرفته شود.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، استفاده از هيدروكلوئيدهاي دريايي به ميزان وسيع در صنايع مختلف داروسازي، غذايي و آرايشي-بهداشتي در حال افزايش است. اين افزايش روزافزون مصرف هيدروكلوئيدها سبب شده است كه كشورهاي مختلف درصدد تامين آن ها از منابع دريايي بومي باشند. بنابراین با توجه به وجود پهنه هاي وسيع آبي در جنوب ايران پژوهشگران کشور در دانشگاه تربیت مدرس طرحی با عنوان " جداسازي، تخليص، ويژگي هاي ساختاري و خواص ضد اكسيداني آلژينات و فوكوئيدان هاي زيست فعال جلبك قهوه اي Sargassum angustifolium" را با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی انجام دادند.
این پژوهش در نظر دارد تا با انتخاب جلبك قهوه اي S. angustifolium به دليل سهولت در دسترسي و فراواني زياد، اقدام به بررسي امكان استفاده از پلي ساكاريد هاي آلژينات و فوكوئيدان موجود در آن به منظور تجاري سازي کند. در اين راستا، پس از جمع آوري و آماده سازي جلبك ها از سواحل جنوبي كشور، روش هاي مختلف استخراج شامل آبي، اسيدي و آنزيمي (آلكالاز و سلولاز) به منظور دستيابي به هيدروكلوئيدهايي با بازده بيشتر، خلوص بالاتر و خواص فيزيكوشيميايي بهتر به كار می رود.
استخراج، تخليص و ويژگي هاي شيميايي آلژينات و فوكوئيدان زيست فعال تجاري با خواص ضد اكسيداني از جلبك S. angustifolium هدف از انجام این پژوهش است.
درباره ضرورت انجام آن نیز باید گفت، لزوم انجام پژوهش حاضر از چند منظر حائز اهمیت است. ابتدا آنکه، 1700 کیلومتر سواحل جنوبی ایران که واجد گستره وسیعی از پوشش های جلبکی است، می تواند به عنوان یک پتانسیل توانمند در تولید انواع گونه های جلبک های دریایی در نظر گرفته شود که این خود هم می تواند به مصرف مستقیم مردم از جلبک های دریایی منتهی شود و هم اینکه به عنوان ماده اولیه صنایع مختلف جهت استخراج ترکیبات گوناگون مد نظر قرار گیرد.
از سوی دیگر، واردات هیدروکلوئیدها به ویژه آلژینات جهت استفاده در صنایع مختلف غذایی و دارویی هر ساله منابع دلاری زیادی را صرف خرید از کارخانجات مختلف در جنوب شرق آسیا می کند که می توان با اختصاص بخشی از این بودجه اقدام به راه اندازی کارخانجات تولید آلژینات و دیگر هیدروکلوئیدهای دریایی کرد. جهت تحقق این مهم، بررسی ها نشان می دهد که یکی از گونه های مستعد از نظر فراوانی و سهولت در دسترسی جلبک قهوه ای S. angustifolium می باشد که تا کنون نیز هیدروکلوئیدهای موجود در آن مورد بررسی قرار نگرفته است. همچنین، آلژینات ها و فوکوئیدان های زیست فعال موجود در بازار واجد درجات خلوص مختلفی هستند که این خود مستقیما بر کیفیت و قیمت محصول تاثیر گذار است که این خود اهمیت انجام تحقیقات بیشتر بر روی روش های استحصال با کارایی بیشتر را دو چندان می کند.
با توجه به ضروریات بیان شده و در نظر گرفتن این امر که پژوهش های حوضه زیست فناوری در شمار اولویت های بند الف نقشه جامع علمی کشور در افق 1404 بوده و نتایج پژوهش های این بخش می تواند منجر به تولید محصولات دانش بنیان و تحقق سیاست های کلی علم و فناوری شود، بنابراین طرح حاضر قصد دارد نسبت به استخراج، شناسایی و معرفی منبع بومی آلژینات و فوکوئیدان با خلوص بالا و قابلیت ضد اکسیدانی از جلبک S. angustifolium سواحل خلیج فارس اقدام کند.
هیدروکلوئیدهای جلبکی می توانند به علت دارا بودن مزیت هایی نظیر سهولت دسترسی و فراوانی منبع، عدم وجود رنگ، بو و طعم، مصرف آسان و بدون پیچیدگی های تکنولوژیکی و نیز فقدان اثرات جانبی، به عنوان هیدروکلوئید و یا ترکیب زیست فعال به میزان وسیعی در صنایع مختلف غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرند. همچنین با توجه به اینکه موضوع پژوهش حاصل استحصال ترکیبات ضد اکسیدانی از یک منبع غذایی است، بنابراین ا نتایج بدست آمده هم می تواند مورد استفاده صنایع در جهت استحصال پلی ساکاریدها و هم در دسترس جامعه بمنظور استفاده مستقیم از جلبک های دریایی به صورت خوراکی واقع شود. در عین حال، پلی ساکاریدهای دریایی به دلیل دارا بودن ویژگی های ساختاری منحصر به فرد خود می توانند ویژگی های زیستی متفاوت و متنوعی را از خود بروز دهند. لذا، علاوه بر اینکه پلی ساکاریدهای تخلیص شده در این مطالعه در صورت واجد بودن، پتانسیل تبدیل شدن به یک ضد اکسیدان طبیعی را دارا هستند، همچنین می توانند به عنوان یک ترکیب زیست فعال با ساختار مشخص و خلوص بالا، ماده اولیه مطالعات آزمایشگاهی و بالینی در درمان بیماری های مختلف نیز قرار گیرند. در پایان، لازم به ذکر است که نتایج این مطالعه می تواند در مطالعات آموزشی، پژوهشی، زیست فناوری و تولیدی در مراکزی نظیر دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی، صنایع غذایی، شیمی و پلیمر، صنایع گیاهان دارویی، پژوهشکده های پلیمر، انستیتو تحقیقات صنایع غذایی کشور بکار گرفته شود.
انتهای پیام/25
Send to friends