ایجاد هم‌افزایی در حوزه آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست
ابراهیمی خبر داد:

ایجاد هم‌افزایی در حوزه آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست


زمان مطالعه : 5 دقیقه
کد خبر : 35440
دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی اولویت‌های تازه این ستاد را ایجاد هم‌افزایی میان نخبگان و بخشهای فعال در حوزه وظایف این ستاد عنوان کرد.

 

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی اولویت‌های تازه این ستاد را ایجاد هم‌افزایی میان نخبگان  و بخشهای فعال در حوزه وظایف این ستاد عنوان کرد.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، نادرقلی ابراهیمی دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی، که به‌تازگی به این سمت منصوب شده است، بیان کرد: همان‌طور که از نام تمامی ستادهای معاونت علمی مشخص است، این ستاد نیز وظیفه توسعه فناوری را بر عهده دارد.
وی توضیح داد: این ستاد از ستادهای مهم معاونت علمی و فناوری است. چرا که عناوین وظیفهای آن چالش‌های امروز ایران و دنیا محسوب می‌شود. این چالش‌های ملی و بین‌المللی وظیفه این ستاد را سنگین کرده است. به طوریکه عناصر حیاتی بشر (آب، خاک و هوا) و حفاظت از آنها لازمه تداوم زندگی سالم است.
به گفته ابراهیمی، با توجه به نیاز روزافزون بشر دخالت بدون برنامه در طبیعت و تغییرات در آن شده است. به طوریکه تخریب و آلودگی خاک، آب و هوا یک تهدید جدی برای حال و آینده بشر در مقیاسهای محلی، منطقهای و جهانی است. پدیدههای تغییر اقلیم، وقوع سیل و خشکسالی گردو غبار، تشدید فرسایش، تخریب خاک، گسترش آلایندهها در چرخه منابع آب از تهدیدات موجود است.
دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی افزود: حفاظت از آب، خاک و هوا نیازمند عزم جهانی، منطقهای و ملی است. لذا در راستای چشمانداز 1404 باید بتوانیم با تولید علم و فناوری در زمینه آب، خشکسالی، حفاظت خاک و محیطزیست و تعامل مناسب و پایدار بین زیستبومهای انسانی و طبیعی کشوری پیشرفته و جایگاه والا برای عرضه این فناوریها در منطقه داشته باشیم.    
وی با اشاره به این که دنیا امروزه با پدیده تغییر اقلیم مواجه است، گفت: همین پدیده تغییر اقلیم موجب شده است تا وظایف این ستاد در چهار حوزه آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست نیز از آن متأثر باشد.
ابراهیمی وظیفه در این حوزه را سنگین و در عین حال قابل حل دانست و ادامه داد: باید با کمک همه افرادی که به این آب و خاک تعلق دارند طرح و تدابیری نو و اقدامات جهادی را آغاز کنیم تا گوشه‌ای از مسائل و مشکلات ورود نرم‌افزاری، سختافزاری و مغزافزاری دانش و فناوری به آب، خاک و محیط‌زیست حل و فصل شود.
به گفته وی، باید برنامه‌ای اساسی و هماهنگ در کشور وجود داشته باشد تا فناوری معنا پیدا کند. کلیدواژه‌هایی از جنس فناوری در برنامه‌های توسعه در استفاده از آب‌های غیرمتعارف، بازچرخانی آب، کاهش تبخیر، افزایش بهرهوری آب، مدیریت آب و تعادلبخشی، آب‌شیرین‌کنها، تولید در محیطهای بسته، تثبیت خاک، شورورزی، مدلهای برآورد فرسایش، آلودگی هوا، گرد و غبار، کنترل و کاهش پسماندها و ...که در تعامل با دانشگاه‌ها، شرکتهای دانشبنیان، ایدهپردازان، سازمان‌ها و غیره هدف‌گذاری شود.
ابراهیمی نخستین قدم ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی را ایجاد هم‌افزایی میان برنامه کلی کشور و سازمان‌های مربوط دولتی، دانشبنیان و غیره در حوزه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست عنوان کرد.

تهدیدها را به فرصت تبدیل می‌کنیم
 
دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی در توضیح تمرکز مشارکت دستگاه‌های مختلف، بیان کرد: برای مثال در موضوع بازچرخانی آب‌ها، می‌توان با توجه به زه آب‌های کشاورزی، بخشی از مشکل کشور را حل کرد. می‌توان تهدید این زه آبها را به فرصت تبدیل کرده و بخشی از نیاز گیاه‌های آبی مقاوم به شوری را تبدیل کرد. معاونت در مقوله فناوری این موضوع و این‌چنین موضوعات با بهره‌گیری از فعالین این عرصه از جمله شرکت‌های دانش‌بنیان و فناور، دانشجویان مقاطع تحصیلی تکمیلی ورود پیدا می‌کند.
به گفته وی، امروز در خوزستان بالغ بر 3 میلیارد مترمکعب زه آب وجود دارد. این تهدید را میتوان در بخش کشاورزی به فرصت تبدیل کرد. که میتوان از انواع فناوریها در حوزه کشاورزی و شیلات بهرهبرد و تولید و اشتغال نیز در عرصه بیابانها ایجاد کرد.
ابراهیمی ادامه داد: حتی می‌توان کانونهای تولید گرد و غبار را تثبیت کرد تا در موضوع گرد و غبار و بیابان‌زدایی دولت نقش راهبری و حمایت داشته باشد و محوریت اقدام با مردم و اهالی منطقه باشد. به‌طوری‌که این موضوع را به معیشت مردم و اشتغال آنها گره زد. از این طریق می‌توان بسیاری از مسائل را به‌طور اتوماتیک حل کرد.
وی افزود: با ایجاد تقاضای مردمی برای اجرای طرحهای فناورانه، ضمن حفظ آب، بازچرخانی آب، بیابان‌زدایی، تلطیف محیط‌زیست و غیره، برای آنان شغل نیز ایجاد میشود. اگر به صورت زنجیره‌ای به این موضوعات پرداخته شود می‌توان فناوری‌ها را شناسایی کرد و با سایر ستادهای توسعه فناوری نیز همکاری عملیاتی داشته باشیم.
دبیر ستاد توسعه فناوری‌های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط‌زیست معاونت علمی با اشاره به این موضوع که در کنار مسائل و مشکلات، منابع و امکانات متعددی نیز در اختیار داریم که  با توجه به اینکه منابع محدود و تقاضا نامحدود است، برای تراز این دو باید اولویت‌بندی کرد. از میان تقاضاها، مسائل و مشکلاتی که داریم باید اولویت‌دارترین آنها را انتخاب کرده و با استفاده از نفوذ فناوری برای آن راهکارهای عملیاتی و پایدار ایجاد کنیم.
وی در آخر بیان کرد:در همین راستا،در نظر داریم تا شرایطی آماده کنیم که در حل مشکل از مشارکت جوانان، شرکت‌های دانش‌بنیان، شرکتهای استارتاپی و کسب و کارهای نوین توسط افراد علاقه‌مند در این عرصه مشارکت گرفته و شرایط ایجاد اشتغال و تولید فراهم شود.
پایان پیام/29

تصاویر

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم