مهمترین عامل فرسایش و خوردگی در ماشینآلات صنعتی چیست؟
با توجه به اینکه استفاده از رسوبزداهای الکترونیکی در کشورمان ناشناخته و در مواردی دور از دسترس عموم است میتوان "رسوب آب "را یکی از مهمترین عوامل فرسایش و خوردگی تأسیسات حرارتی و برودتی ماشینآلات صنعتی، ساختمانهای مسکونی و عمومی در کشور خواند.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، رسوب آب همهساله میلیاردها تومان خسارت بر صنایع، شبکههای آبرسانی، تأسیسات ساختمانها و لوازمخانگی وارد میکند، درحالیکه استفاده از رسوبزداهای الکترونیکی در کشورهای توسعهیافته امری مرسوم و متداول است، متأسفانه در کشور ما تقریباً ناشناخته بوده و دور از دسترس عموم است.
سالیانه میلیاردها تومان تجهیزات فلزی تأسیسات نظیر بویلرها، مبدلها، کندانسور، اواپراتور، شیرآلات لولهها، رادیاتورها و ... به علت خوردگی و پوسیدگی اسقاط شده و هزینه سنگین برای مصرفکنندگان تحمیل میکند.
در کنار خسارت خوردگی فلزی که ناشی از رسوب گرفتگی است، مقدار قابلتوجهی انرژی گاز، برق و یا نفت گاز به دلیل عدم تبادل حرارت هدر میرود، تشکیل رسوب در تمامی اجزای داخلی تأسیسات تبادل حرارت را مختل کرده و راندمان تأسیسات را کاهش میدهد.
این پدیده که شاید یکی از بزرگترین عوامل اتلاف انرژی در خانههای مسکونی و ساختمانها است، موجب نارضایتی مصرفکنندگان نیز میشود، چراکه گرما و یا سرمای موردنیاز هیچگاه به مقدار کافی تولید نمیشود.
آب در ماشینآلات و خطوط تولید کارخانهها به دلایل مختلف ازجمله بهمنظور خنک کردن دستگاه، جریان دارد دستگاههای تزریق پلاستیک و فلز، دستگاههای نقطهجوش، بویلرهای تولید بخار و آب داغ، کولینگ تاورها و ... برخی از ماشینآلات صنعتی هستند که رسوب مجراهای انتقال آب را در آنها پوشانده و دچار انسداد میکنند.
با شروع تشکیل رسوب در جدار مجراها، عملکرد ماشینآلات کاهش مییابد و گاه محصولات تولیدشده دچار ضایعه شده و بهاینترتیب نسبت ضایعات افزایش مییابد و خسارت سنگینی را به تولیدکنندگان وارد میسازد و حتی مدر مواقعی افزایش حجم رسوب، کارشناسان فنی کارخانهها را وادار به توقف خطوط تولید میکند.
فنآوری ضد رسوب و خوردگی
داود صفایی مدیرعامل شرکت فناور بهرشد با اشاره به اینکه پدیده خوردگی سالانه صدها میلیارد تومان خسارت به صنایع بزرگ ، متوسط و تأسیسات ساختمانی کشور وارد میسازد گفت: رسوباتي كه بر روي سطوح حرارتي توليد بخار به وجود ميآيند ازنظر تركيب شيميايي و فازي و همچنين ساختار خود کاملاً متفاوتاند. اكثر رسوبات، داراي قابليت كم هدايت گرما هستند و کموبیش به طرز محكمي به سطح فلز ميچسبند. درصورتیکه تجمع رسوبات بر روي جداره لولهها به چند میلیمتر برسد دماي جداره از حد مجاز براي فولاد كربنيزه، 500 درجه سانتیگراد بالاتر رفته و اين امر موجب كاهش استحكام آن و تشديد روند خوردگي ميشود.
این فعال حوزه فناوری با اشاره به دستیابی به فنآوری ضد رسوب الکترونیکی در کشور بیان کرد: این روش با ایجاد میدان انرژی نوسانی با استفاده از امواج رادیویی کمبسامد و با شکل امواج مربعی که فرکانس آن بین 1500 تا 120،000 بار در ثانیه مولکولهای آب را به ارتعاش درمیآورد، ساختار بلوری و منظم کلسیم و منیزیم دچار تغییرات شده و " کلسیت " به "آراگونیت" تبدیل میشود. آراگونیت گونهای از کربنات کلسیم است که در محلول به حالت معلق باقی میماند و به سطح لولهها و مخازن نمیچسبد.
پایان پیام/32
Send to friends