دهقانی در رویداد ملی صنعت دانشبنیان تاکید کرد:
ضرورت تخصیص بازارهای بزرگ وزارتخانهها و دستگاهها به شرکتهای دانشبنیان
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، نخستین رویداد ملی «صنعت دانشبنیان» با حضور روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت، زلفیگل, وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با همراهی جمعی از فعالان حوزه صنعت و اقتصاد دانشبنیان برگزار شد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری طی سخنانی در این مراسم با تأکید بر این که دوره کنونی عصر نقش آفرینی گسترده دانشبنیانها در عرصههای گوناگون زندگی مردم است، ادامه داد: بیش از سه دهه از تاکید جدی عالیرتبهترین مقام کشور مبنی بر ضرورت و اهمیت تسلط و حکمرانی علم و فناوری بر شئونات زندگی جامعه میگذرد. سیاست اقتدار کشور بر مبنای سلطه علم بیش از سه دهه است که توسط رهبر معظم انقلاب به طور مستمر، مکرر و جدی مطرح میشود و و فکر نمیکنم هیچ گفتمانی جدی تر از این به طور مستمر و مجدانه پیگیری شده و مورد عنایت ایشان باشد.
دهقانی با اشاره به سیر تطور و تکامل گفتمان دانشبنیان در کشور عنوان کرد: در دهه ۱۳۸۰ بحث گفتمان علم به طور جدی مطرح شد و مباحثات نظری و اندیشهای و سیاستی، پیرامون نقش دانش و جایگاه نهادهای علمی به ویژه در دانشگاه ها به طور جدی شکل گرفت، به طوریکه دانشگاهها محل طرح بحث در این باب بود. دوره دوم اقتصاد دانشبنیان اما ابتدا در دهه ۱۳۹۰ و با تصویب قانون حمایت از مؤسسات دانشبنیان آغاز شد. این دوره را میتوان دوره آغاز حرکت جریان دانش بنیان دانست و تصویب قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، ماحصل دوره قبلی و تعریف مبانی و زیرساخت های نظری حمایت از جریان علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان بود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با اشاره به شکل گیری جریان سوم توسعه اقتصاد دانشبنیان در کشور با توسعه و رونق زیرساختهای فیزیکی و ترویج این گفتمان، گفت: در اثر رشد و توسعه زیرساختهای عینی و فیزیکی اقتصاد دانشبنیان مانند پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و نوآوری، شتابدهنده ها و کارخانههای نوآوری جریان شرکت های دانش بنیان به جریانی پویا و قوام یافته تبدیل می شود به طوریکه از ۵۵ شرکت دانش بنیان در سال ۸۹، امروز به ۹ هزار و ۱۰۰ شرکت دانش بنیان رسیده ایم.
دهقانی ادامه داد: رشد کمی و تراکم بسیار خوب شرکتهای دانش بنیان و سایر زیرساختهای توسعه فناوری از جمله مراکز رشد و نوآوری، پارک های علم و فناوری، کارخانههای نوآوری، مراکز هم آفرینی و آزمایشگاه ها با تصویب قانون مترقی و کارآمد جهش تولید دانشبنیان، اکنون نویدبخش این موضوع است که عرصه علم، فناوری و شرکتهای دانشبنیان، اکنون میتواند نقشی اثربخش و راهبردی در عرصه زندگی مردم جامعه با ورودش به عرصه اقتصاد ایفا کند؛ اقتصاد به عنوان مهمترین رکن معیشت و ادامه حرکت جامعه، اکنون میدان و عرصه نقش آفرینی شرکتهای دانشبنیان است و صنعت، بستر و شاهراه اصلی برای این نقش آفرینی و حضور شرکتهای دانشبنیان در اقتصاد و زندگی مردم است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری بیان کرد: با چشم اندازهای روشنی که در قانون جهش تولید ترسیم شده، فرصت های بیبدیل و کم نظیری که در سطح جهانی نیز الگو به شمار میروند، زمینه را برای حضور شرکتهای دانشبنیان فراهم کرده و با این سطح خوب از هماهنگی بین ارکان سیاستگذار و اجرایی کشور مبتنی بر گفتمان اقتصاد دانشبنیان، تحقق اقتصاد دانشبنیان به شکلی چشمگیر و در متن زندگی جامعه مورد انتظار است.
دهقانی با بیان اینکه از مهمترین اولویتها و راهبردهای معاونت علمی نقش آفرین کردن اقتصاد دانش بنیان به طور مستقیم در زندگی مردم و هماهنگ کردن سایر دستگاهها برای تحقق این مهم است، ادامه داد: امروز اقتصاد دانشبنیان به حدی از قوامیافتگی و بلوغ رسیده است که باید مردم در حمل و نقل، غذا، سلامت و سایر عرصههای زندگی خود تاثیر اقتصاد دانشبنیان را مشاهده کنند. انتظار داریم نقش دانش، فناوری و نوآوری در میزان اشتغال، ارزش افزوده و ارتقای سطح زندگی جامعه به روشنی و وضوح احساس شود.
وی با اشاره به فراهم بودن مقدمات و زیرساخت های لازم برای تحقق نقش آفرینی اقتصاد دانشبنیان در زندگی جامعه از جمله بیش از ۹ هزار شرکت دانشبنیان، به مثابه یک جرم بحرانی برای آغاز این حرکت افزود: رکن دوم لازم برای تحقق این امر را میتوان وجود زیرساختهای فیزیکی و امکانات سختافزاری دانست که به خوبی فراهم شده است.
وی افزود: رکن سوم شامل زیرساخت های نظری و قانونی نیز از کمیت و کیفیت بسیار خوبی برخوردار هستند و قانون جهش تولید دانش بنیان به عنوان یک نقطه اتکای مستحکم قانونی در اختیار این زیستبوم برای نیل به هدف تحقق اقتصاد دانشبنیان است؛ اما چهارمین و مهمترین رکن را که باید به آن دست پیدا کنیم، ایجاد و تخصیص بازارهای بزرگ به شرکت های دانش بنیان است که معاونت علمی ریاست جمهوری، عزم خود را بر تحقق این مهم و با همکاری دیگر دستگاهها بنا نهاده است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری با اشاره به ضرورت تخصیص بازارهای بزرگ وزارتخانهها و دستگاهها از جمله وزارت صمت به شرکتهای دانشبنیان، افزود: اگر وزارتخانهها و دستگاه ها پای کار در اختیار قرار دادن بازار به این شرکت های دانش بنیان باشند، می توانیم شاهد تحقق اقتصاد دانش بنیان باشیم و با تعاملات مختلف با دستگاه ها تلاش می کنیم این بازار را در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار دهیم.
دهقانی تصریح کرد: خوشبختانه در وزارت صمت، این رویکرد وجود دارد و با حضور یک وزیر باورمند و آشنا به حوزه دانشبنیان و از جنس این اقتصاد، امیدها نسبت به تحقق بازار این شرکتها برای اقتصاد دانش بنیان روشن و در دسترس است. خوشبختانه امروز وزارت صمت همراه و همپای شرکتهای دانشبنیان است و صنایع ما نیز ناظر به این رویکرد، راه حل دغدغه ها و مساله هایشان را در حوزه دانش بنیان جست و جو میکنند.
وی با تاکید بر این که سرمایهگذاری در هیچ حوزه دیگری مشابه اقتصاد دانشبنیان، ارزش افزوده، سود چند صددرصدی و ایجاد اشتغال چندین برابری را به ارمغان نمیآورد، افزود: امروز مسیر
پیوند میان نیازهای بزرگ و راهبردی صنایع به نوآوری و راهکارهای اثربخش شرکتهای دانشبنیان فراهم شده و تلاشهای معاونت علمی نیز در راستای ایجاد همین پل ارتباطی و ایجاد هم افزایی است.
دهقانی، تعریف بسته پیشران دانشبنیان شامل امتیازات ویژه برای فعالان این زیستبوم را گامی در راستای تسهیل ارتباط صنایع و شرکتهای دانشبنیان و توسعه بازار این شرکتها دانست و افزود: امروز بسته پیشران شرکتهای دانشبنیان با همکاری معاونت علمی، سه وزارتخانه صمت، علوم و اقتصاد و صندوق نوآوری و شکوفایی، زمینه را برای تسهیل مسیر حرکت شرکتهای دانشبنیان و تسهیل سرمایه گذاری، تامین سرمایه و تخصیص بازار به این شرکتها فراهم میکند.
دهقانی با اشاره به انعقاد قراردادها و موافقتنامههای مشخص و اجرایی برای تحقق بخشیدن به راهبرد تخصیص بازار به شرکتهای دانشبنیان گفت: در قالب همین همایش، موافقتنامهها و قراراداهایی با اهداف مشخص، ارقام دقیق و شفاف در مجموع به ارزش بازار حداقل ۱۵ هزار میلیارد تومان، در قالب چندین قرارداد با طرفهای عرضه و تقاضای صنعت با مشارکت صنعت بهره بردار و محوریت معاونت علمی به امضا میرسد که یکی از مهمترین آنها، قرارداد دامپ تراک به عنوان یکی از محصولات راهبردی و حائز اهمیت در صنعت است.
وی ادامه داد: ایجاد کنسرسیومهایی از حوزه کشاورزی، سلامت و دیگر حوزه ها مورد انتظار است و امید داریم صنعت ما مولد و محرک بازار باشد. از سوی دیگر باید زمینه ای ایجاد کنیم که تاسیس شرکت های دانش بنیان جدید و نوپا، برای یک فرد دانشگاهی و نخبه، جذاب باشد و در قالب این شرکت ها ضمن آن که هویت اقتصادیاش را پیدا میکند به حل مسائل کشور بپردازند.
Send to friends