فرآیند رگ‌زایی به کمک مهندسی بافت بهینه می‌شود

فرآیند رگ‌زایی به کمک مهندسی بافت بهینه می‌شود


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 35910
به‌تازگی تیمی از محققین چینی یک داربست منعطف جدید را تولید کرده‌اند که می‌تواند تغییر شکل برنامه‌ریزی‌شده از یک ساختار سلولی مسطح دو بعدی به یک شکل لوله‌ای سه بعدی مشخص را مقدور سازد

به‌تازگی تیمی از محققین چینی یک داربست منعطف جدید را تولید کرده‌اند که می‌تواند تغییر شکل برنامه‌ریزی‌شده از یک ساختار سلولی مسطح دو بعدی به یک شکل لوله‌ای سه بعدی مشخص را مقدور سازد و رگزایی سه بعدی گرافت های عروقی با قطر کوچک را مقدور می‌سازد.


به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، طبق آمار ارائه‌شده به‌وسیله سازمان بهداشت جهانی (WHO)، بیماری‌های قلبی عروقی دلیل اصلی مرگ‌ومیر در سراسر دنیا محسوب می‌شوند و سالانه بیش از 5/17 میلیون نفر به دلیل ابتلا به این بیماری‌ها می‌میرند.
پیوند به ای پس شریان کرونری (CABG) یکی از موثرترین رویکردها برای درمان بیماری‌های قلبی عروقی است. بااین‌حال، بیمارانی که این پیوند را دریافت می‌کنند هنوز هم در خطر بالای جراحی‌های پیوند و مشکلات ناشی از عدم تطابق قرار دارند. در سال‌های اخیر، مهندسی بافت و ساخت آنالوگ‌های عروقی دارای عملکرد برای درمان بیماری‌های قلبی عروقی بسیار امیدوارکننده نشان داده است.
بااین‌وجود، رگزایی های سه بعدی هنوز هم یک چالش بزرگ برای گرافت های عروقی مهندسی شده (TEVGs) به‌ویژه گرافت های با قطر کوچک (قطر کمتر از 5 میلی‌متر) که برای به ای پس شریان کرونری مناسب هستند، محسوب می‌شوند و عدم این رگزایی ها را می‌توان مشکل اولیه گرافت های عروقی مهندسی‌شده بعد از پیوند دانست.
برای حل مشکل رگزایی سه بعدی گرافت های عروقی مهندسی‌شده، محققین داربست جدیدی را طراحی و تولید کرده‌اند که شامل دو لایه است که یک پلیمر حافظه شکلی و یک غشای الکتروریسی شده را ترکیب می‌کند. با بکار گیری این ویژگی منحصر به فرد پلیمر، داربست می‌تواند در دمای فیزیولوژیک (37 درجه سانتیگراد) از یک شکل مسطح دو بعدی به شکل لوله‌ای سه بعدی مشخص درآید.
سلول‌های اندوتلیالی به صورت متراکم و یکدست روی غشای الکتروریسی شده داربست دو لایه مسطح کشت می‌شوند و در ادامه به‌صورت ساختار شبه عروقی لوله‌ای شکلی در می‌آیند که این موجب می‌شود سازماندهی فضایی سه بعدی سلول‌های اندوتلیالی داخل لومن داربست حاصل شود.
این مطالعه نشان می‌دهد که سلول‌های اندوتلیالی کشت شده سه بعدی روی داربست شکل‌پذیر می‌تواند برهمکنش‌های سلول- داربست و سلول-سلول زیست تقلیدی را ایجاد کند که به طور موثری تشکیل یک تک لایه اندوتلیالی متراکم و گرافت های عروقی مهندسی‌شده رگزایی شده سه بعدی را افزایش می‌دهند.
این مطالعه نه تنها روش جدیدی را برای ایجاد گرافت های عروقی مهندسی شده که رگزایی را مقدور می‌سازند، ارائه می‌دهد بلکه پتانسیل ایجاد یک مدل اندوتلیومی آزمایشگاهی را نیز برای غربالگری داروهای قلبی عروقی نشان می‌دهد. محققین امیدوارند که ترکیب مواد هوشمند و داربست‌های مهندسی بافت شده متداول بتواند زمینه را برای تولید بسیاری از اندام‌ها و بافت‌های موردنیاز در زمینه بالین فراهم کند.
در همین راستا ستاد توسعه فناوری‌های سلول‌های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به‌منظور رشد هرچه بیشتر سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی در ایران فعالیت دارد.
پایان پیام/29

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم