حمایت یک هزار میلیارد تومانی بنیاد ملی علم ایران از پژوهش‌
سلطانی خبر داد:

حمایت یک هزار میلیارد تومانی بنیاد ملی علم ایران از پژوهش‌


زمان مطالعه : 7 دقیقه
کد خبر : 102604
رییس بنیاد ملی علم ایران، با ارائه گزارشی از عملکرد بنیاد در سال ۱۴۰۳، از حمایت یک هزار میلیارد تومانی از پژوهش‌ها در سال 1404 خبر داد.

به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاع‌رسانی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، علی محمد سلطانی رییس بنیاد ملی علم ایران صبح امروز 13 اردیبهشت 1404، در نشستی با حضور اصحاب رسانه‌ها، به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ گفت.

 

رئیس بنیاد ملی علم ایران، با اشاره به حمایت هزار میلیارد تومانی این بنیاد در سال جاری، ادامه داد: حمایت‌های قابل توجهی از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری و همچنین سازمان برنامه و بودجه، برای توسعه علم و انجام پژوهش‌ها، صورت گرفته است. این پشتیبانی‌ها موجب شده تا بتوانیم در سال ۱۴۰۴، امکان تصویب یک‌هزار میلیارد تومان طرح پژوهشی کسب کنیم.

 

وی در ادامه افزود: این رقم، جهشی معنادار در میزان حمایت‌های بنیاد از جامعه علمی کشور را به همراه خواهد داشت و نشان‌دهنده اعتماد نظام به پژوهشگران و اهمیت راهبردی علم در مسیر پیشرفت کشور است.

 

برنامه‌های بنیاد در سال 1404

 

رییس بنیاد ملی علمی ایران، با اشاره به برنامه‌های آینده این بنیاد گفت: در سال 1404، برنامه‌های مختلفی همچون اعلام حداقل 3 فراخوان در ماه، افزایش سهم فراخوان‌های حوزه علوم انسانی، تقویت حمایت از کرسی‌ها و تشکیل حداقل 10 خوشه‌ پژوهشی چندتخصصی، راه‌اندازی دو مرکز هدایت و راهبری پژوهش (مهر)، برای حل مسائل کلان ملی، اصلاح روندهای داوری، افزایش شفافیت و راه‌اندازی تقویم سالانه فراخوان‌ها، فراهم‌سازی امکان داوری طرح‌ها توسط متخصصان ایرانی خارج از کشور در دستور کار قرار دارد.

 

سلطانی، با اشاره به آغاز فرآیند تحول در مأموریت بنیاد با تغییر نام و مأموریت این نهاد از صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور به بنیاد ملی علم ایران، عنوان کرد: این تغییر صرفاً در نام نبوده، بلکه در مسیر تحولی بنیاد نیز بازتاب یافته و جهت‌گیری حمایت‌ها بر اساس اثربخشی اجتماعی و اقتصادی طرح‌ها و کاهش بروکراسی‌ اداری بازتعریف شده است. 

 

روند رو به رشد حمایت از پژوهش‌ها

رییس بنیاد ملی علم ایران، با اشاره به تأکید بنیاد ملی علم ایران بر اثربخشی در حمایت از پژوهش‌ها و چابکی، عنوان کرد: پژوهش مؤثر و هدفمند، زیرساخت حیاتی تولید در آینده کشور است. بنیاد در سال گذشته با این رویکرد، ۴۰ فراخوان پژوهشی در حوزه‌های مختلف علمی منتشر کرد که در مجموع بالغ بر ۵ هزار طرح پژوهشی به ثبت رسید. این تعداد، بالاترین میزان ثبت طرح از زمان تأسیس بنیاد تاکنون محسوب می‌شود.

 

سلطانی، با ارائه آمار عملکرد سال ۱۴۰۳ افزود: از میان طرح‌های ارسالی، ۱۶۰۰ طرح به تصویب رسید که مجموع اعتبار ۴۳۰ میلیارد تومان به این طرح‌ها اختصاص یافت. همچنین تعداد ۳۵۸ رساله دکتری و ۴۲۶ طرح تحقیقاتی مستقل مورد حمایت قرار گرفت.

 

«مرجعیت علمی» و «حل مسائل» دو رویکرد بنیاد ملی علم در حمایت از پژوهش‌ها

 

رییس بنیاد ملی علم ایران، با بیان این‌که بنیاد دو رویکرد کلان در حمایت از پژوهش‌ها اتخاذ کرده است، عنوان کرد: بنیاد ملی علم ایران، مرجعیت علمی و توسعه علمی کشور را دنبال می‌کند که گام اول برای تحقق این امر، حمایت از استادان و پژوهشگران برجسته از طریق کرسی‌ها، گرنت سرآمدان علمی، فراخوان‌‌های حرکت در مرز دانش، فراخوان‌های محصول بدیع و نوظهور و خوشه‌های پژوهشی چندتخصصی است.

 

سلطانی، دومین اقدام در مسیر مرجعیت علمی را کاهش فاصله کشور با پیشرفت‌های روزآمد جهانی، ظرفیت‌سازی و هم‌پایی با دنیا در تولید علم، عنوان کرد و گفت: در این راستا، فراخوان‌های علمی، فراخوان‌های هدفمند علوم نوظهور، زیست فناوری، کوانتوم، هوش مصنوعی، مواد پیشرفته، علوم شناختی، نانو و میکرو با همکاری دانشگاه‌ها، مراکز علمی و پژوهشی و ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی منتشر می‌شود.

      

وی با اشاره به حمایت از پژوهش‌ها در مسیر حل مسائل کلان و راهبردی کشور عنوان کرد: در بنیاد ملی علم همچنین، حل مسائل کشور با دسته‌بندی آنها به سطوح کوچک، متوسط و کلان و طراحی برنامه‌هایی چون طرح‌نامه‌های دانش‌بنیان، حمایت از ماموریت‌گرایی دانشگاه‌ها و ایجاد مراکز هدایت و راهبری (مهر)   در دستور کار داریم و برای حل مسائل کلان، بازه‌های پنج‌ساله در نظر گرفته‌ایم.

 

ارزیابی اثرگذاری طرح‌های پژوهشی

 

رئیس بنیاد ملی علم ایران، با اشاره به طراحی سازوکار ارزیابی اثرگذاری طرح‌های حمایت شده در سال جاری افزود: در سال ۱۴۰۴ بنیاد به صورت نظام‌مند، طرح‌های پایان‌یافته را از نظر میزان اثربخشی ارزیابی خواهد کرد تا بازخورد آن‌ها در روند داوری و حمایت از طرح‌های آتی لحاظ شود.

 

سلطانی، با اشاره به مشارکت همه‌جانبه پژوهشگران از سراسر کشور گفت: در سال گذشته از تمام استان‌های کشور طرح‌های پژوهشی دریافت و حمایت شد. از مجموع ۳۶۰ دانشگاه و موسسه پژوهشی مشارکت‌کننده، تعداد 63 دانشگاه و پژوهشگاه از وزارت بهداشت و تعداد 197 دانشگاه و پژوهشگاه غیر از وزارت بهداشت طرح ارسال کرده‌اند.

 

افزایش همکاری‌های بین‌المللی

 

رئیس بنیاد ملی علم ایران، با اشاره به همکاری در تعریف و حمایت از پژوهش‌های مشترک با چین و روسیه، از توسعه همکاری‌های پژوهشی بین‌المللی خبر داد و افزود: بنیاد ملی علم ایران تاکنون فراخوان‌های مشترکی با چین و روسیه اجرا کرده و برنامه‌هایی برای همکاری با ترکیه و پاکستان نیز در دست اجرا دارد. همچنین در صورت تعریف همکاری واقعی با پژوهشگران خارجی، حمایت مالی طرح‌ها افزایش خواهد یافت.

 

برپایی «شب علم» برای ترویج عمومی مفاهیم علمی

 

رییس بنیاد ملی علم ایران با اشاره به ترویج اهمیت علم و بیان مفاهیم علمی به زبان همه‌فهم در قالب برنامه‌های مختلف، افزود: بنیاد، با راه‌اندازی برنامه «شب علم» در دانشگاه‌های کشور، تلاش کرده مفاهیم علمی را به زبانی ساده به جامعه منتقل کند.

 

سلطانی، در ادامه افزود: این برنامه در سال گذشته در هفت دانشگاه اجرا شد و در سال جاری نیز در دانشگاه‌هایی که طرح خود را ارسال کرده و به تایید بنیاد رسیده است، ادامه خواهد یافت.

 

وی با اشاره به حمایت‌های مستمر و مبتنی بر فراخوان بنیاد ملی علم ایران گفت: در قالب حمایت‌های مستمر، ارسال طرح توسط پژوهشگران متناسب با تخصص، علاقه و نیاز استاد صورت می‌گیرد و سقف حمایت از این طرح‌ها 300 میلیون تومان افزایش یافته است و در صورت وجود همکاری بین‌المللی، 120 میلیون تومان به میزان حمایت مصوب شده برای طرح افزوده می‌شود. همچنین حمایت‌ها در قالب اعلام فراخوان، تا سقف 5میلیارد تومان افزایش یافته است. طرح‌های مستمر 20درصد و فراخوان‌ها، 80 درصد از حمایت‌های بنیاد ملی علم را کسب می‌کنند.

 

افزایش جذابیت حمایت از رساله‌ها و پسا‌دکتری

 

رییس‌ بنیاد ملی علم ایران سلطانی از افزایش حمایت مالی برای رساله‌های دکتری تا ۲۸۸ میلیون تومان و کارشناسی‌ارشد تا ۷۲ میلیون تومان و نیز فراهم‌سازی امکان حمایت دو ساله از دوره‌های پسا‌دکتری خبر داد و گفت: برای طرح‌های رساله دکتری، به طور میانگین ماهیانه 12 میلیون تومان به مدت 2 سال و برای طرح‌های مقطع کارشناسی ارشد، به مدت یک سال ماهیانه 6 میلیون تومان در نظر گرفته شده است که هدف حمایت از پژوهشگران و تولید علم را دنبال می‌کند. این حمایت‌ها موجب ماندگاری بیشتر نخبگان در کشور خواهد شد.

 

تسهیل فرآیندها با امضای الکترونیک قراردادهای پژوهشی

 

سلطانی، با اشاره به تعریف فرآیند امضای الکترونیک قراردادهای پژوهشی بین بنیاد و پژوهشگران، عنوان کرد: تعریف فرآیند امضای الکترونیک برای قراردادهای پژوهشی، موجب کاهش زمان عقد قرارداد از چند هفته به کمتر از یک روز شده و گامی در راستای چابکی و کاهش بروکراسی در نظام پژوهشی کشور است.

 

حمایت از پژوهش‌های عمیق شرکت‌های دانش‌بنیان

این مقام مسئول، حمایت از پژوهش عمیق شرکت‌های دانش‌بنیان را طرحی در راستای تحول در زنجیره تحقیق و توسعه فناوری شرکت‌ها دانست و گفت: بنیاد با طراحی برنامه‌ای برای حمایت از پژوهش‌های عمیق شرکت‌های دانش‌بنیان، امکان تعریف طرح‌های پژوهشی در همکاری با دانشگاه‌ها را فراهم کرده است. در این طرح، ۸۰ درصد هزینه‌ها از سوی بنیاد و ۲۰ درصد توسط شرکت پرداخت می‌شود. سقف این حمایت‌ها برای هر طرح، تا ۳ میلیارد تومان خواهد بود.

 

اجرای برنامه سرآمدان علمی در تابستان 1404

 

رییس بنیاد ملی علم ایران، با اشاره به واگذاری اجرای برنامه سرآمدان علمی ایران به بنیاد، گفت: اطلاعات مربوط به این برنامه در حال جمع‌آوری است و در تابستان امسال در قالب رویدادی، سرآمدان علمی کشور معرفی خواهند شد.

 

 

 

پایان پیام/

#24

 

 

تصاویر

حمایت از تربیت نیروی انسانی پژوهش‌محور و نوآور در فناوری‌های نوظهور
حمایت از تربیت نیروی انسانی پژوهش‌محور و نوآور در فناوری‌های نوظهور
03/11/21 - 11:00
پیش بینی ایجاد بازاری هزار میلیارد تومانی برای شرکت‌های دانش بنیان در قالب برنامه آبادیران
پیش بینی ایجاد بازاری هزار میلیارد تومانی برای شرکت‌های دانش بنیان در قالب برنامه آبادیران
03/07/15 - 09:50
پژوهانه دو میلیارد تومانی بنیاد ملی علم برای حمایت از پژوهش های عمیق دانش بنیان ها
پژوهانه دو میلیارد تومانی بنیاد ملی علم برای حمایت از پژوهش های عمیق دانش بنیان ها
02/06/28 - 12:43
بیشتر بخوانیم