اساس اقتصاد مبتنی بر دانش و نوآوری چیست؟
نگاهی به آینده‌پژوهی اقتصاد ديجيتال و رويكردهاي هوشمند سازی؛

اساس اقتصاد مبتنی بر دانش و نوآوری چیست؟


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 41596
بر اساس مطالعات انجام‌شده تغییرات فناورانه را می­توان در سه دسته اصلی و سه پیشران کلان همچون هوشمند سازی، دیجیتالی شدن و پایداری دسته‌بندی کرد.

بر اساس مطالعات انجام‌شده تغییرات فناورانه را می­‌توان در سه دسته اصلی و سه پیشران کلان همچون هوشمند سازی، دیجیتالی شدن و پایداری دسته‌بندی کرد.

به گزارش مركز ارتباطات و اطلاع‌رساني معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، ستاد توسعه فناوري‌هاي حوزه اقتصاد ديجيتال و هوشمند سازی اين معاونت در گزارشي به بررسي آينده‌پژوهي اين حوزه پرداخته است. 

در اين گزارش آمده است، نمی­توان آینده را بدون تغییرات فناورانه تصور کرد. ظهور روندهای فناورانه اثرگذار بر حوزه­های مختلف، ابزار جدیدی را خلق کرده است که این ابزار، هم نیازهای جدید را در جامعه خلق کرده و هم مدل­های جدید کسب‌وکار را با خود برای حوزه‌های مختلف به ارمغان آورده است.

 

مروری اجمالی بر روندها و فناوری­های مختلف، به‌خوبی نشان از آن دارد، در کمتر از يک دهه، فناوري جهان را دوباره تغيير می‌دهد و در نتیجه این تغییرات، بازيگران و قواعد گذشته، قدرت خلق تصوير آينده را ندارند.

بر اساس مطالعات انجام‌شده و روندهای  فناورانه­‌ی پیش رو، تغییرات فناورانه را می­‌توان در سه دسته اصلی و سه پیشران کلان دسته‌­بندی کرد. هوشمندی(Smartness) ، دیجیتالی شدن(Digitalization) ، و پایداری(Sustainability) را می­‌توان فصل مشترک همه روندهای اثرگذار بر حوزه­‌ها و صنایع مختلف در آینده دانست.

 
 
 

نمونه‌ای از کلان‌روندها و پیشران­های فناورانه‌­ی اقتصاد مبتنی بر دانش و نوآوری

 

 

هر کدام از محورهای فوق، به‌تنهایی و یا به‌صورت مشترک بر حوزه­های کسب‌­وکار اثر می­‌گذارند، بازیگران جدیدی بروز پیدا خواهند کرد، خدمات و محصولات جدید ارائه می­شوند، و اکوسیستم کسب‌وکار دستخوش تغییرات قابل توجهی خواهد شد. این پیشران­های تغییر، موجب پیدایش مفاهیمی در اقتصاد و کسب‌وکار شده­اند که امروزه فراوانی آن در ادبیات سیاست‌گذاری علم و فناوری چشمگیر و قابل توجه است.

 

درواقع می­توان اینگونه عنوان کرد، که اساس اقتصاد مبتنی بر دانش و نوآوری را بر چهار بعد اصلی به نام اقتصاد دیجیتال(Digital Economy) ، اقتصاد چرخشی(Circular Economy) ، اقتصاد اشتراکی(SHARING ECONOMY) ، و اقتصاد سبز(Green Economy) می­‌توان تصویر کرد که هر کدام، متأثر از روندها و تغییرات فناورانه، حوزه‌­های جدید کسب‌وکار را با خود به ارمغان خواهند آورد.

 

این ابعاد و مصادیقی از هر کدام، در شکل زیر ارائه‌شده است.

 

اقتصاد دیجیتال یکی از ابعادی است که توجه بسیاری از سیاست‌گذاران، سرمایه‌گذاران و محققین را به خود جلب کرده است. این مفهوم، هم موجب تغییرات قابل توجه در کسب‌وکارهای موجود و مدل‌های کسب‌وکار آن‌ها شده است و هم حوزه‌های جدیدی را به وجود آورده است که ارزش‌افزوده قابل توجهی در مقایسه با بخش‌های سنتی اقتصاد خلق کرده است.

ستاد توسعه فناوري‌هاي اقتصادي ديجيتال و هوشمند سازی معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري؛ تلاش دارد تا با حمايت از شركت‌هاي دانش‌بنيان، خلاق و فناور در اين حوزه،‌ دستاوردهاي مثبت و ارزنده‌اي را براي كشور ايجاد كند و گامي بلند در مسير پيشبرد اهداف توسعه‌گرايانه با رويكرد اقتصاد دانش‌بنيان بردارد.

پايان پيام/32

 

 

 

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم