فناوری رسوب زدایی جدار لولهها راهی به سوی ایجاد شهر سبز
فنآوری پیشرفته رسوبزدایی بهوسیله تجهیزات الکترونیکی، جدیدترین روش در جهان است که بر اساس خصوصیات جغرافیایی ایران، با حمایت ستاد بهینهسازی انرژی و محیط زیست معاونت علمی، بومیسازی و ثبت اختراعشده است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی، یکی از عوامل آلودگی آبوهوا در شهرهای بزرگ ، تشکیل رسوب آب در جدار لولهها لوازمخانگی و تاسیسات است . سالانه میلیونها لیتر اسید برای حل کردن رسوب در تاسیسات استفاده میشود سپس این حجم عظیم محلول اسیدی از طریق چاهها به منابع آبهای زیرزمینی مناطق شهری تزریق میشود و درنهایت آبی که در چرخه مصرف قرار دارند ، بهتدریج اسیدی و غیرقابلمصرف میشود. ازاینرو استفاده از فنآوری رسوبزدایی الکترونیکی در تاسیسات ساختمانها و صنایع، علاوه بر کاهش هزینههای نگهداری و مصرف انرژی گاز، برق و آب موجب افزایش بازدهی تولیدشده و کاهش استهلاک تجهیزات سالانه میلیاردها تومان صرفهجویی برای صنایع به دنبال دارد.
از سویی دیگر کاهش تبادل حرارت درتاسیسات و درنتیجه افزایش مصرف انرژی از دیگر پیامدهای رسوبزدایی در جدار لولهها است . بهطور مثال صدها هزار آبگرمکن ، دیگ بخار و تاسیسات حرارتی در شهرها در حدود 20 تا 50 درصد انرژی گاز بیشتر از حد نیاز مصرف میکنند و گازهای آلاینده آنها هوای شهرها را با همین نسبت آلودهتر میسازد.این میزان مصرف اضافی ناشی از رسوب آب در حدود روزانه 100 میلیون مترمکعب گاز در کشور است.
دستگاه رسوبزدایی الکترونیکی، با شکستن پیوندهای هیدروژنی آب، مولکولهای آن را آزاد میکند. مولکولهای آزاد بیشتر، خاصیت انحلالپذیری آب را افزایش میدهند. بدین ترتیب محلول فوق اشباع آب و کربنات کلسیم، به حالت " زیر اشباع " تبدیل شده و مانع از تشکیل بلورهای رسوبی میشوند.
امواج تولید شده توسط دستگاه، بی صدا و بی ضرر است و خواص فیزیکی و الکتریکی مولکولهای کلسیم را به نحو مطلوب تغییر میدهند. با تغییر ایجادشده، چسبندگی مولکولهای کلسیم به یکدیگر و به جدار لولهها از بین رفته و این مولکولها در آب به حالت معلق باقی میمانند.
درنتیجه علاوه بر اینکه دیگر بر روی جدار لولهها رسوب نمینشیند، با افزایش خاصیت انحلالپذیری آب، رسوبات قبلی نیز بهتدریج بهصورت "مولکول به مولکول" از جدار لولهها و مخازن آب برداشته و پاک میشوند.
همچنین، این روش با ایجاد میدان انرژی نوسانی با استفاده از امواج رادیویی کمبسامد و با شکل امواج مربعی که فرکانس آن بین 1500 تا 120،000 بار در ثانیه مولکولهای آب را به ارتعاش درمیآورد، ساختار بلوری و منظم کلسیم و منیزیم دچار تغییرات شده و " کلسیت " به "آراگونیت" تبدیل میشود.
میلیاردها دلار صرفهجویی ارزی با به کارگیری فنآوری رسوبزدایی رقم خورد
صفایی مدیرعامل و عضو هیئتعلمی شرکت دانشبنیان با اشاره به بهای بسیار گران فنآوری ضد رسوب الکترونیکی و تفاوتهای اقلیمی و همچنین میزان سختی بالای آب در کشور ، طی سالیان اخیر ، گفت: این فنآوری در حجم بسیار محدود وارد ایران شده است . وجود انرژی ارزان نیز از عواملی بود که مدیران و صاحبان تاسیسات را به استفاده از این فنآوری گران ترغیب نمیکرد . به همین منظور این تکنولوژی استراتژیک پس از سه سال مطالعه و پژوهش موفق به بومیسازی و ثبت اختراع دانش فنی سامانه ضد رسوب الکترونیکی با فنآوریهای تک شده است.
مجریان پروژه تحقیقاتی ادامه داد: این فنآوری علاوه بر مزیت نسبی بومی و کار آیی بالاتر نسبت به فنآوری کشورهای توسعهیافته ، ازنظر قیمت نیز در حدود یکبیستم بهای مشابه خارجی است و ضمن جلوگیری از خروج ارز از کشور ، به ایجاد اشتغال کمک کرده و میتواند سالانه میلیاردها دلار صرفهجویی در مصرف انرژی و هزینه استهلاک تاسیسات داشته باشد .
این فعال حوزه فناوری گفت: این طرح فناورانه تاکنون در بخشهای مختلفی همچون نیروگاهها، ساختمانهای مسکونی و تجاری، دانشگاهها و همچنین 29 فرودگاه در کشور به کار گرفتهشده است که در پی این اقدام در بخش ساختمانهای مسکونی و اداری در سطح شهر کاهش حداقلی 30 درصدی صرفهجویی انرژی را شاهد هستیم.
وی در پایان بابیان اینکه پیادهسازی این طرح در کشور 4 نقش اساسی در اقتصاد و صنعت کشور را به همراه دارد گفت: با پیادهسازی این فناوری در بخش ساختمانی ضمن افزایش راندمان تولید در صنعت میتوانیم تا 40 درصد در مصرف انرژی و آب صرفهجویی کنیم. از سوی دیگر با توجه به اینکه استفاده از اسیدفولیک و استفاده از نمک صد درصد به محیطزیست آسیب میرساند این فناوری با سیستم الکترونیک میتواند به کمک محیطزیست بیاید و بهینهسازی مصرف انرژی را فراهم آورد.
پایان پیام/32
Send to friends