نحوه عملکرد سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌های مفصلی مطالعه می‌شود

نحوه عملکرد سلول‌های بنیادی در درمان بیماری‌های مفصلی مطالعه می‌شود


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 30115
سلول درمانی پتانسیل زیادی برای درمان آسیب‌های غضروفی دارد. با این حال، هنوز مشخص نیست که سلول‌های بنیادی خود مسئول بازسازی هستند یا این که آن‌ها موجب شروع این فرایند می‌شوند.


سلول درمانی پتانسیل زیادی برای درمان آسیب‌های غضروفی دارد. با این حال، هنوز مشخص نیست که سلول‌های بنیادی خود مسئول بازسازی هستند یا این که آن‌ها موجب شروع این فرایند می‌شوند.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محققین در دانشگاه Vetmeduni وین در اتریش توانسته‌اند با ردیابی اثرات سلول‌های بنیادی در یک مدل جدید و طبیعی، به این سؤال جواب دهند. آن‌ها نشان داده‌اند که بعد از تزریق، سلول‌های بنیادی اثرترمیم کنندگی سلول‌های اندوژن را هماهنگ می‌کنند اما مسئول بازسازی غضروفی نیستند.
در سال‌های اخیر استفاده از سلول‌های بنیادی مزانشیمی، امیدواری‌های زیادی را در زمینه بازسازی بافت غضروفی ایجاد کرده است اما همان طور که گفته شد مکانیسم اثر این سلول‌های بنیادی هنوز مشخص نشده است.
یک مشکلی که در بحث سلول درمانی وجود دارد که مارکر پروتئینی این سلول‌های بنیادی، به‌وسیله سیستم ایمنی گیرنده به‌صورت یک پروتئین خودی شناخته نمی‌شود و این امر منجر به رد پیوند می‌شود. محققین اتریشی راهی را برای درمان غیر مستقیم غضروف به‌وسیله سلول‌های بنیادی ارائه کرده‌اند.
در حال حاضر برای بررسی اثر سلول‌های بنیادی از مدل‌های جانوری سرکوب شده از نظر ایمنی استفاده می‌شود که هیچ‌گونه واکنشی در برابر این سلول‌های بنیادی از خود نشان نمی‌دهند. این مدل‌ها به خوبی نحوه عملکرد سلول‌های بنیادی را نشان نمی‌دهند.
به همین دلیل محققین اتریشی از مدل جانوری واقعی‌تری استفاده کردند که از نظر ایمنی سازگار بوده و به مولکول ردیاب (نوعی پروتئین) متصل به سلول‌های بنیادی نیز واکنش نمی‌دهد. این امر اجازه مکانیسم دقیق عملکرد سلول‌های بنیادی در درمان آسیب‌های غضروفی را می‌دهد.
این مدل جانوری در واقع یک مدل جانوری دابل ترانسژن است که در آن‌ها یک رده‌های گیرنده و اهداکننده موشی و رتی با هم آمیزش کرده و یک پروتئین سطح سلولی انسانی را به طور مصنوعی به نام آلکالین فسفاتاز جفتی (ALPP) را روی هم سلول‌هایشان بیان می‌کنند و این اجازه ردیابی را به آن‌ها می‌دهد.
علاوه به راین، این ALPP رده گیرنده با اهدا کننده‌ها در یک آمینو اسید متفاوت است. از آن جایی که این دو واریته پروتئینی تقریباً مشابه هستند، سیستم ایمنی نمی‌تواند بین این سلول‌های اهدایی و سلول‌های خود بدن تفاوتی قائل شود.
ایده استفاده از یک پروتئینی که تشخیص مولکول ردیابی کننده را میسر سازد و سیستم ایمنی گیرنده را نیز فریب می‌دهد می‌تواند برای سایر مدل‌های جانوری نیز استفاده شود.
استفاده از یک سیستم ترانسژن دوبل بدون سازگاری ایمنی می‌تواند مطالعات سلول‌های بنیادی را در مطالعات مختلف از جمله بازسازی غضروف حمایت کند. این روش، برای اولین بار نشان داده است که سلول‌های بنیادی، سلول‌های خود بدن را برای پیشبرد بازسازی بافت غضروفی آسیب‌دیده تحریک می‌کنند.
در همین راستا ستاد توسعه فناوری‌های سلول‌های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، به‌منظور رشد هرچه بیشتر سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی در ایران فعالیت دارد.
پایان پیام/۲۹

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم