تلاشی جدید از محققان کشور؛ سلول‌های بنیادی ضایعات عصبی را ترمیم می‌کند

تلاشی جدید از محققان کشور؛ سلول‌های بنیادی ضایعات عصبی را ترمیم می‌کند


زمان مطالعه : 2 دقیقه
کد خبر : 69636
آیا می‌دانید سلول‌های پالپ دندان منبعی غنی از سلول‌های بنیادی هستند. این در حالی است که زمان عصب کشی، میزان زیادی از این سلول‌ها از بین می‌رود. سلول‌های بنیادی موجود در پالپ دندان به دلیل اینکه منشا جنینی مشترک با سلولهای عصبی دارند قادرند به بافت عصبی تبدیل می‌شوند.

محققان کشور از این خصوصیت در این سلول‌ها بهره بردند و با موفقیت در مراحل پیش بالینی نشان دادند که میتوان اعصاب آسیب دیده را بازیابی کرد. هنگامی که فردی دچار سانحه‌ای مانند سوختگی یا تصادف می‌شود، اعصاب محیطی تحلیل می‌روند و همین موضوع باعث می‌شود تا عضو مورد نظر کارایی خود را از دست بدهد. از سویی ترمیم اعصاب محیطی مشکل است.

سلول درمانی روشی نوین برای ترمیم این اعصاب است. در این روش سلول‌ها در محیط آزمایشگاهی به بافت عصبی تبدیل می‌شوند و این بافت جایگزین در ناحیه آسیب دیده می‌شود. حالا بافتی جدید با قابلیت ترمیم آسیب ایجاد شده است. سلول‌های بنیادی قابلیت تبدیل شدن به هر سلولی را دارند. در بافت‌هایی خاص مانند پالپ دندان تراکم این سول‌ها بیشتر است و منشاء نزدیک تری نیز به عصب دارند، پس راحت تر به سلول عصبی تبدیل می‌شوند.

محمد سعید جامی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: در این طرح سلول‌های بنیادی به سمت تولید عصب می‌رود تا عصب‌های مختلف از جمله عصب شنوایی، حرکتی و حسی با سرعت ترمیم شود.

وی ادامه داد: با انجام طرح به منشاء خوبی از سلول‌های بنیادی دست پیدا کردیم. سلولهای پالپ دندان ازاین لحاظ دارای اهمیت هستند که توانایی بسیارخوبی در تبدیل شدن به عصب دارند. علاوه بر این دسترسی به این سلولها در همه سنین امکان پذیر است و براحتی میتوان آنها را از شخص بیمار استخراج کرد.  

همچنین با استفاده از فناوری کریسپر، امروزه می توان جهش‌های ژنتیکی را در سلول‌های بنیادی اصلاح کرد و سپس سلول‌های اصلاح شده را به بیمار منتقل کرد. این قابلیت مشخصا برای طراحی متدهای ژن درمانی-سلول درمانی برای کمک به بیمارانی که  از بیماریهای ژنتیک رنج میبرند حائز اهمیت است.

در این روش با سلول درمانی عصب دوباره به فاز حیاتی باز می‌گردد و بیماری می تواند درمان شود. به صورت تئوری هر بیماری که اعصاب محیطی در آن دخیل باشد با این روش می تواند درمان شود. ایشان خاطرنشان کرد که این مطالعات در حال حاضر در مرحله پیش بالینی قرار دارد و آزمایشات روی انسان انجام نشده است بنابر این در شرایط فعلی در درمان بیماران استفاده نمی شود. با این حال نتایج بسیار نوید بخش بوده و این امکان وجود دارد که در آینده این روش در درمان بیماران مورد استفاده قرار گیرد.

 

گزارش از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری

پایان پیام/25

نظرات شما
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیخ بهایی شمالی،
خیابان لادن، پلاک 20 (کد پستی : 1991745681)
تلفن : 83530
ایمیل : pr@isti.ir
بیشتر بخوانیم