تجهیزات خودکار آماده‌‎سازی نمونه‌‏های آزمایشگاهی سامان‌دهی می‌شود تا عدالت درمانی در کشور افزایش یابد

تجهیزات خودکار آماده‌‎سازی نمونه‌‏های آزمایشگاهی سامان‌دهی می‌شود تا عدالت درمانی در کشور افزایش یابد


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 79433
با توجه به مزایای پرشمار فناوری‏ پزشکی از راه دور، امروزه استفاده از این فناوری به یک ضرورت در حوزه سلامت تبدیل شده است.

تجهیزات خودکار آماده سازی نمونه ‏های آزمایشگاه‌های تشخیص طبی و قراردادن آنها روی صفحه شیشه‌ای آزمایشگاه‌ها توسط پویشگر دیجیتال انجام می‌شود. ذخیره‏سازی و ارسال تصاویر که در بستر فناوری ابری است، پیشنهاد شده است.

 

سامانه‌های هوشمند نرم ‏افزاری

این طرح، همچنین شامل سامانه ‏های هوشمند نرم ‏افزاری برای بهبود تصاویر، سامانه‌‏های توصیه‌گر پزشکی  مبتنی بر هوش مصنوعی و الگوریتم‏ های یادگیری ماشینی، وب‌گاه و  زیرساخت مدیریت تصویر با کاربران مختلف است.

کاربران متعددی اعم از تکنیسین فنی آزمایشگاه، پزشک پاتولوژیست، پزشک معالج و بیمار، انجمن‌‏های تبادل دانش می توانند از این سامانه استفاده کنند.

سامانه‌ای که دارای قابلیت‌های متعددی مانند اشتراک تصاویر در کاربردهای آکادمیک و آموزشی، تشکیل مراکز داده با قابلیت داده‏ کاوی و تجزیه و تحلیل داده، عرضه خدمات به سیاستگذاران و فعالین بخش سلامت، تجاری ‏سازی و فروش داده به مراکز پژوهشی داخلی و خارجی برای استفاده در زمینه علوم داده و سایر زمینه‏های تحقیقاتی نیز به شمار می‌رود.

بخش ‌های مختلف این سامانه فازبندی شده و بر اساس تامین مالی صورت گرفته، فازهای مختلف به ترتیب اولویت مورد تحقیق توسعه قرار گرفته یا اجرایی می‏ شوند.

 

آسیب کم‌تر در زمانی کوتاه

در روند سنتی، هنگامی که بیمار به پاتولوژیست ارجاع می ‏شود، دنباله ای از اقدامات شامل نمونه ‏برداری از بیمار و استخراج بافت، آماده‏ سازی نمونه و قرار دادن آن روی اسلاید آغاز شده و در نهایت بررسی نمونه توسط پاتولوژیست و با استفاده از میکروسکوپ سنتی صورت می‏ گیرد.

در صورتی که پاتولوژیست در تشخیص با مشکل روبرو شود، با سایر همکارانش که ممکن است در یک آزمایشگاه یا شهر دیگر باشند مشورت می‏ کند. این مشورت مستلزم بسته ‏بندی، برچسب‏ گذاری و ارسال نمونه به محل استقرار متخصص دوم است.

از آنجا که تحویل سالم نمونه از اهمیت بسیاری در صحت تشخیص برخوردار است، بسته بندی و انتقال آن بسیار هزینه ‏بر خواهد بود. ضمن اینکه کل این فرایند ممکن است چند روز تا هفته طول بکشد. اگرچه با بسته ‏بندی دقیق، احتمال آسیب به اسلایدها کم می ‏شود اما کاملا ناممکن نخواهد بود.

در چنین سیستمی، جستجو و بازیابیی اسلایدها، تصاویر و اطلاعات مربوط به پرونده در بایگانی بیمارستان ‏ها برای پاتولوژیست بسیار دشوار است. علاوه بر این، دقت تشخیص به شرایط جسمی پاتولوژیست از لحاظ خستگی، وابسته بوده و ممکن است نتایج به دلایل خطای انسانی تحت تاثیر قرار گیرند.

 

رفع اشکالات سیستم فعلی پاتولوژی

این طرح با معرفی یک سامانه یکپارچه از دستگاه ‏های خودکار آماده سازی نمونه ‏های پاتولوژی و قراردادن آنها روی لام تا پویش لام‏ ها توسط پویشگر دیجیتال لام، ذخیره ‏سازی و ارسال تصاویر در بستر فناوری ابری، بسیاری از نقائص اشاره شده را برطرف می‏ کند.

راه ‏اندازی چنین سامانه ‏هایی موجب توسعه عدالت درمانی در کشور شده، مراجعات بیماران به مراکز استان‏ ها و تهران را به شدت کاهش می ‏دهد. ضمن آن که آرشیوی یکپارچه با قابلیت تشکیل پرونده سلامت و پیگیری روند درمان بیماران، دیتاسنتر و دیتاست‏ های استاندارد جهت استفاده در سیاستگذاری بخش سلامت و مراکز پژوهشی که هم ‏اکنون یکی از مباحث مغفول در کشور است را ایجاد می‏‌کند.

ایجاد چنین بسترهایی فواید پرشماری در راستای افزایش دقت و سرعت تشخیص و کاهش هزینه‌‏های درمانی درمان بیماران علی الخصوص بیماران مبتلا به سرطان خواهد داشت. همچنین رصد روند کلان درمانی و قابلیت تهیه انواع گزارش ‏ها به صورت دقیق و برخط از دیگر دستاوردهای قابل ذکر برای این سامانه‏ یکپارچه است.

این طرح با همکاری معاونت علمی  وفناوری ریاست جمهوری در مسیر توسعه قرار دارد.

 

مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

17# 

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
دستاورد| ارتقای کیفیت فرآورده‌های نفتی با تجهیزات ساخت داخل
دستاورد| ارتقای کیفیت فرآورده‌های نفتی با تجهیزات ساخت داخل
03/04/05 - 08:41
مهلت ارسال آثار به چالش «نوآوری توسعه روش‌های هدفمندسازی سلول‌ها» تمدید شد
مهلت ارسال آثار به چالش «نوآوری توسعه روش‌های هدفمندسازی سلول‌ها» تمدید شد
96/04/12 - 11:17
 برگزاری چالش نوآوری توسعه روش‌های هدفمندسازی سلول‌ها
برگزاری چالش نوآوری توسعه روش‌های هدفمندسازی سلول‌ها
96/03/22 - 11:21
بیشتر بخوانیم