دهقانی خبر داد
تحول در نظام کارگزاری و ارزیابی دانشبنیانها
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور در نشست خبری شرکتهای دانش بنیان غزال با اشاره به رویکرد این معاونت برای توسعه و رشد شرکتهای دانشبنیان در ابعاد جهانی گفت: سیاستی که به طور جدی در معاونت علمی دنبال می کنیم این است که اقتصاد دانشبنیان کشور از نظر ابعادی به اندازههای قابل مقایسه با استانداردهای جهانی برسد. رشد ابعادی یعنی هدفگذاری میکنیم که ایران اسلامی بتواند ظرف هفت سال آینده یکی از 10 کشور برتر دنیا در حوزه هوش مصنوعی باشد. در این هدفگذاری منظورمان رشد متناسب با ابعاد و بوم کشور است و اگر بخواهیم بر مبنای معیارهای فعلی مقایسه کنیم یک کشور با جمعیتی حدود یکصد میلیون نفر و تولید ناخالص داخلی متناسب با این جمعیت، با کشوری یک میلیارد نفری وتولید ناخالص داخلی آن کشور، قابل قیاس نیست. هدف، یک رشد متناسب یا بوم و ابعاد است و رقابت ما متناسب با ظرفیت ما است و سهم GDP را ارتقا دهیم.
دهقانی ادامه داد: اگر به دنبال این هستیم که شرکت های بزرگ در کشور شکل بگیرند، مقایسه با مفهوم «یونیکورن» به معنای شرکت های دارای فروش بالای یک میلیارد دلار و اشتغالهای چندهزار نفری، مقایسه درستی نیست. اما در عین حال، در دنیا مفهومی تحت عنوان غزالهای دانشبنیان مطرح شدهاند که میزان رشد آنها از میانگین سایر شرکتها بالاتر بوده و رشد مستمر دارند.
وی ادامه داد: مفهوم جهانی غزال های فناوری در بسیاری از کشورهای دنیا استفاده می شود و با بیش از هشت ماه تلاش گروهی از کارشناسان در معاونت توسعه شرکت های دانشبنیان معاونت علمی، شرکتهای دارای ظرفیت تبدیل شدن به غزال دانشبنیان شناسایی شدند و در مراسمی تحت عنوان جشن غزالهای دانشبنیان ایرانی که دوم مردادماه با حضور معاونان علمی و فناوری پیشین برگزار میشود، 12 شرکت دانشبنیان که حائز تمامی ویژگی های لازم غزال دانشبنیان هستند، معرفی خواهند شد.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور اضافه کرد: یکی از مواردی که در این معاونت دنبال میشود، دسترسی همه شرکتهای موجود در کشور به عدالت است و هر شرکت بتواند به منابع، حمایتها و ظرفیتهای معاونت علمی دسترسی داشته باشد.
برای این امر در معاونت علمی سامانههای متعددی ایجاد شده است، ولی نیاز به سامانه یکپارچه متمرکز داریم.
دهقانی ادامه داد: در حال حاضر مشخص نیست که کدام شرکت از کدام یک از حمایتها برخوردار میشود و ما قریب به یک سال است که بررسیهای زیادی در این زمینه انجام دادیم تا بتوانیم زمینهای را فراهم کنیم تا همه شرکتها به صورت عادلانه در بستر یک برنامه موبایلی از خدمات این معاونت بهره برداری کنند.
وی اضافه کرد: ما یک سامانه یکپارچه به نشانی Noyan.ir را راهاندازی کردیم که دو هفته آینده رونمایی میشود. در سامانه یکپارچه نویان، تمام خدمات، فراخوانها، تسهیلات، نمایشگاهها، پژوهانههای بنیاد علم و سایر خدمات بارگذاری شده است و همه شرکتها از یک درگاه واحد به این خدمات دسترسی دارند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیسجمهور با بیان این که یک کار نیمهتمام در زمینه نظام ارزیابی شرکتهای دانش بنیان و حمایت از آنها داریم، گفت: این کار نیمهتمام ارتقای ساختار کارگزاران ارزیابی شرکتهای دانشبنیان است.
وی افزود: در حال حاضر کارگزارانی که با معاونت علمی همکاری دارند، علیرغم تلاشهایی که داشتهاند، انتقاداتی بر آنها وارد است، از جمله اینکه کارگزاران از تخصص لازم برخوردار نیستند، دارای تضاد منافع با موضوع مورد ارزیابی هستند و سوء استفاده از جایگاه کارگزاری خود کردهاند.
دهقانی افزود: تا دو ماه آینده نظام کارگزاری جدیدی اعلام میشود. بر اساس این نظام جدید ارزیابی، شرکتهای نوپا دیگر توسط کارگزاران مشخص ارزیابی نمیشوند، بلکه هر شرکت میتواند ۳ تا ۵ داور که به عنوان اساتید خوشنام در حوزه های فناوری هستند را به عنوان ارزیاب خود انتخاب کند.
وی اضافه کرد: شرکتهای بزرگ نیز بر اساس استانداردهای مشخص میتوانند کارگزاران را خودشان انتخاب کنند. علاوه بر آن شرکتهای بزرگ دانشبنیان میتوانند در صورت علاقهمندی به عضویت باشگاه ارزیابی معاونت علمی ریاستجمهوری درآیند.
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور خاطر نشان کرد: این شیوه موجب خارج شدن انحصار ارزیابی شرکتها از یکسری از شرکتها خواهد شد و همچنین موجب رفع تعارض منافع میشود.
دهقانی در ادامه با اشاره به پایان کار دولت سیزدهم در روزهای آینده گفت: اکنون در پایان دولت سیزدهم هستیم و خوب است که یادی از شهید جمهور آیتالله رئیسی کنیم که طی سه سال که مسؤولیت این معاونت را بر عهده داشتم، شاهد بودم دلسوزانه و با تمام وجود، توجه خاصی به حوزه علم و فناوری در بازارهای داخلی و بینالمللی داشته است. امیدوارم در دولت چهاردهم، معاونت علمی بعدی، معاونتی کاملا علاقهمند و پر انرژی باشد تا مسیری را که توسعه یافته است، گسترش دهد.
وی با ابراز امیدواری از اینکه در دولت آینده، معاونت علمی در مسیر نوآوری گام های بزرگتری بردارد، خاطرنشان کرد: از نظر من، معاون علمی ریاستجمهوری بعدی باید چهار ویژگی شاخص را دارا باشد اول اینکه جوان باشد؛ ما در معاونت علمی به مدیر جوان نیاز داریم تا بتواند با جوانان ۲۰ تا ۴۰ سال شاغل در شرکت های دانش بنیان ارتباط برقرار کند.
وی، ویژگی دوم معاون علمی بعدی را دارا بودن یک شخصیت غیر سیاسی عنوان کرد و ادامه داد: در معاونت علمی، شرکتهای دانشبنیان به عنوان موتور محرک اقتصاد دانشبنیان به شمار میروند؛ از این رو در چهار دوره معاونت علمی از زمان دکتر واعظزاده تاکنون تلاش بر این بوده تا در معاونت علمی سوگیری سیاسی نداشته باشند.
دهقانی، سابقه تحصیلات دانشگاهی را از دیگر ویژگیهای معاون علمی بعدی ذکر کرد و گفت: معاون علمی شخصی است که بتواند با دانشگاهیان و متخصصان علمی ارتباط توسعهمند داشته باشد. چنین شخصی باید حداقل دارای رتبه استاد تمامی یا دانشیاری باشد.
وی، دارابودن تجریه در زیست بوم نوآوری و فناوری را چهارمین رکن شخصیتی معاونت علمی آینده عنوان کرد و گفت: معاون علمی باید با ادبیات و با موضوع زیست بوم آشنایی داشته باشد و کسی باشد که تجربه زیست بوم علم و فناوری را داشته باشد.
#24
انتهای پیام
Send to friends