قدرت فناوریهای نرم
*زهره توفیقی
با توجه به گسترهی وسیع كاربرد فناوریهای نرم و محوریت انسان و جنبههای گوناگون وجود او در این كاربردهای اثربخش و تعیین كننده، عرصهی دفاع نیز به شدت در حوزهی اثر این فناوریها قرار میگیرد.
نگاهی به چگونگی پیدایش و اجرای اقدامهای نظامی اخیر در عرصهی جهانی، به ویژه نبرد امریكا در عراق، این واقعیت را آشكارمیسازد كه فناوریهای سختی كه در این نبردها به كار گرفته شدهاند، با تكیه بر آمادهسازیهای روحی ـ روانی و بسترسازی فناوریهای نرم اثربخشی خود را به اثبات رساندهاند.
فناوریهای نرم به عنوان زیرساخت و بستر كاربست فناوریهای سخت و سامانه و همچنین به عنوان رویهها، فنون مدیریتی و سامانههای اثرگذار بر اندیشه و روان انسانها و جوامع به شكل بالقوه و حتی بالفعل، در مقولهی دفاع جایگاه ارزشمندی دارند.
در عرصهی فرماندهی و كنترل عملیات، فناوریهای نرمی مانند C4I به كمك فرماندهان نظامی شتافتهاند. بدون تردید، این دسته از فناوریها اثربخشی و اهمیت فراوانی در مقام مقایسه با فناوریهای سخت دارند.
درحوزهی انتقال فناوریهای دفاعی نیز، سامانههای مدیریتی و دانشی در قالب فناورهای نرم نقش برجستهتری را برعهده دارند، به گونهای كه بدون كاربست آنها انتقال فناوری یك محصول به شیوههای مناسب صورت نمیگیرد.
در عرصهی هوشمندسازی ابزارها، ادوات، تجهیزات، سامانههای دفاعی، نرم افزارهای رایانهای به مینیاتوری سازی و هوشمندسازی سختافزارهای تسلیحاتی پرداختهاند.
شبیهسازی واقعیتهای بیرونی (واقعیت مجازی) برای هدفهای آموزشی و كاهش خطرپذیری، استفاده از هوش مصنوعی در پردازش سریع اطلاعات و تصمیمگیریهای شتابان، جنگهای اطلاعاتی به كمك نرمافزارهای آفندی و ویروسسازی و یا نرمافزارهای پدافندی ضد ویروس و دیوارهی آتش از جمله كاربردهای فناوری نرم در حوزهی دفاع هستند.
پیدایش این شرایط تازه در عرصهی میدان نبرد حكایت از واقعیتی آشكار و ملموس دارد: فضا و صحنهی جنگ و دفاع آینده، سامانهها و ابزارهای نبرد از شكلگیری انقلابی تازه حكایت میكنند. فناوری اطلاعات و دیگر فناوریهای نرم، زمان و هزینهی تولیدات دفاعی را به شكل چشمگیری كاهش داده و كیفیت انعطافپذیری آنها را افزایش خواهند داد.
در چنین فضایی، فرماندهی و كنترل میدان نبرد به شدت وابسته به مدیریت اطلاعات و دانشها و فناوریهای پیرامونی آن است. ترسیم دورنمایی این چنین متفاوت از عرصهی دفاع و میدانهای آیندهی نبرد در مفهوم تازهای موسوم به «قدرت نرم» تجلی مییابد.
درحقیقت مراد از قدرت نرم استفادهی بهینه از فناوریهای نرم در عرصهی قدرت و نبرد است به گونهای كه در سایهی اثربخشی این فناوریهای نرم توازن قوا را به سود خود و علیه دشمنان بر هم زده و به كیفیتی دست یابیم كه موازنهی قوا بر مبنای ”قدرت نرم“ به شیوهای دلخواه فراهم آید.
تولید و كاربرد فناوریهای نرم میبایستی در تمامی سطوح راهبردی، تاكتیكی و عملیاتی به كار گرفته شود. این دیدگاه براساس یك باور و درك پیش دستانه شكل گرفته است كه معتقد است:جنگهای آینده سرشتی نرمافزار محور دارند و اقسام فناوریهای نرم در این نقشی اساسی و بیبدیل برعهده خواهند داشت.
بدون هیچ تردیدی باید اذعان كرد كه فناوریهای سخت با وجود جهشهای شتابان و اوجگیری بدون كاربست نرم فناوریها بیهوده و ناركارآمد هستند. این گفته در خصوص قدرت سخت و قدرت نرم نیز مصداق دارد. نگاهی شتاب زده به رشد شگفتانگیز فناوریها و قدرت سخت به ما میآموزد كه گسترش همه جانبهی بخش سخت قدرت و فناوری مدیون و مرهون فناوری و قدرت نرم است.
*کارشناس ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویت ساز معاونت علمی
پایان پیام / 29
Send to friends