اصلاح الگوی مصرف راهی برای توسعه فناوری در کشور است

اصلاح الگوی مصرف راهی برای توسعه فناوری در کشور است


زمان مطالعه : 4 دقیقه
کد خبر : 44809
منابع طبیعی و مواد خام پیش نیاز توسعه زیرساخت ها از جمله توسعه فناوری ها است و با شناسایی این منابع و چگونگی کاربردی کردن آن توسعه فناوری ها شکل می گیرد.از جمله فناوری هایی که شناسایی منابع طبیعی در آن نقش مهمی داردفناوری لیزر،فوتونیک،مواد پیشرفته است.

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،از دیرباز تاکنون قابلیت انسان در برداشت مواد خام و به کارگیری آن در رفع نیازهای زندگی بوده و تکرار شده است .نام گذاری اعصارمختلف برحسب مواد مصرفی رایج انسان ها (حجر، مفرغ، آهن )، شکوفایی و یا سقوط تمدن‌هایی همچون مایا،رومیان و بین النهرین به دلیل دسترسی به مواد مختلف و تاریخ گسترده نزاع ها و جنگ ها بر سر مواد خام و مسیرهای دسترسی به آن ها از جمله شواهد این ادعا است.

با پیشرفت علوم و تسلط بیشتر انسان بر طبیعت، گستره مواد در دسترس بشر نیز تغییرات زیادی کرده است. مواد اولیه برای ابزارسازی از اقلام آماده و کاملا طبیعی همچون سنگ، چوب و استخوان به گستره وسیعی از مواد مهندسی شامل آلیاژهای پیچیده، سرامیک‌ها، پلیمرها و کامپوزیت‌ها و حتی مواد کاملا مصنوعی تغییر یافته است.

تا پیش از انقلاب صنعتی، مشکلات استخراج مواد اولیه (ازجمله منابع معدنی، سوخت و زیست‌توده‌ها) از ذخایر طبیعی، افزایش برداشت را با مشکل مواجه می کرده است. توجه به مفاهیمی همچون قناعت و صرفه جویی و رواج استفاده‌ مجدد ، بازیابی و بازیافت مواد و ابزارها در فرهنگ‌های مختلف، ناشی از مشکلات دسترسی و یا هزینه بالای جایگزینی محصولات بوده است.

 در دو قرن اخیر،کاهش هزینه مواد اولیه باعث استفاده بیشتر و سریع‌تر از ذخایر طبیعی شده است؛ به‌نحوی‌که  میزان استخراج مواد خام از کمتر از 10 میلیارد تن در سال، در ابتدای قرن بیستم، تا بیش از 70 میلیارد تن در سال 2010 افزایش داشته است. این حجم از مصرف مواد و انرژی منجر به ایجاد مشکلات زیادی همچون تغییرات آب‌وهوايي به‌دلیل ورود گازهای گلخانه‌ای ، اسیدی شدن خاک به‌دلیل ورود اکسید‌های نیتروژن و گوگرد، غنی شدن آب از منابع غذایی، از بین رفتن گونه‌های زیستی، فرسایش خاک، افزایش غیرقابل‌کنترل زباله‌های صنعتی و خانگی، احتمال کمبود دسترسی به منابع طبیعی در آینده و ورود انواع سموم به اكوسیستم شده است.

100میلیارد تن مصرف کل مواد خام جهان تا سال 2030

با وجود نگرانی از روند مصرف منابع از دهه 70 میلادی، همچنان توافقی برای نحوه مدیریت منابع وجود ندارد و پیش‌بینی‌ها بر اساس رویه جاری تصویری نامطلوب از آینده را توصیف می‌کند. بر اساس پیش‌بینی‌های موسسه تحقیقات علمی و صنعتی استرالیا، تا سال 2030 و رشد سریع کشورهایی همچون هند، چین و برزیل، تقریبا 3 میلیارد نفر به جمعیت طبقه متوسط جهان اضافه و تقاضا برای فولاد و سیمان افزایشی 80 درصدی خواهد داشت. مصرف کل مواد خام جهان به 100 میلیارد تن سالیانه خواهد رسید و قیمت غذا، انرژی، مواد اولیه و آب افزایش و هزینه استخراج نفت و فلزات تا دو برابر بیشتر خواهد شد و 75 درصد پس انداز  افراد در این سال برای مسکن، حمل و نقل، انرژی و تغذیه صرف خواهد شد.

بازیافت ناکافی بسیاری از فلزات و نیاز به سرمایه‌گذاری قابل توجه برای تامین مواد، از جمله مشکلات دیگر پیش‌بینی شده است. برای مشخص شدن تأثیر افزایش سطح مصرف و انتظارات در این کشورها، محاسبات سال 2010 نشان داده که در صورتی که چین تراکم خودرو و مصرف مواد غذایی ایالات متحده را داشته باشد، میزان کل تولید جهانی نفت نیز پاسخگوی چنین تقاضایی نخواهد بود.

در همین حال اين اثرات جانبي زیانبار در كشورهايي با اقتصاد متكي بر منابع خام از شدت بيشتري برخوردار است. ایران،کشوری با اقتصاد استخراجی و از تولیدکنندگان مهم مواد خام در جهان است. ایران در بین 10 کشور اول تولیدکننده‌ نفت خام،5کشور اول تولیدکننده‌ گاز طبیعی،10 کشور اول تولیدکننده‌ سیمان، سنگ‌آهن و مولیبدن،20 کشور اول تولیدکننده‌ فولاد، سرب، آمونیا، مس، فلدسپار، فروکروم، کائولن، روی و پشم جای دارد.

این در حالی است که بر اساس ارزش ذخایر معدنی (با احتساب نفت و گاز)،ایران درمجموع در رده‌ پنجم جهاني كشورهاي برخوردار از منابع طبيعي قرار دارد.

علاوه بر میزان ذخائر، میزان تکیه کشورها بر منابع طبیعی برای تولید ثروت نیز متفاوت است. در ارزیابی بانک جهانی، بیشتر کشورهای توسعه یافته مقادیر بسیار کمی از درصد از تولیدات خود را از برداشت از منابع طبیعی تولید می‌کنند.

 

منابع طبیعی کشور و کسب سهم قابل توجهی از تولید ناخالص داخلی

سهم بزرگی از تولید ناخالص داخلی ایران به منابع طبیعی وابسته است. در کنار این، میزان برداشت از منابع معدنی کشور در حال حاضر تقریبا یک چهارم میزان متعارف در جهان است (برداشت 0.27 از ذخایر معدنی ایران در مقابل 1 درصد جهانی) نشان می دهد که میزان برداشت معادن در کشور جای توسعه بسیار زیادی دارد.

در سال‌های اخیر بحران‌های زیست‌محیطی از قبیل آلودگی شدید هوا در شهرهای صنعتی، خشک شدن دریاچه‌ها، بیابان‌زایی،تولید بیش‌ازحد زباله، گردوغبار شدید،خطر انقراض گونه‌های زیستی مشکلات عدیده‌ای را در ایران به وجود آورده است. بسیاری از این بحران‌ها با الگوی تولید و مصرف مواد ارتباط دارند.

با اين‌حال، علي‌رغم اتكاي اقتصاد ایران بر تولید و صادرات مواد خام، تاکنون بررسی جامعي درخصوص الگوی جريان مواد در سطح ملي و مقايسه آن با ساير كشورها انجام نشده است.

با توجه به سیاستگذاری های انجام شده باید زیرساخت های موجود بررسی شود،در همین راستا ستاد توسعه فناوری‌های فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت معاونت علمی سعی دارد تا با امکان سنجی و شناسایی منابع طبیعی در کشور به سمت توسعه فناوری های مرتبط با این حوزه و کاربردی شدن آن گام بردارد.

پایان پیام /26

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم