تحقق امنیت غذایی با توسعه کشاورزی هوشمند؛ دهقانی: دانشبنیانها زنجیره ارزش غذا را به تکامل و بلوغ میرسانند
توافقنامه همکاری با هدف ایجاد زیستبوم کارآفرینی در حوزه امنیت غذایی و ایجاد و توسعه شهرکهای مولد کشاورزی با اولویت توسعه شهرکهای گلخانهای و شیلاتی با برآورد خلق ارزش 5 ساله حداقل 50 تا 100 هزار میلیارد تومان توسط روح الله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهوری و سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی امضا شد.
دهقانی در مراسم امضای این توافق نامه، همکاریهای اثربخش وزارت جهاد کشاورزی در همراهی با تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر تحقق امنیت غذا را شایسته تقدیر دانست و گفت: وزارت جهاد کشاورزی تلاش خوب و اثربخشی را در مسیر امنیت غذا صورت داده است. یکی از مهمترین مصادیق دانش بنیان شدن اقتصاد، زنجیره ارزش غذا است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهوری با تاکید بر اینکه باید بر تمامی بخشهای زنجیره ارزش غذا توجه شود، ادامه داد: از مجوزها برای تامین زمین برای کشت نوآورانه، برخورداری از یک الگوی کشت مبتنی بر استانداردها، مجموعههایی که این اولویتها و راهبردها را نظارت میکند تا شرکتهای دانش بنیان و فناور، همگی در این زنجیره ارزش قرار دارند.
وی با تاکید بر این که در فرآیند یادشده میبایست مراقبت علمی صورت بگیرد، عنوان کرد: در این فرآیند، آموزش نقشی مهم ایفا میکند. ایجاد مجموعهای از گلخانههای کوچک، پس از مدتی شهرکهای گلخانهای را شکل میدهد که در نهایت به برند تبدیل میشود و زمین این گلخانهها ارزش واقعی خود را خواهند یافت.
شاید این مجموعه از هزار هکتار فراتر نرود، اما میتواند الگویی باشد که کار دانشبنیان در عرصه کشاورزی ترویج و رسوخ پیدا کند.
توسعه گلخانههای هوشمند و بومی
سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی نیز با اشاره به توسعه الگوی گلخانههای بومی عنوان کرد: بومی سازی و توسعه گلخانههای هوشمند، الگویی است که با همراهی و همکاری دانشبنیانها دنبال میکنیم. سبک سازی و ارزان سازی گلخانه از موارد مهم و حایز اولویت است که معاونت علمی میتواند در آن نقش آفرینی کند.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه یکی از ضعف های در حوزه کشاورزی هوشمند، مساله سرمایه گذاری است ادامه داد: سهم کشاورزی از تولید ناخالص داخلی بالغ بر ۱۱ درصد است، در حالیکه میزان سرمایه گذاری در این حوزه ۴ درصد است. این امر نشان میدهد که باید انگیزه برای سرمایه گذاری در کشاورزی افزایش پیدا کند و سرمایه گذاران را از سایر بخشها به سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی ترغیب کنیم.
وی افزود: بخش کشاورزی بخشهای پرسودی دارد که یکی از آنها آبزیپروری است که سوددهی آنها به مراتب از برخی صنایع سودآورتر خواهد بود.
ساداتی نژاد، حوزه باغداری را یکی از ظرفیتهای بزرگ و کمتر شناخته شده کشاورزی داخلی دانست و گفت: بخش باغداری یکی از بخشهای سودآور بشمار میرود که نیاز داریم این عرصه به عنوان یک محور اقتصادی و پول ساز مورد توجه قرار بگیرد.
وزیر جهاد کشاورزی عنوان کرد: از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان که توجه ویژهای به حوزه کشاورزی داشته و به این دغدغه و تاکید رهبر انقلاب پاسخ گفتهاند، قدردانی میکنم. این حوزه دارای ظرفیت بسیاری است و میتواند دستاوردهای ارزندهای را به همراه بیاورد.
در بخش دیگری از این مراسم حمید ذوالفقاری سرپرست معاونت توسعه اقتصاد دانشبنیان به معرفی طرح ملی ایجاد و توسعه شهرکهای مولد و دانشبنیان گلخانهای و شیلاتی پرداخت.
حسین ملازاده دبیر ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و هوشمندسازی نیز گزارشی از سامانه هوشمند کشاورزی ارائه داد.
محورهای تفاهمنامه
طراحی، جانمایی، ایجاد، توسعه و ارتقاء عملکرد شهرکهای مولّد و دانشبنیان گلخانهای و کشت محصولات کشاورزی در محیطهای کنترلشده به میزان 2400 هکتار، با محوریت تولیدات سبزی و صیفی، تولیدات گل و گیاهان زینتی و میوههای گرمسیری از محورهای اصلی این موافقت نامه است.
حمایت از ایجاد و توسعه واحدهای گلخانهای توسط سرمایهگذاران و مالکین عمده به میزان حداقل 1000 هکتار ایجاد و توسعه ۴ شهرک گلخانهای هرکدام به میزان حداقل 400 هکتار، طراحی، جانمایی، ایجاد، توسعه و ارتقاء عملکرد مزارع پرورش میگو و سایر آبزیان 16000 هکتار و توسعه مزارع پرورش میگو و سایر آبزیان توسط سرمایهگذاران و مالکین عمده به میزان حداقل 5000 هکتار، ایجاد و توسعه شهر مولّد و دانشبنیان میگو و سایر آبزیان با اولویت واحدهای مولدسازی، وزندهی و مزارع تولید لارو مولد در سطح حداقل 1000 هکتار در قالب کنسرسیومهایی شامل نهاد تأمین مالی، شرکت بهرهبردار و شرکتهای فناور با اولویت جذب و بهکارگیری سرمایههای خرد، فعالسازی و ارتقاء بهرهوری و عملکرد مزارع موجود پرورش میگو و سایر آبزیان با بهکارگیری فناوریهای با قابلیت تجاریسازی بالا به میزان حداقل 2000 هکتار در شهرکهای کشاورزی و 8000 هکتار در خارج از شهرکها، در کنار طراحی، ایجاد و توسعه مزارع پرورش ماهی و سایر آبزیان در دریا به میزان سالانه 5000 تن با رویکرد پهنههای حفاظتشده و ایمن از سایر محورهای این تفاهم نامه همکاری به شمار میرود.
Send to friends