
در پنل تامین مالی جمعی اینوتکس 2025 مطرح شد:
اعلام آمادگی معاونت علمی برای توسعه بازار تأمین مالی جمعی
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، پنل تامین مالی جمعی؛ راهکارها و چالش ها با حضور حامد رفیعی سرپرست مرکز تامین مالی و توسعه سرمایهگذاری معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش بنیان ، سید روح الله میر امینی مدیر عامل صندوق توسعه فناوری های نوین، روح الله ابوجعفری نایب رئیس هیات مدیره شرکت فرابورس ایران، میثم زارع زاده دبیر کارگروه ارزیابی تامین مالی فرابورس و مجتبی زارع مهرجردی معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی در استیج اینوتکس ۲۰۲۵ برگزار شد.
رفیعی در این پنل اظهار کرد: ما در معاونت علمی نسبت به موضوع تأمین مالی جمعی دغدغهمندیم. هرچند این حوزه در کشور رشد قابل توجهی داشته، اما در سطح جهانی، تأمین مالی جمعی از چندین مسیر قابل دسترسی است که ما تنها از یک شیوه آن استفاده میکنیم.
وی افزود: در دنیا، تأمین مالی جمعی در مراحل بذری، پیش بذری، رشد و توسعه و همچنین بلوغ انجام میشود؛ اما متأسفانه ما به هیچ یک از این بخشها به صورت مناسب ورود نکردهایم.
سرپرست مرکز تأمین مالی و توسعه سرمایه گذاری با اشاره به شعار «سرمایه گذاری برای تولید» در کشور تصریح کرد: تأمین مالی جمعی در حال حاضر از تولید حمایت نمیکند و صرفا به حوزه بازرگانی محدود شده است. بر اساس آمار رسمی بانکها در سال ۱۴۰۲، ۸۷ درصد تسهیلات به ۴. ۵ درصد شرکتهای دانش بنیان اختصاص یافته که نشان دهنده عدم موفقیت بسیاری از شرکتها در دریافت حمایتهای مالی است.
رفیعی ادامه داد: معاونت علمی آمادگی دارد تا با همکاری فعالان باتجربه این حوزه، بازار تأمین مالی جمعی را توسعه دهد. در این زمینه پیشنهادات و برنامههای مشخصی نیز تدوین شده است.
وی تأکید کرد: این معاونت تمامی حمایتهای مادی و معنوی را برای شرکتهایی که سهم آیندهدار در اقتصاد کشور دارند، فراهم خواهد کرد.
زارع مهرجردی نیز در این پنل بیان کرد: تأمین مالی جمعی نخستین بار در سال ۱۳۹۹ طی یک برنامه تلویزیونی با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی کلید خورد. در آن مقطع، تضمین اصل سرمایه مردم مدنظر نبود، اما با استقبال عمومی و پخش برنامه از صداوسیما، صندوق متعهد به تضمین اصل سرمایه شد و این روند تا امروز ادامه دارد.
معاون سرمایه گذاری صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: برای توسعه ابزارهای تأمین مالی، رویکرد خود را در صندوق اصلاح کردیم. اکنون علاوه بر تضمین سرمایه مردم، پشتوانه صندوقهای پژوهش و فناوری نیز هستیم.
رفیعی در ادامه خاطرنشان کرد: اگرچه در مسیر تأمین مالی جمعی پیشرفتهای خوبی داشتهایم، اما باید از این مرحله عبور کنیم. سیستم تأمین مالی مبتنی بر بدهی، هرچند رویکردی مفید برای بنگاههاست، اما نباید به آن اکتفا کنیم.
وی از برنامههای معاونت در همکاری با بورس خبر داد و گفت: برنامههایی برای مشارکت و هم سرمایهگذاری با شتابدهندهها در دست اقدام است.
سید روح الله میرمینی (مدیرعامل صندوق توسعه فناوریهای نوین) نیز در این پنل تأکید کرد: تجربه نشان میدهد تأمین مالی جمعی بدون جلب اعتماد عمومی امکانپذیر نیست.
رفیعی در پایان گفت: در سال گذشته، از طریق سکوی نوین کراد، موفق به همرسانی ۱ همت سرمایه در حمایت از شرکتهای نوپا شدیم.
در این پنل میثم زارع زاده دبیر کارگروه ارزیابی تامین مالی جمعی فرابورس در خصوص اقدامات در زمینه تامین مالی جمعی گفت: قبل از اینکه تامین مالی جمعی ایجاد شود ابزار مالی برای تامین مالی طرح های خرد وجود نداشت. از ابتدای اجرای طرح تامین مالی جمعی تا پایان سال ۱۴۰۳، ۶۳۰ متقاضی منحصر به فرد و ۱۲۷۳طرح برای تامین مالی جمعی ارائه شدهاست که طی آن، 17 همت تامین مالی جمعی توسط شرکتهای دانشبنیان را به همراه داشته است
زارع زاده یادآور شد: تا پایان سال ۱۴۰۳، ۱۰۹ جلسه کارگروه برای بررسی طرح ها انجام شده که ۸۰ موافقت اصولی و ۴۸مجوز در خصوص این مصوب داده شده است.
وی افزود: سکوهای تامین مالی جمعی خیلی باید به این نکته توجه کنند، پیش از اینکه به فکر توسعه و ساخت سکو باشند باید به فکر ساخت جمعیت خود در کمپینها باشند.
زارع زاده ادامه داد: در ۱۲ ماه گذشته سال ۱۴۰۳، ۲۶هزار سرمایهگذار در حوزه تامین مالی جمعی حضور داشتند و این حوزه نسبت به سال ۱۴۰۲رشد ۸۴ درصدی را تجربه کرده است، ۳۵ هزار سرمایهگذار منحصر به فرد از ابتدای تشکیل تامین مالی جمعی حضور دارند.
در این پنل همچنین، روح الله ابوجعفری عضو هیت علمی پژوهشکده مطالعات فناوری گفت: تقریبا از سال ۹۵ مطالعات تامین مالی جمعی در کشور شروع شد ،در سال ۹۷ دستورالعمل در شورای عالی بورس تصویب شد و در آن اکوسیستم تامین مالی جمعی هویت پیدا کرد.
ابوجعفری یادآور شد: چون این ابزار جدید بود؛ سال گذشته با یک جهش چند برابری روبه رو بودیم و در عین اینکه توسعه خوبی در زمینه تامین مالی در کشور اتفاق افتاد اما همراه با آن یک سری ملاحظات و نگرانی ها نیز وجود دارد.
پایان پیام/
Send to friends