رونمایی و گشایش درهای تازه برای نوآوران و کار‌آفرینان
نگاهی به برجسته‌ترین رخ‌دادهای فناورانه سال 97 با حضور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری؛

رونمایی و گشایش درهای تازه برای نوآوران و کار‌آفرینان


زمان مطالعه : 10 دقیقه
کد خبر : 43152
در سالی که پشت گذاشتیم، رخ‌دادهای اثرگذار و مهمی در حوزه دانش‌ و فناوری رنگ واقعیت گرفت؛ رخ‌دادهایی که هرکدام تکه‌ای از پازل زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری را کامل کرد.

 

در سالی که پشت گذاشتیم، رخ‌دادهای اثرگذار و مهمی در حوزه دانش‌ و فناوری رنگ واقعیت گرفت؛ رخ‌دادهایی که هرکدام تکه‌ای از پازل زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری را کامل کرد.

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، 97، سالی اگرچه پر فراز و نشیب در ابعاد بین‌المللی و اقتصادی، اما خوش یمن و موفق برای زیست‌بوم کارآفرینی و نوآوری بود. با ادامه یافتن راهی که از ابتدای دولت یازدهم آغاز شد و به رونق گرفتن کسب و کارهای دانش‌بنیان و استارتاپ‌ها رسید، جامعه بیش از هر زمان دیگری طعم شیرین این کسب و کارها را چشید. فرهنگ اقتصاد دانش‌بنیان همه‌گیر شد و سخن از این زیست‌بوم مردمی‌تر شد.

گشایش و آغاز به‌کار مراکزی که قرار است محملی باشند برای بلوغ نطفه‌های نوآوری، هدایت ایده‌های نوآورانه یا خودکفایی در توید محصولات دانش‌بنیان، امسال نیز توسط معاونت علمی و فناوری پرشتاب‌تر از قبل دنبال شد.

 

توانمندی در  تولید «شمش نیکل»

کاتالیست های مورد نیاز در صنعت نفت تا پیش از این از شرکت ‌های اروپایی وارد می شد. همین موضوع نیاز کشور به تولید کاتالیست‌های بومی را بیش از گذشته با دغدغه‌هایی همراه کرده بود.

این نیاز فناوران کشور را به بومی ساختن خط تولید شمش خالص نیکل رهنمون کرد و در نهایت خط تولید شمش نیکل با حضور معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری 20 اردیبهشت‌ماه افتتاح شد.

نیکل یکی از فلزات پراهمیت برای تولید کاتالیست ها در کشور محسوب می شود. با فناوری بکاربرده شده در این خط تولید  با استفاده از فناوری بازیافت، شمش خالص نیکل از کاتالیست های مستعمل و از کار افتاده تولید و در کاتالیست‌های جدید مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شمش نیکل از محصولات مهم در تولید کاتالیست در صنایع کشور است که با تولید آن گام بلندی در خودکفایی و صرفه جویی ارزی برای تولید کاتالیست های مورد نیاز صنعت نفت و سایر صنایع کشور برداشته شد. کارخانه خوارزمی بخش مهمی از کاتالیست های مورد نیاز در چند واحد پتروشیمی از جمله پتروشیمی  کرمانشاه، خوزستان و صنایع فولاد را تامین می کند.

تولید گروه کاتالیست های بیس متال در کشور بالای 200 میلیون دلار صرفه جویی ارزی برای کشور را به همراه دارد.افتتاح این خط تولید، دو میلیون و پانصدهزار دلار صرفه جویی ارزی برای برای این کارخانه و کشور بدنبال دارد. ظرفیت تولید نیکل و مشتقات آن در کارخانه خارزمی بالغ بر 7 تن در ماه است. ظرفیت این کارخانه در تولید نانوکاتالیست های کشور 3000 تن در سال خواهد بود.

 

صنایع نرم و فرهنگی صاحب پارک علم و فناوری شد

شنبه ۲۲ اردیبهشت ماه، نخستین پارک ملی علوم و فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاد دانشگاهی با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری افتتاح شد.

این پارک نخستین پارک علم و فناوری در حوزه علوم انسانی، فرهنگ و هنر است که با همکاری دانشگاه علم و فرهنگ و جهاددانشگاهی به منظور تبدیل ایده‌های نو در حوزه‌هایی همچون صنایع دستی، گردشگری، رسانه‌های تصویری و علوم انسانی به محصول و فناوری‌های نوین، در کشور شروع به کار کرده است.

 

افتتاح «نصیر» و یاری‌رسیدن به نوآوران دانشگاهی

واپسین‌روزهای روز خردادماه گرم 97، مرکز نوآوری «نصیر» با حضور معاون علمی و فناوري رئيس جمهوری در دانشكده مهندسي مكانيك، صنايع و مواد افتتاح شد.

نخستین روزهای سال ۹۶ به همت مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه و با حمایت معاونت علمی و فناوري رياست جمهوري، برنامه مرکز نوآوري کليد خورد. فاز نخست مرکز نوآوري در دانشكده مكانيك راه اندازي شد.

این مرکز مجموعه ای شامل شرکتهای دانش بنیان و فناور، تيم‌هاي کارآفرين دانشجويي، شتابدهنده ها و مربيان و مشاوران استارتاپي است. حضور و تجمع اين گروه ها کنار همديگر به هم افزايي و كمك به خلق ارزش افزوده آنها منجر مي شود. در حال حاضر ۷ شركت فناور داريك، آرتينه صنعت، انرژي سبز، فراصوت پارسيان، ره بين صنعت، سامانه ايده نفيس و رازق در مركز نوآوري فعاليت مي كنند. همچنين مركز داراي فضاي كار اشتراكي با ظرفيت استقرار ۱۴ تيم دانشجويي است كه در قالب هسته‌هاي استارتاپي  پذيرش مي شوند.

 

«شریف» به ایستگاه نوآوری رسید

28 مردادماه سال جاری نخستین فاز کارخانه نوآوری بخش خصوصی (نوآوری شریف) به دست معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری افتتاح شد.

با راه‌اندازی تمامی فازهای ایستگاه‌ نوآوری شریف، ۴۰ هزار مترمربع فضا محلی برای استقرار استارتاپ‌هایی می‌شود که در حوزه‌های نانوفناوری، زیست‌فناوری، آب، انرژی و محیط‌زیست، خدمات شهری، حمل‌ونقل، سلامت و فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت می‌کند.

 ۳۰ تیم در این مجموعه استقرار یافته‌اند و بیش‌ترین استارت‌آپ‌های ایستگاه نوآوری شریف در حوزه آب و انرژی است. اغلب فعالان این ایستگاه، فارغ‌التحصیل مقطع کارشناسی ارشد و دکترا و در رده سنی ۲۵ تا ۳۵ سال هستند.

ایستگاه نوآوری شریف در حوزه‌های حمل و نقل، فناوری اطلاعات و ارتباطات،‌ نانو و زیست‌فناوری، آب، انرژی و محیط‌زیست و سلامت و خدمات فعالیت می‌کند و تا دو ماه آینده فاز دوم این ایستگاه در حوزه سلامت و با کمک وزارت بهداشت و فاز سوم آن با هماهنگی صدا و سیما در حوزه رسانه افتتاح می‌شود. در حال حاضر سی تیم در این مجموعه مستقر هستند که از نظر نمودار آماری بیشترین تعداد استارت‌آپ در حوزه آب و انرژی و محیط‌زیست و پس‌از آن در فناوری اطلاعات و ارتباطات است و عمده شاغلین این ایستگاه دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکتری هستند.

 

رونمایی سامانه آتش نشانی هوایی پیشرفته سنگین

هفتمین روز از هفتمین ماه سال 1397 و همزمان با روز آتش‌نشان، متخصصان سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع از دستاورد جدید خود برای مقابله با آتش سوزی‌های گسترده با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری و امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و رونمایی کردند.

هواپیمای آتش‌نشان هسا، مجهز به سامانه پیشرفته پاشش تحت فشار است . تا پیش از این، فناوری طراحی و ساخت این سامانه در انحصار آمریکا بوده است و با انجام موفقیت‌آمیز پروژه آتش‌نشان هوایی، ایران نیز به عنوان دومین کشور صاحب این فناوری محسوب می‌شود که قادر است این سامانه را برای هواپیماها بازطراحی کند.

 

رونمایی از تازه‌ترین دانش‌بنیان‌های حوزه تجهیزات آزمایشگاهی

سوم دی‌ماه و در مراسم افتتاحیه ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد ازمایشگاهی ساخت ایران با حضور معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری و وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، از ۶ محصول جدید که برای نخستین بار در حوزه تجهیزات آزمایشگاهی و دانش بنیان تولید شده است رونمایی شد.

سامانه جراحی رباتیک سینا، میکرو سی تی پیش بالینی، میز تشریح مجازی، دستگاه اسکنر کروماتو گرافی لایه نازک پرتویی، تیپ میکروسکوپ نیروی اتمی و کاپی ویزن محصولاتی بود که در این مراسم برای نخستین بار به نمایش درآمد.

 

در ادامه سورنا ستاری همراه وزیر دفاع با حضور در سالن ۲۷ از غرفه مواد و قطعات متعلق به وزارت دفاع بازدید کرد پس از آن نیز برای بازدید از محصولات فناورانه به سالن خلیج فارس نمایشگاه رفت و از دستاوردهای محققان در این بخش دیدن کرد. در این سالن نیز محصول میکرو سی‌تی و دو محصول دانش‌بنیان آزمایشگاهی دیگر رونمایی شد.

 

نوآوری به سرعت «نیترو»

عصر سرد 5 دی‌ماه 97، معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ۵ دی‌ماه به دانشگاه علم و صنعت رفت تا در گرماگرم حضور دانشجوهای خلاق و کارآفرین، مرکز نوآوری این دانشگاه را افتتاح کند.

باشگاه نوآوری نیترو، با همکاری دانشگاه علم و صنعت ایران و هلدینگ معنا، در یک بازه زمانی ۵ماهه ایجاد شد تا دانشجویان علم و صنعت و دیگر دانشگاهی‌ها را برای رشد ایده‌های نوآورانه‌شان همراهی کند.

در این باشگاه علاوه بر ایده‌های صنعتی، ایده‌های دیگر حوزه‌ها نیز حمایت می‌شود. این مرکز ارائه تمامی حمایت‌ها از مرحله ایده تا رسیدن به قله تجاری‌سازی در این مرکز به دانشگاهیان از دانشجویان تا اساتید را هدف کار خود قرار داده است.

باشگاه نوآوری نیترو به گفته گردانندگانش، بنیان نهاده شده است تا دانشگاه‌ علم و صنعت را به عنوان یکی از قطب‌های علمی و صنعتی کشور و نمونه‌های دانشگاه نسل سوم یا کارآفرین هدایت کند.

 

40سال توانمندی فناورانه کشور رونمایی شد

معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری که 18 بهمن‌ماه و در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی برای بازدید از نمایشگاه دستاوردهای علمی و فناوری انقلاب اسلامی به باغ‌موزه دفاع مقدس رفته بود، از کتاب «40 سال فناوری و نوآوری کشور» و همچنین فیلم "گامهای روشنایی" با موضوع دستاوردهای علمی چهل ساله انقلاب اسلامی رونمایی کرد.

این کتاب به همت ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به بازار کتاب کشور آمده است.

کتاب «40 سال فناوری و نوآوری کشور»، نگاهی ویژه به چهار دهه توسعه علم، فناوری و نوآوری در ایران اسلامی دارد و توسط نشر دانش بنیان فناور منتشر شده است.

با توجه به این‌که توسعه علمی و فناورانه در این سال ها اولویت همیشگی کشور بود و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز بارها تاکید کرده اند که شتاب حرکت علمی کشور نباید کاهش یابد یا متوقف شود، روندی صعودی در حوزه دانش‌بنیان و فناورانه ایجاد شد که روند آن به طور مفصل در این کتاب بیان شده است.

 

«من» جایی برای «شناخت و «مغز»

واپسین روزهای سال 97 و هشتمین روز اسفندماه، «پردیس مغز من» با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری افتتاح شد.

مرکزی که به همت ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی و با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری راه اندازی شد تا شاهد ارتقای اگاهی ها نسبت به مغز باشیم.

در مراسم افتتاح این مرکز کمال خرازی مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در حوزه علوم شناختی، منصور غلامی وزیر علوم و جمعی از مسئولان و فعالان حوزه شناختی نیز حضور داشتند.

گشایش این مرکز گامی برای افزایش دانش عمومی و آگاهی نسبت به مغز است. پردیس مغز من با وجود بخش های مختلف خود و به کار گیری تجهیزات پیشرفته اموزش عملی از ساختار مغز و عملکرد آن در اختیار مخاطبان خود قرار می دهد. هر جای این مرکز با تصویری از مغز و توضیحاتی از آن تزیین شده است. البته ماکت سفید رنگ بزرگ مغز در وسط آن توجه هر بیننده ای را جلب می کند. در این مرکز مسئولیت های هر بخش مغز توسط دستگاه ها عملی آموزش داده می شود.

 

افتتاح خط تولید کمان12

نهمین روز اسفندماه سال 97، با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و امیر خلبان عزیز نصیرزاده فرمانده نیروی هوایی ارتش، نخستین مرکز عمردهی سازه‌های هوایی با فناوری لیزری LSP و خط تولید پهپاد کمان-12 در جهاد خودکفایی نیروی هوایی ارتش افتتاح شد.

پهپاد کمان-12 با برد هزار کیلومتر قابلیت انجام عملیات رزمی با موشک‌های نقطه زن و همچنین جنگ الکترونیک و شناسایی را دارد. برد موشک اخگر که بر روی پهپاد نصب می‌شود، 30 کیلومتر است.

این پهپاد از طریق ایستگاه‌های زمینی هدایت می‌شود و به صورت خودکار نیز توان عملیات دارد.

عمردهی LSP نیز یکی از روش‌ها با فناوری بالا و در لبه فناوری علوم و تکنولوژی لیزر است که نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با حمایت معاونت فناوری ریاست جمهوری و تعدادی از شرکت‌های دانش بنیان به این فناوری دست پیدا کرده است.

ستاری همچنین از مراحل نهایی طراحی و ساخت شبیه‌ساز هواپیمای پهن پیکر ایلیوشین بازدید کرد.

پایان پیام/24

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم