گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان، تجربه مدیریت صحیح مشارکت مردمی در اقتصاد بود
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای:

گسترش شرکت‌های دانش‌بنیان، تجربه مدیریت صحیح مشارکت مردمی در اقتصاد بود


زمان مطالعه : 3 دقیقه
کد خبر : 95903
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی 15 فروردین‌ماه 1402 طی بیاناتی در دیدار مسئولان و کارگزاران نظام بر استفاده از ظرفیت‌ها و همراهی مردم و نخبگان در زمینه دانش‌بنیان‌ها تاکید کرده و تجربه شرکت‌های دانش‌بنیان را یک نمونه مدیریت صحیح مشارکت مردمی در اقتصاد دانستند.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، مقام معظم رهبری در فرمایشات خود، «اقتصاد» را اوّلین و مهم‌ترین مسئله‌ کشور دانستند و تصریح کردند: «مسئله‌ معیشت مردم، مسئله‌ ملموس همه‌ آحاد کشور است. خب، شعار امسال(مهار تورم، رشد تولید) شعار مهمّی است، شعار حسّاسی است؛ البتّه شعارهای سالهای قبل هم تا سالهای متعدّد عموماً اقتصادی بود؛ امّا اینکه ما شعارها را شعارهای اقتصادی قرار دادیم، این به معنای بی‌اعتنائی به مسائل فرهنگی و اجتماعی و مانند اینها نیست؛ آنها هم به جای خود مهم است امّا یک اقتصاد نابسامان بر روی فرهنگ جامعه هم اثر می‌گذارد؛ یعنی تأثیر کج و کوله بودن و ناموزون بودن اقتصاد کشور بر روی مسائل اجتماعی و بر روی مسائل فرهنگی هم نباید نادیده گرفته بشود.

تورّم بالا در چند سال پی‌درپی خیلی چیز مهمّی است؛ سالهای متعدّد، پشت سر هم تورّم بالا. خب، این روی نظام توزیع درآمدها در کشور اثر می‌گذارد و توزیع درآمدهای کشور را ناموزون می‌کند؛ یک عدّه‌ای محروم می‌مانند، یک عدّه‌ای هم حالا از طرق مختلفی جیبهایشان پر می‌شود. از هر دو طرف، ایجاد فساد خواهد شد؛ هم از طرف فقر، فسادهای فرهنگی، اجتماعی به وجود می‌آید؛ هم از طرف آن مجموعه‌ای که توانسته‌اند از این آبهای گل‌آلود ماهی بگیرند، استفاده‌ نامشروع کنند، حرام‌خوری کنند، از ناحیه‌ آنها هم فسادهایی به وجود می‌آید. تورّم یک مسئله‌ صرفاً اقتصادی به نظر می‌رسد امّا انسان می‌بیند نه، این می‌تواند بر روی فرهنگ مردم، افکار مردم، رفتار مردم، مسائل اجتماعی کشور اثر بگذارد. خیلی از فسادهای اجتماعی و فرهنگی هست که اگر ما سر نخ اینها را دنبال کنیم، به همین پولهای حرام و برخورداری‌های تبعیض‌آمیز خواهیم رسید.»

رهبر انقلاب اسلامی در بخشی از سخنان خود تجربه گسترش هزاران شرکت دانش‌بنیان را تجربه‌ای مفید و متکی بر برنامه‌ریزی صحیح خواندند و افزودند: «یکی از تجربه‌های خوب، همین شرکت‌های دانش‌بنیان است. این تجربه خوبی است. البتّه فقط منحصر به این نباید باشد ــ که حالا عرض می‌کنم ــ امّا این یک تجربه خوبی بود. [برای] شرکت‌های دانش‌بنیان سازوکاری به وجود آمد که موجب شد افرادی که بااستعداد بودند، ‌نخبه بودند، توانایی داشتند، انگیزه داشتند، بیایند و هزاران شرکت دانش‌بنیان را به وجود بیاورند، رشد تولید را بالا بردند، کمک کردند. این شرکت‌ها خیلی تأثیر داشت و البتّه باید افزایش هم پیدا کند.»

ایشان همچنین به تبیین ضرورت داشتن برنامه‌ریزی مناسب در فرایند دانش‌بنیان شدن بخش‌های مختلف پرداخته و اظهار کردند: «خود این دانش‌بنیان کردن کارها یک برنامه‌ریزی لازم دارد. کدام بخش‌ها باید دانش‌بنیان بشوند؟ مثلاً حالا فرض کنید بخش نفت یا بخش کشاورزی باید دانش‌بنیان بشود. چه‌جوری؟ با چه برنامه‌ای؟ چه کسانی می‌توانند وارد این کار بشوند؟ این یک طرح و برنامه لازم دارد که [باید] به مردمی که توانایی دارند، علاقه دارند و می‌خواهند در این کار مشارکت کنند، اعلام بشود. ما از لحاظ نیروی انسانی جوان تحصیل‌کرده ظرفیّت بالایی داریم. بحمدالله تاکنون، جوان آماده‌ تحصیل‌کرده خیلی داریم. خیلی‌هایشان به کارهایی مشغول هستند که متناسب با رشته‌های تحصیلی‌شان هم نیست، امّا مشغولند به خاطر اینکه کاری که متناسب با آن رشته باشد در اختیارشان قرار نگرفته است.«

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، مسئولان دولت را به تهیه نقشه‌ راه دانش‌بنیان کردن اقتصاد ملی، طراحی برنامه‌ عملیاتی کردن این نقشه‌راه و اطلاع‌رسانی کامل به مردم فراخواندند و تصریح کردند: «اگر ما این طرّاحی را بتوانیم درست انجام بدهیم، این مشکل برطرف خواهد شد. نقشه راه دانش‌بنیان کردن اقتصاد ملّی و برنامه‌ی عملیّاتی کردن آن را مسئولین محترم در دولت باید تهیّه کنند، به مردم هم اطّلاع بدهند و زمینه‌ مشارکت آنها را فراهم کنند. همین‌‌طور که عرض کردم مشخّص بشود چه بخش‌هایی در اولویّت دانش‌بنیان شدن هستند و شیوه‌های دانش‌بنیان شدن آنها چیست. این‌ها را مشخّص کنند، به اطّلاع مردم برسانند. باید ساختارسازی بشود. [برای] اشتراک مردم به صورت شرکت‌های دانش‌بنیان، باید یک ساختاری تولید بشود، به وجود بیاید و به مردم هم اعلام بشود.«

#20

بیشتر بخوانیم