محصولات کشاورزی به تنش شوری و خشکی مقاوم شدند

محصولات کشاورزی به تنش شوری و خشکی مقاوم شدند


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 46161
محققان موسسه تحقیقات خاک و آب پروژه‌ای تحقیقاتی انجام دادند که موفق به ارائه راهکاری برای مقاوم سازی گیاهان به شرایط سخت همچون شوری و خشکی شدند.

 

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با تمام وجود برای بقاء تلاش می کند. خاک شور است و هوا گرم. آب نیز به میزان کافی در دسترس نیست اما با این وجود هنوز زنده است. تا چشم کار می کند خشکی می بینی اما این تلاش و سبزی امید را زنده نگه می دارد.

تنش رطوبتی و تنش شوری از عوامل مهم کاهش رشد گیاهان است. شوری زیاد موجود در منابع آب و خاک، واقع شدن ایران در مناطق خشک و نیمه خشک و خشکسالی های مکرر سال های اخیر ضرورت ارائه راهکارهای مختلف برای تولید محصولات کشاورزی دراین شرایط تنشی را روشن می کند.

در این راستا محققان در موسسه تحقیقات خاک و آب با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با انجام پژوهش های نوین براي افزايش عملکرد محصولات کشاورزی تحت این شرايط تنشی، به موفقیت های زیادی رسیدند.

 

در این پژوهش از پتانسیل موجود در باکتری های ریزوسفری اراضی متأثر از شوری و خشکی برای مقابله با شرایط تنشی استفاده شد. باکتری های ریزوسفری به ويژه انواع موجود در شرایط خاک های شور و خشک پتانسیل لازم برای تهیه مایه تلقیح جهت  مقابله با این شرایط تنشی و تولید محصول را دارد.

از مجموع 18 میلیون هکتار اراضی قابل کشت ایران حدود 8.6 میلیون هکتار آنها مبتلا به درجات مختلف شوری هستند بنابراین محدوديت شوری در منابع خاک و آب از جمله شرایط تنشی مهم حاکم  بر کشاورزی ایران محسوب می شود. تنش بسیار مهم دیگر، تنش رطوبتی و خشکی است. ایران در مناطق خشک و نیمه خشک جهان واقع شده همچنین چند سال متوالی است که ایران با پدیده خشکسالی و کمبود نزولات جوی نیز مواجه شده است. افزایش دمای هوا نیز مشکلات را مضاعف کرده است. خشکسالی در حوزه کشاورزی بیشترین تاثیر را دارد زیرا بیش از 90 درصد آب مصرفی در ایران در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. از طرف دیگر در زمين های زير کشت ديم بارندگي ساليانه برای رشد بهينه محصول کفايت نمی کند. بنابراین در بيشتر موارد، گياه با تنش خشکي روبه رو است.

 

با انجام این طرح محققان موفق به شناسایی باکتری های ریزوسفری شدند تا با ارائه مایه تلقیح مناسب برای مناطق خشک و خاک های شور به منظور مقاوم سازی گیاهان کشاورزی به تنش های خشکی و شوری استفاده شود. باکتری های ریزوسفری گروهی از میکروارگانیسم های موجود در خاک هستند که محرک رشد گیاه محسوب می شوند.

پایان پیام/25

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم